OFICIAL: General Motors s-a razgandit - pastreaza Opel

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 04.11.2009
Concernul General Motors a luat decizia de a pastra marca Opel in portofoliul sau si de a renunta la tranzactionarea a 55% din actiunile marcii germane.

Oficialii General Motors au anuntat astazi ca vor pastra marca germana Opel. Initial, GM trebuia sa vanda 55% din actiunile Opel consortiului format din canadienii de la Magna International si rusii de la Sberbank, in timp ce angajatii Opel pastrau 10% din actiunile companiei, iar americanii de la General Motors ramaneau cu 35% din actiunile marcii din Russelsheim. Toate acestea au fost amanate dupa ce Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea privind potentiala incalcare a unei legi europene, cauzata de catre guvernul german in momentul in care a promis un sprijin de 4.5 miliarde de euro in cazul in care GM vindea marca Opel celor de la Magna International. Cu toate acestea, interventia Uniunii Europene s-ar putea sa nu fi avut neaparat o legatura cu decizia celor de la General Motors.

Potrivit oficialilor GM Europe, corporatia General Motors se afla intr-o situatie finaciara mult mai stabila decat cea in care era in urma cu cateva luni, iar vanzarea marcilor Saab si Hummer a dus la micsorarea portofoliului la un nivel mult mai usor de gestionat. Inchiderea marcilor Saturn si Pontiac este inca un mod prin care s-au redus costurile celor de la GM, iar restructurarea companiei Opel ii va costa pe acestia circa trei miliarde de euro, bani pe care sunt dispusi sa ii cheluiasca avand in vedere situatia relativ favorabila din Europa.

Oficialii Magna nu au comentat decizia celor de la GM, dar Roland Koch, reprezentant al premierului Hesse, a declarat ca s-a infuriat cand a aflat de decizia celor de la General Motors de a nu mai vinde marca Opel. Tocmai de aceea, acesta a declarat ca doreste ca GM sa isi plateasca imprumutul primit de la statul german pana la data de 30 noiembrie.

Soarta angajatilor Opel este oarecum incerta, deoarece GM nu a anuntat cate persoane va concedia in urma restructurarilor pe care le pregateste.

Via | Reuters

Comentarii (14)

  • george
    ADIO OPEL,
    Dumnezeu sa te odihneasca in pace...
    4 16
  • incurcate sunt itele dar GM pare sa confirme o veche zicala romaneasca: si cu sacii'n caruta si cu slanina'n pod.

    Parca ar da Opel din mana parca nu l-ar da......parca se vede luminita in Eu dar... parca sunt buni si banii de la guvernul german. Sunt atat de disperati si morcovu'i atat de mare ca ar fi in stare sa se faca frate si cu dracu poate-poate ies din KKT-ul pe care tot ei l-au facut
    6 1
  • da...........
    @Sebastian Toma ai zis tu acum ceva timp cand am vb cu tine ca vom avea parte la noi surprize.....Pana la urma totul se rezuma la jocuri de interese pe plan mondial.
    4 0
  • @Sebastian Toma, un alt motiv pentru pastrarea Opel ar fii cele 200.000 comenzi, pana in prezent pentru Opel Insignia.Stai sa vezi ,ce comenzi multe o sa aiba si noul Astra , care cu siguranta o sa fie si el un mega-succes.
    Sebastiane, ceva de Volvo noutati ai? Nu se mai zice nimic de soarta suedezilor. Parca am citit undeva ca Ford a devenit profitabil anu acesta.Poate in cele din urma se razgandesc si ei.
    4 0
  • era de asteptat, intr-un fel
    GM a luat o deizie buna cand nu s-a pripit sa vanda repede (asa cum a facut cu SAAB si veti vedea ca si-a luat teapta-am incredere in noul 9-5 ca se va vinde bine), pe de o parte pentru ca Opel poate aduce foarte multi bani daca e gestionat bine si pe alta parte, pentru ca GM ar ramane fara marci "de masa". Ar fi ramas doar cu Chevrolet care in Europa nu se vnde tocmai bine.
    Era normal sa renunte sa mai vanda Opel atata timp cat Opel incepe sa aduca din nou bani frumosi lui GM (vezi vanzarile lui Insigna, Corsa, dar si ale viitorului Astra care se preconizeaza ca se va vinde foarte bine). Din cate am auzit, desi mai are probleme cu banii, GM este pe profit, insa trebuie sa acopere situatia nasoala de acum cateva luni.
    Cei de la Magna s-au infuriat... si eu m-as infuria daca as rata o super afacere.
    4 0
  • Ia Opelu ca nu mai e Opelu
    Este mai mult decat clar ca toata zarva asta de a vinde Opelul acum cateva luni a fost bine gandita de americanii de la GM impreuna cu GM Europa, asa cum au facut si cu AIG, Lehman Brothers etc....si dupa aia a intervenit FED, aceeasi situatie si aici doar ca aici a intervenit statul german....va place?
    7 0
  • NeoGalaxy
    Il pastreaza pentru a-l vinde altcuiva. Se stie de mult ca exista trative pentru vanzarea Opel-ului altcuiva. Este o companie din cele 4 care au ofertat pentru Opel initial. Dar nu se doreste vanzarea companiei rusiei. Cam atat este de spus pentru moment. Mai multe se vor afla pe parcurs.
    4 1
  • Crysty
    Opel
    Era de asteptat ca GM nu mai vinde Opel. S-a vazut o imbunatatire a situatiei de cand au lansat Insignia.
    Fac pariu cu oricine ca Astra iese pe locul 2 la COTY!
    Se vede luminita de la capatul tunelului pt Opel!
    4 0
  • Florin
    GM nu a intentionat niciodata sa vanda Opel
    Eu cred ca ei de la inceput nu au vrut sa vanda Opel . Inainte sa falimenteze si cat timp au fost sub incidenta legii falimentului ( Ch 11) ei nu puteau finanta operatiunile internationale si au aruncat pastila ca vor sa vanda Opel si guvernul german a inghitit-o . Centrul de dezvoltare Opel din Russelsheim, Germania dezvolta 80% din platformele si motoarele GM avand in componenta sa 7000 de ingineri foarte bine platiti , ei fiind responsabili printre altele de dezvoltarea lui Cadillac CTS-V si Corvette ZR-1 . Prin urmare cedarea Opel ar fi insemnat o sinucidere pentru GM iar faptul ca aceasta nu a mai avut loc inseamna ca la Detroit sau la Casa Alba ( statul american detine 60 % din GM) sunt si oameni inteligenti . O alta masura menita sa intareasca pozitia GM pe plan mondial a fost luata luna trecuta prin marirea pachetului detinut de GM in GM Daewoo la peste 70 % fata de 50 % anterior .
    7 0
  • Foarte bine ! Opel sa ramina american ! Cum a fost .
    2 2
  • mentalitati
    baieti.......in capitalism pana nu ai semnat contractu' si ai incasat banii nimic nu e sigur asa ca de ce va bateti capul???treaba e pe bani....asta e interesul si daca GM a hotarat ca din succesul modelelor de la opel va lua mai multi bani s-a razgandit.........la afaceri si-n razboi e o singura regula....fara reguli(daca esti ala puternic)
    3 0
  • cainele moare de drum lung
    dogy..stai jos, 3!
    0 1
  • adn opel
    am avut dreptate
    pt cunoscatori
    Am zis acum 2 luni ca GM nu o sa vanda OPEL ca sunt niste smecheri ,fara ac marca erau in epoca de piatra,dar si-au tras o publicitate de nota 10 pe plan mondial,rusii o sa crape de ciuda dar sa zica merci ca au sanse sa cumpere Opel la pret mic ca se ansambleaza la Avtovaz o sa vedem sigur,oricum sa traiasca OPEL,masini fff bune si ieftin de intretinut,si neamtul sa traisca ca e inteligent,nu-si strica relatiile economice de dupa al 2 lea razboi cu America,au mult capital american la ei,UITE UN MODEL DE AFACERE GLOBALA,sa auzim de bine.
    3 1
  • daca s-a razgandit inseamna ca a facut rost de bani sau nu i-a placut vodca rusului.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru