OFICIAL: BMW "i", brandul electric al bavarezilor. Primele modele: i3 şi i8

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 21.02.2011
BMW a anunţat astăzi că noul său brand, dedicat vehiculelor electrice se va numi simplu "i". Primul model va fi modelul urban i3, urmat de supercarul i8, inspirat de Vision Efficient Dynamics.

Aşa cum a promis, BMW a publicat astăzi numele oficial al brandului sub care se vor vinde viitoarele sale modele electrice. Marca se va numi simplu "i", aşa cum presa anticipase încă de anul trecut. Sloganul noului brand este la fel de simplu: "Born electric". Constructorul bavarez îşi reafirmă astfel intenţia de a deveni producătorul numărul unu pe segmentul modelelor premium cu propulsie electrică. 

Proiectul care va aduce pe piaţă primul vehicul de acest gen este cunoscut deja sub numele de MegaCity. Rezultatul va fi un model produs cu ajutorul unor materiale ecologice, ce pot fi recuperate, un model eficient din punct de vedere economic şi compatibil cu un public cât mai larg.

i3 este numele modelului care se va naşte din eforturile depuse în jurul proiectului MegaCity, versiunea de serie urmând să fie prezentată publicului la numai un an după dezvăluirea conceptului, adică în 2013. Modelul urban va avea o caroserie din aluminiu, în trei uşi, de aproximativ patru metri, şi va putea transporta până la patru pasageri

Noul BMW i3 va fi propulsat de un motor electric, amplasat pe puntea spate, capabil să livreze un total de 170 de cai putere.

Bavarezii vor păstra tradiţia şi vor transmite resursele axei posterioare. Bateria litiu-ion va garanta, la rândul său, o autonomie de 160 de kilometri. Pentru cei care vor dori un vehicul pretabil distanţelor mai lungi, BMW va oferi şi o versiune cu autonomie extinsă a lui i3, echipată cu un motor termic, însărcinat cu încărcarea bateriilor.

Nu în ultimul rând, gama de modele inteligente şi inovative ale bavarezilor va face loc, mai devreme decât mulţi se aşteptau, şi unui vârf de gamă, supercarul inspirat de conceptul Vision Efficient Dynamics, botezat în versiune de serie i8. Propulsia va fi asigurată de acelaşi motor electric, asistat de o unitate termică, în trei cilindri, ce se află în curs de dezvoltare. Noul i8 va fi capabil să împletească performanţele unui model sportiv de top cu economia unui model din clasa mică.

Ambele modele, i3 şi i8 vor fi dezvoltate pe baza unei arhitecturi de ultimă generaţie, botezatp LifeDrive, compusă dintr-un şasiu din aluminiu şi o celulă de rezistenţă din fibră de carbon ranforsată, perfectă pentru a compensa aportul de greutate al bateriilor.

Cele două produse ale brandului i, modelul urban i3 şi supercarul i8, vor lua naştere în cadrul uzinei BMW din Leipzig, amplasament care a fost supus deja unei investiţi de 400 de milioane de dolari pentru a găzdui o linie de producţie specială.

Producţia celor două modele va aduce şi 800 de noi locuri de muncă până în 2013.

Comentarii (14)

  • cred ca Steve Jobs isi poregateste documentatia pentru proces :)
    9 9
  • Marchione
    proces...
    O sa-i dea in judecata cei de la Hyundai pt folosirea apelativului ''i,,
    13 2
  • Daca ii da in judecata cei de la Hyundai, asta este un lucru bun, isi fac reclama.
    6 4
  • tzenu_bmw
    asteptam i8
    care va deschide un nou segment.......
    1 2
  • @unckle
    Eu zic sa ramai la arogantele ieftine de la stirile legate de vw, cam ala e nivelul tau.

    Steve Jobs asta e CEO la Apple, care nu are nicio legatura cu celebrele procesoare i3, care sunt fabricate de Intel.

    Asa ca Jobs poate sa doarma linistit. Poate Paul Otellini sa pregateasca ceva hartii... pacat ca nu prea apare asa des la TV si n-a ajuns sa fie cunoscut ca Jobs pe toate ulitele.
    9 7
  • schumi
    @ZZZ
    Cred ca @unckle se referea la denmirile folosite de Apple pt produse sale: iPod, iPhone, iPad.

    Pana la urma o sa-i Asimov pe toti in judecata (iRobot).
    7 1
  • @zzz : unkle se referea la folosirea apelativului "i" care este specific apple,vezi:ipod,iphone,ipad,etc!
    in al doilea rand "Steve Jobs asta" e unul dintre cei mai de succes manageri din lume!a ridicat apple la rangul de cea mai mare companie tehnologica din lume!;)
    5 5
  • =))
    ZZZ esti mai tare ca uraganul ... hai sa te incerc cu cateva exemple la "gluma"colegului unckle. Esti pregatit? Ridica-ti neuronul si repeta: iPod , iPad , iPhone = Apple = Steve Jobs. Daca era sa fii perspicac ii puteai replica colegului ca Nenea Jobs e putin cam bolnav si a luat o pauza de la conducerea Apple(desi se implica inca in partea de dezvoltare a produselor firmei). `Ca-ti-as procesorul tau i5 in 4 nuclee.
    3 4
  • @...
    Poate esti tu mai destept si-mi explici dupa logica ta, cum de exista marci inregistrate precum: i30, i20, iGO, iDrive si o gramada de astfel de exemple, si cum de Apple nu i-a dat in judecata? Nu cumva nu prea au legatura cu iPod, iPhone, iPad?

    Un BMW i3 nu chiar nu va exista daca Intel nu va dori asta.

    @alinusu
    "apelativu i" dupa cum spui tu, vine de la "inteligent" sau "inteligence" in cele mai multe cazuri de branduri, sau cand se refera la ceva personal in alte cazuri. Ca lumea il asociaza cu produsele Apple e altceva, dar el se poate foloseste in toate domeniile.

    Eu nu am negat realizarile lui Jobs, am spus doar ca are parte de o mediatizare destul de mare fata de altii care ar merita mai mult. Iar Otelli asta, poate ca nu degeaba a fost ales sa-l consilieze pe Obama si poate ca nu din intamplare compania pe care o conduce e lider in domeniu de peste 10 ani si va fi mult timp de acum inainte.
    Iar Apple mai are pana sa fie cea mai mare companie tehnologica, conform Forbes Microsoft si IMB sunt peste.
    7 0
  • schumi
    @ZZZ
    Daca ar fi sa dea cineva in judecata, acela ar fi Asimov (iRobot). Oricum deja prefixul "i" a devenit ceva banal (exista si denumiri de software cu acest prefix). Dar banalitatea e unul din punctele forte al masinilor nemtesti.
    5 1
  • ma da ce se ataca colegu' ZZZ ... care-i treaba prietene, te doare ceva .. sau ce ? .... nu mai poate face nimeni o gluma?

    apropo' , Jobs nu da in judecata pe intel pentru i3, i5 si i7 pentru ca in calculatoarele Apple mai nou se folosesc acele procesoare ... mai pune si tu mana pe carte si rezuma-te la a comenta ieftin si arogant la adresa altora
    1 3
  • @unckle
    Ma scuzi, dar arogantele sunt specialitatea ta, cam la asta se rezuma multe din comentariile tale. Deja regret ca m-am obosit sa-ti raspund, pt ca vad ca n-ai inteles nimic. Si hai totusi sa nu transformam zona asta intr-un colt de strada din "Bucale", pentru ca nu stiu sa fim prieteni, cu atat mai putin colegi.
    3 1
  • in caz ca nu stiai Steve Jobs este celebru pentru procesele pe care, sub indrumarea sa, Apple le tot intenteaza tuturor concurentilor sai . . . se ajunsese anul trecut sa ceara interzicerea telefoanelor HTC ( si Samsung parca ) pe tot teritoriul SUA .... si la randul lor aia au cerut acelasi lucru, motivand cu alte patente care cica ar fi incalcate ... etc.

    Gluma cu SJ ca da in judecata pe oricine are "orice" chestie similara cu ce are Apple este celebra in intreaga lume, mai putin la tine acasa ... ok, suntem gata sa acceptam asta, dar ar fi bine sa mai deschizi si tu ochii un pic.

    Din textele de mai sus, arata-ne si noua de unde iti reiese ca tu vorbesti treburi elevate si eu nu pricep nimic. Sunt curios de unde ai ajuns la concluzia asta, sincer vreau sa ma luminez, ca cinestie, poate de maine incolo voi fi alt om.
    0 3
  • @anti nebuni
    Sincer astept i8 sa vad ce va fi ca de alde mega city nu cred ca e treaba bavarezilor cu buburuze mici .
    Toyota sa se ocupe de trabant-uri , alde VW cu LUPO , .
    BMW are alta categorie de posesori , mai sportivi mai eficienty si mai puternici.
    ASTEPTAM RIVALUL LUI R8 !!!
    11 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru