Ministerul Mediului: "Se va taxa doar prima transcriere a unui automobil înmatriculat în România după 1 iulie 2011"

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 23.06.2011
Gheorghe Popescu, Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, a răspuns întrebărilor echipei Automarket privind noile modificări care vor fi aplicate taxei auto.

Oficialii din Ministerul Mediului ne-au oferit lămuriri suplimentare cu privire la viitoarea formulă a taxei auto. După cum am anunţat săptămâna trecută, taxa auto 2011 se va schimba din 1 iulie, iar automobilele înmatriculate în România vor fi şi ele taxate la prima transcriere după această dată. Cumpărătorii automobilelor respective vor plăti şi e taxa auto, iar cuantumul acesteia va fi redus cu 30%, cu excepţia modelelor Euro 5 şi non-euro. Cei de la Ministerul Mediului spun că proiectul se află în dezbatele publică începând cu data de 16 iunie 2011, dar nu ne aşteptăm ca acesta să primească schimbări majore între timp.

CUMPĂRĂTORUL PLĂTEŞTE TAXA AUTO, ALTFEL NU POATE ÎNSCRIE VEHICULUL ÎN ROMÂNIA

 

Practic, cumpărătorul unui automobil înscris în România (cu numere definitive) trebuie să plăteasca taxa auto dacă îşi transcrie dreptul de proprietate după data de 1.07.2011. După acea dată, atât automobilele înregistrate în alte ţări, cât şi automobilele cu numere româneşti provizorii sau definitive plătesc aceeaşi taxă auto, al cărei cuantum a fost redus cu 30% în cazurile menţionate mai sus. Aşadar, discriminarea între vehiculele înmatriculate în România şi cele înmatriculate în alte state nu mai există, din moment ce toate plătesc aceeaşi taxă la prima înscriere după 1 iulie 2011. Singurele automobile care nu trebuie să plătească taxa auto la prima transcriere după 1.07.2011 sunt cele înmatriculate în România în perioada 1.01.2007-1.07.2008.

PIAŢA AUTO DIN ROMÂNIA SE VA ADAPTA LA NOUA LEGISLAŢIE

 

Singura parte bună din acest punct de vedere, dacă putem privi astfel situaţia, este că nu va fi taxată fiecare transcriere a unui automobil în România şi că sunt şanse ca taxele impuse automobilelor înregistrate în ţara noastră să nu crească în următorul an. În plus, sunt şanse ca persoanele fizice care făceau comerţ cu automobile second-hand să fie descurajate de la aceste practici, deşi timpul ne-a arătat că aceştia se adaptează la situaţie, indiferent de ce se va întâmpla în contextul economic. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să verificaţi cu atenţie actele unui autovehicul înainte să-l plătiţi. Oficialii din Ministerul Mediului consideră că piaţa auto second-hand din România nu va suferi modificări substanţiale în urma aplicării acestui proiect de lege, completând cu afirmaţia că piaţa se adaptează la orice modificare de legislaţie în domeniu.

ESTE DECIZIA PERSONALĂ A CETĂŢENILOR SĂ-ŞI ÎNSCRIE MAŞINA ÎNTR-O ŢARĂ EUROPEANĂ

 

Întrebaţi ce părere au despre cetăţenii români care vor înmatricula autovehicule în Bulgaria pentru a nu plăti noua taxă auto în România (unele dintre acestea fiind înmatriculate în România), oficialii din Ministerul Mediului au declarat: "Nu putem să ne exprimăm opinia în legătură cu decizia unui cetăţean european cu privire la înmatricularea autovehiculelor. Este o decizie personală.".

Din acest punct de vedere, oficialii au dat un răspuns echidistant, care ne aminteşte că este dreptul consumatorilor să înmatriculeze vehiculele pe care le deţin în orice ţară din CE doresc. Dintr-un punct de vedere, ambele părţi au dreptate, cu toate că statul român riscă să piardă sume mari de bani în viitor, atât prin faptul că mulţi îşi vor radia automobilele din ţară (pentru a nu mai plăti impozitul auto), în timp ce alţii nu vor mai înmatricula automobile în România, de unde nu va mai fi vorba de plata taxelor de mediu.

În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, oficialii din Ministerul Mediului, reprezentaţi de domnul Gheorghe Popescu, au subliniat faptul că proiectul de lege nu are specificat un termen de intrare în vigoare până la această dată. După parcurgerea procedurilor parlamentare şi perioada de consultare publică, proiectul va intra în vigoare în baza legislaţiei româneşti.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MAŞINILE CUMPĂRATE PRIN LEASING?

 

Un autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing în anul 2006 nu a suportat plata acestei taxe, deci la prima transcriere a dreptului de proprietate, cumpărătorul va suporta contravaloarea taxei pe emisiile poluante conform prevederilor proiectului de lege supus dezbaterii. În cazul unui autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing după 01.07.2008, acesta a suportat taxa la acea dată şi nu trebuie să mai achite această taxă la prima transcriere a dreptului de proprietate după data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege. La predarea leasing-ului nu se poate aplica nicio taxă, deoarece vehiculul rămâne în continuare în proprietatea companiei de leasing.

Sursă foto

Comentarii (25)

  • exact!
    Bulgaria, here we come!
    22 1
  • DAN_GRC
    F tare, daca vrei sa-ti vinzi masina cine o mai cumpara? trebuie sa faci reducere de cateva mii de euro sa poate eventualul cumparator s-o inscrie.Piata second-hand va fi toata la negru ori se va bloca, prost sa fii sa platesti statului mii de euro doar ca sa ai "privilegiul" sa tii o masina cu numere romanesti, nicaieri in Europa nu exista asa ceva
    16 0
  • Si daca am platit deja taxa de prima inmatriculare, o mai plateste inca o data al doilea cumparator?! FUCK the sistem!
    10 2
  • Traim in Romania.. Si asta ne mananca toti banii :))
    Se tot vorbeste de piata auto din Romania, dupa ce va fii introdusa noua taxa, aceasta piata auto va disparea, toti cei care isi vor cumpara autoturisme second hand vor alege Bulgaria sau daca vor cumpara din Romania vor merge la negru si vor folosii procuri.

    Dupa ce ca platim taxa de drumuri, mai platim si impozite pe masina, mai platim si taxa de autostrada, pretul motorinei si al benzinei e extrem de mare pentru salariile romanilor, acum dupa ce au venit cu aberatia asta de taxa de inmatriculare au hotarat ca nu e de ajuns, vor sa isi bata joc de tine si sa ne umileasca pana la capat.
    Daca ei cred ca toate taxele astea sunt legale, OK, atunci sa faca salariu minim pe economie 3000Eur/luna si nu o sa se mai vaite nimeni de taxe si etc.

    Masinile le inmatriculam in alte tari din cauza lor, am plecat in alte tari din cauza lor, mai ramane sa ii lasam singuri in tara asta, sa fie doar ei. Mai ramane sa ne mutam in Bulgaria, si asta e.
    19 0
  • Bataie de joc. Cat sa mai suportam aberatiile ministerului condus de istetul care nu poate vorbi corect limba romana? Nici cei mai retarzi dintre retarzi nu puteau debita asemenea idiotenii. Abia ma pot abtine sa nu folosesc un limbaj explicit dar stiu ca oricum nu ajuta la nimic.......
    10 0
  • taxa
    Domnule Gheorghe Popescu ...dvs in ce tara traiti ?

    Inainte de 2007 pentru masiniile aduse din afara se plateau taxe vamale si accize, TVA, sa se restituie acele taxe si platesc cu placere noua taxa !!!

    Imi place formularea "proiectul se află în dezbatele publică începând cu data de 16 iunie 2011".

    Vreau sa stiu si eu ce modificari s-au adus in urma acestei dezbateri ??

    Totu este formal ...traim intr-o tara de 2 lei ...in care niste papagali ne invart pe degete cum vor ei.
    17 0
  • Marcel
    Sa traim bine, doar i-am ales!
    Pentru un automobil pentru care s-a platit deja taxa de prima inmatriculare intre 01.07.2008 si 01.07.2011, viitorul proprietar, daca va exista unul, va trebui sa achite o noua taxa.

    Echitabil, domnule ministru Borbely!

    Sa va fie rusine, dumneavoastra si celor care dau curs unor astfel de aberatii legislative.

    Acum legea pare corecta in raport cu legislatia UE, pentru ca se va plati inclusiv pentru automobilele deja inmatriculate, cu toate ca regiile de regiile de transport in comun... dar da in cap romanilor.

    Si mai doriti si ordonanta de urgenta, fara dezbaterea acestui stupid proiect de lege in Parlament.

    Ma uimeste faptul ca nu va impusca nimeni in cap, incepand cu presedintele tuturor romanilor...
    11 1
  • intrebare
    caz, o masina noua pe leasing, achizitionata in 2006, nu a platit taxa de poluare, luna viitoare utilizatorul plateste taxa de poluare daca incheie leasingul, si vrea sa isi inmatriculeze masina?
    4 0
  • @vali
    Am pus şi noi aceaşi întrebare.

    Cităm din declaraţia domnului Gheorghe Popescu: "Un autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing în anul 2006 nu a suportat plata acestei taxe, deci la prima transcriere a dreptului de proprietate, cumpărătorul va suporta contravaloarea taxei pe emisiile poluante conform prevederilor proiectului de lege supus dezbaterii."

    Răspunsul pentru o maşină al cărei leasing a început în 2007: ”În cazul unui autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing după 01.07.2008, acesta a suportat taxa la acea dată şi nu trebuie să mai achite această taxă la prima transcriere a dreptului de proprietate după data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege.”
    2 0
  • REVOLUTION!!!
    SA VA DATI DEMISIA ZDRENTELOR DE OAMENI CE SUNTETI IN FRUNTE CU CHIORU!!!NUMAI TAXE TAXE TAXE...........MERITA TOTI IMPUSCATI!!!
    15 0
  • Ce panarame de oameni nebuni.. astia sunt cretini rau de tot in ultimul hal
    4 0
  • ERRARE HUMANUM EST
    A dracului gramatica!Mai Automarket,in fraza din titlu ar trebui sa existe o virgula; daca ea e dupa ,,automobil'' fraza are un sens,daca o pui dupa ,,Romania'' fraza are alt sens-opus primului. Deci ,o masina inmatriculata in 2005 cu ..vama'' platita,vanduta in sept 2011,va mai plati cumparatorul ceva?
    6 0
  • marius
    rabla
    unguru baga taxa pentru ca el trebuie sa finanteze programul rabla.
    corect ,dar cati din cei care isi duc la rabla dacia din 82 isi iau un megane nou????pai cam nici unul pentru ca acesta isi vinde bonul cu vreo 15 mil, unuia care are 8000 de euro pentru o masina noua(si acesta cumpara vreo 3 bonuri),si mai pune vreo 15 mil si tot rabla isi ia dar mai noua o dacie din 98-99 poate chiar 2000(pe injectie)dar acum ca taxa la o dacie din 97-2000 e de peste 2000 euro acesta va ramane in continuare cu dacia lui din 82 si nu va mai avea ce vaucer sa vanda si asa se va incheia si cu programul rabla.
    4 0
  • Cristi13
    Idiotii astia habar nu au sa faca o lege compatibila de la cap-coada.Eu am platit taxa de inm. in 2010 si mai trebuie sa plateasca nenorocitul ala care o cumpara altadata? Voi sinteti nebuni la cap? O sa se trezeasca iara cu o gramada de procese pe care le vor pierde toate si le vor platii TOT din banii NOSTRII! Ar trebui inpuscati toti de sus pina jos!!!
    3 0
  • DOBITOCIII!!!!! HUUUUUUUU!!!!NE CONDUC IDIOTIII!!!!!!
    2 0
  • kriszharko
    Am o intrebare
    Buna ziua.Am cumparat o masina de la un alt judet si as vrea sa transcriu in judet unde locujec.Problema este ca nu am primit toate documentele cand am cumparat si nu mai pot gasi clientul de la cine am cumparat.Problema este ca nu stiu ce sa fac.Multumesc !!!
    0 1
  • @kriszharko
    Ai cumpărat o maşină fără să iei toate actele de la vânzător?
    Nu ai te miri că nu mai dai de el, probabil era un bişniţar şi oricum nu era pe numele lui maşina - ei evită să treacă actele pe numele lor.

    Ai fost păcălit, nu trebuia să îi dai niciun leu până când nu îţi dădea toate actele. Acum, e cam târziu, iar faptul că e din altă localitate nu te ajută prea mult.

    Ce-ţi lipseşte, fiscalul?

    Dacă da, o poţi transcrie pe numele tău, dar trebuie să treci printr-un proces mai complicat.

    Ai doar 30 de zile să îndrepţi treaba, interesează-te la Administraţia Financiară locală, să afli ce ai de făcut.
    1 0
  • taxa auto
    Mult mai explicit articolul!!!
    http://www.mediafax.ro/social/taxa-auto-scade-cu-25-pe-ce-criterii-va-fi-calculata-8678720
    3 0
  • taxa auo
    Eu am luat masina in leasing din decembrie 2006 ca sa nu platesc taxa, acum sa-mi dea diferenta de uzura morala de la 2006 la 2007 si eu platesc taxa. Imi este greata de astia care vor doar sa puna bir pe orice fara sa se asigure ca aia care trebuie sa plateasca, trebuie sa fie si vii si sanatosi sa-si poata permite sa plateasca. TRAIASCA MUNCA LA NEGRU!!!
    0 0
  • Catalin
    JAPCA auto
    Este normal ,atunci cand iei trei "piei" dupa un popor prin taxe si inginerii diabolic-financiare ,iar "poporul nu chitaie " sa te gandesti ca este loc de luat mai mult! Suntem de toata jena,ii lasam pe acesti golani politici sa ne cocoseze cu toate taxele lor aberante! Si in continuare suntem letargici. In Grecia ii puneau la zid
    2 0
  • hoti
    Daca am o masina care e din 2004 si care a schimbat 3 placute de inmatriculare si doar 2 proprietari ? ultima inmatriculare a fost acum 5 luni mai plateste taxa cel care o cumpara? este euro 2
    2 0
  • florin
    mi-e rusine ca sunt roman
    astia sunt niste nenorociti. pe ei nu ii intereseaza pt ca au numai limuzine. nu se gandesc ca nu o sa mai faca nimeni actele pe numele lui in cazul in care isi cumpara o masina cu nr de ro? sau in cel mai rau caz nu o mai cumpara.. haideti fratilor sa ne cumparam carute ca la alea nu platim nimic. ticalosii naibii,ar trebui sa fcm revolutie. taxe peste taxe si salarii de 500 ron. RUSINE romania!!!
    2 0
  • crocodil
    am cunparat o masina inmatriculata 2005 pa societate
    am cunparat o masina inmatriculata in 2005 pa societate,eu nu am ajuns la rar sa fac identificarea, pot sa o dau mai departe,sau trebue sa platesc vreo taxa
    0 2
  • Florin
    Intrebare pentru echipa Automarket !
    Salut , cand le luati interviuri la javrele astea ordinare , de ce nu le comunicati si parerea noastra ? parerea oamenilor de rand,este inadmisibil asa ceva. Ei cumpara pentru Politia romana LOGAN de 50.000 EURO , si noi ca sa vindem o masina de 10.000 , trebuie sa o dam in 8.000 ca sa poata cumparatorul sa o inmatriculeze , si facem treaba asta la masini cumparate din reprezentante din Romania,nu cumparam din Europa ca sa nu fim acuzati ca dam banii afara din tara . Mai au si tupeul sa afirme ca aceasta lege nu influenteaza piata auto!
    1 0
  • buna,va scriu pt a va cere ajutorul cu cateva raspunsuri,sant in norvegia(nu este membra ue)am o masina transcrisa pe numele meu aici in norvegia(opel 17dti)care este procedeul de transcriere in romania?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru