Masinile electrice japoneze ar putea suna precum potcoavele cailor

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 12.01.2010
Riscul crescut de accidente cu pietonii al vehiculelor electrice extrem de silentioase ii obliga pe oficialii niponi sa reglementeze numarul minim de decibeli pe care ii vor emite acestea.

Silentiozitatea periculoasa a modelelor hibride si electrice din Japonia ar putea fi incheiata abrupt de catre legile din aceasta tara. In urma introducerii pe piata a modelelor extrem de silentioase, care nu puteau fi auzite de catre pietoni pe piata din Japonia, Ministerul Transporturilor din aceasta tara lucreaza la un program de reglementari pentru modelele electrice si hibride si nivelul minim de zgomot pe care trebuie sa il emita acestea. Japonezii vor sa protejeze atat copiii, cat si cetatenii in varsta cu probleme ale auzului.

Pietonii ar putea fi avertizati de sunete similare cu ticaitul unui semafor pentru orbi sau de sunetul pe care il fac potcoavele cailor atunci cand ating asfaltul. Cei de la Nissan au creat deja cateva echipe de cercetare pentru a vedea care este cel mai potrivit sunet pe care sa il ataseze vehiculelor electrice pe care le-au dezvoltat. Oficialii Nissan nu sunt convinsi de faptul ca sunetul pe care trebuie sa il faca vehiculele electrice trebuie sa fie neaparat mecanic.

Cei de la Nissan vor sa utilizeze un sunet care sa nu fie nici prea avantgardist, dar nici prea plictisitor, care are rolul de a calma soferii si pasagerii deopotriva. Pe langa asta, sunetul trebuie sa fie familiar pentru oameni si ar putea avea o referinta in natura.

In ciuda deliberarilor si cercetarilor pe care le fac cei de la Nissan, oficialii din Ministerul Transporturilor ar putea alege sunetul unui motor cu combustie interna, in ciuda propunerilor care includ sunetul unei ape curgatoare, sau sunetul pe care il face vantul atunci cand trece printre frunzele unui copac.

Via | Telegraph

Comentarii (14)

  • ivanoff
    TDI :)
    Propunere:
    Ce spuneti de cloncanitul unui TDI de la VW,din orice an,ramane la alegere... :)))))))))
    14 5
  • bentley
    Guitzzzz...
    Ceea ce vor ei sa inventeze acuma de mult aveau Daciile noastre...:) Numai sunete reproduse din natura...descarcarile electrice din timpul furtunilor de vara, pe astea le reproduceau cel mai bine...:)
    10 2
  • cand semnalizezi stanga sa faca piupiu? xD
    7 0
  • Cel mai bine ar fi sa bage sunetul potcoavelor de cai morti...in Bucuresti ar merge sa bage latrat de maidanezi, s-ar integra perfect in mediu...
    10 0
  • prudentul
    cataclop cataclop ?
    Ia să vedem...

    Sunete de cai...iiiihaaaa...iiiihaaaa...nu merge, sparie copchii.
    Apă curgătoare...nu, că le vine pietonilor să facă pipi.
    Vânt printre copaci...noaptea, pe străzi secundare e prea de horoare groaznică, ţi se face pielea măciucă de găină.

    Nu ştiu..eu propun claxon d-ăla cu trompeţică şi pară de cauciuc.
    16 0
  • liniste
    Pai in loc sa se bucure lumea ca nu mai fac masinile zgomot, acum isi pun problema ca nu le aud? Nu vor eventual sa faca un radar sa vezi masinile care se apropie de tine ? Sau sa oblige si bicicletele, rolele, pantofii sa faca zgomot ?
    5 0
  • Sunet
    Eu propun coloana sonora a unui film XXX, cu variatie in functie de viteza( mai rapida redarea/ intensitatea sunetului/ diferite vocalize). Optional se poate instala o statie si un microfon karaoke in caz ca pasagerii se plictisesc de sunetele redate in timpul unei calatorii lungi sau doresc sa le exerseze.
    6 0
  • dring- dring !
    @prudentul: ai fost super funny, am ras cu lacrimi!!!!
    putini mai stiu de unde vin "horoare groaznica" si "pielea parul maciuca de gaina"..........
    si mai zic asa: poti si cu bicicleta sa lovesti pe cineva destul de rau ! si la biciclete tre sa faci tu dring-dring ca sa stie lumea sa se fereasca. plus ca tre sa se uite si pietaunii in jur !
    si mai bine sa ii intrebe pe copii.... ah, ba nu, caci atunci, pe langa cum arata deja electricele, o sa si sune ca Pokemon.
    2 0
  • Trabantul licenta
    Ce ati zice de un adevarat sunet de trabi...
    poate ar trebui si fumul cumva simulat....

    Ps. merci @ivanoff
    1 0
  • Octavian
    @prudentul
    @prudentul

    La fel ca si Leq m-am prapadit de ras. NU ma pot opri din ras :)))
    La mai multe comentarii de genul
    1 0
  • mircea
    @prudentul
    La cererea "telespectatorilor", comentariul tau a fost ales "comment-ul zilei". Felicitari! :)
    1 0
  • bune commenturi
    0 0
  • Comment-uri, nu incaierari
    Ar fi fain daca am avea doar comment-uri fara injurii. Poate ca umorul este solutia acestei probleme.
    Despre silentiozitatea masinilor electrice, ce sa spun? Eu as echipa pietonii cu niste vibratoare sau electrosocuri care sa-i atentioneze daca schimba banda / directia de mers fara sa se asigure si fara sa semnalizeze (cu ochii sau cu mainile) si daca electromobilul care se apropie de el se afla in unghiul mort. Iar daca nici asa nu reactioneaza, atunci sa li se blocheze automat franele pana se trezesc si constata ca n-au ajuns, inca, la serviciu, desi trebuiau sa iasa, deja, din tura.
    0 0
  • bbbobbbo
    @LEQ:

    zi-mi si mie te rog "de unde vin "horoare groaznica" si "pielea parul maciuca de gaina".........."

    am cautat pe google si nu am reusit sa gasesc, si chiar m-ai facut curios

    scuze de offtopic, dar intr-adevar super comentariile
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru