OFICIAL: Noua taxă auto intră în vigoare din 1 iulie 2011 şi scade cu 30% pentru unele maşini

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 17.06.2011
Guvernul a redus taxa auto cu 30% pentru aproape toate modelele, indiferent dacă sunt noi sau second-hand, iar aceasta se va aplica de la 1 iulie 2011, cu mici excepţii.

Esential

30 la sută reprezintă reducerea din cuantumul taxei aplicată vehiculelor care au motorizări Euro 1, Euro 2, Euro 3 şi Euro 4.

Noua taxă auto, sau mai bine zis modificările care vor fi promovate prin proiectul de lege pregătite de Guvern, va intra în vigoare la 1 iulie 2011, anunţă Mediafax. Automobilele înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 vor plăti taxa la prima vânzare, în timp ce maşinile care nu au mai fost înmatriculate în ţară vor plăti şi ele taxa auto, după aceleaşi criterii ca modelele care au fost înmatriculate în ţară. Taxa auto nu s-a micşorat pentru modelele echipate cu motorizări Euro 5 şi nici pentru modelele echipate cu motoare non-euro.

Proiectul are scopul de a evita încasarea sancţiunilor din partea Comisiei Europene, care pot fi evitate prin abrodarea de urgenţe a OUG 50/2008. Practic, singurele automobile care nu vor plăti taxa auto la prima vânzare sunt cele care au fost înmatriculate în România în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008, hibrizii şi vehiculele electrice. Prin această măsură, Guvernul speră să descurajeze utilizarea automobilelor vechi şi poluante şi să promoveze metodele de transport "prietenoase cu mediul înconjurător". Vehiculele diesel echipate cu filtru de particule (DPF) au taxa redusă cu 25% faţă de un vehicul identic, fără DPF. Automarket vă reaminteşte că doar vehiculele diesel pot fi echipate cu un asemenea dispozitiv, iar acesta este luat în considerare doar dacă a fost montat din fabrică.

Taxa auto va fi plătită de cumpărător la momentul înmatriculării, aşa cum este cazul şi în prezent. Indiferent de numărul de proprietari ai vehiculului, prima vânzare după 1 iulie 2011 va fi impozitată, după cum se deduce din proiectul de lege al Guvernului.

 EXCEPŢII DE LA TAXA AUTO

 

Taxa nu va fi aplicată autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap şi autovehiculelor de poliţie, jandarmerie, pompieri, ambulanţă, autovehiculelor a căror caroserie sau al căror şasiu a fost înlocuită/înlocuit, cu condiţia ca acestea să fi fost anterior înmatriculate în ţară, precum şi autovehiculelor speciale a căror deplasare pe drumurile publice este în general limitată numai la şi de la locul de muncă, ale căror motoare respectă normele privind poluarea chimică aplicabile maşinilor mobile nerutiere, anunţă colegii de la Mediafax. Aşadar, recarosarea unui automobil mai vechi este singura soluţie de a înmatricula o maşină non-euro, euro 1 sau euro 2, al cărei cuantum al taxei ar fi exagerat în raport cu valoarea vehiculului.

Pentru persoanele cu handicap, excepţia de la plata taxei auto se aplică numai pentru achiziţionarea unui singur autovehicul în decurs de cinci ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea acestei persoane. Taxa nu se plăteşte nici atunci când autovehiculele sunt încadrate în categoria vehiculelor istorice, sunt acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică, sunt confiscate şi acordate cu titlu gratuit sau sunt destinate competiţiilor sportive.

 

UPDATE 5 IULIE 2011: Forma de mai sus a taxei auto nu a fost încă aplicată, guvernanţii având în minte alte propuneri, dar nu au luat încă o decizie finală.

Via | Mediafax

Comentarii (42)

  • deci daca cumpar o masina cu motor diesel euro4, de 1998cmc, veche de 3 ani, am taxa de 2500E redusa cu 30% si din suma rezultata inca o reducere de 25% daca are filtru de particule ?
    9 4
  • Pai reducerea de 30% o aveai din start, deci da.
    3 2
  • cris.g
    explicati mai clar, va rog!
    Pe mine cel putin, m-ati bagat in ceata de tot. Spuneti asa:
    "Automobilele înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 vor plăti taxa la prima vânzare"
    si mai jos:
    "Practic, singurele automobile care nu vor plăti taxa auto la "prima vânzare" sunt cele care au fost înmatriculate în România în perioada 1 ianuarie 200 – 1 iulie 2008" (de la 1 ianuarie doua mii cat, ca lipseste ultima cifra?)

    Deci cele de dinainte de 1 ian. 2007 vor plati taxa de "prima vanzare", cele intre 1 ianuarie 200x (2007?) - 1 iulie 2008 vor fi scutite de aceasta taxa, iar cu cele dupa 1 iulie 2008 ce se intampla?
    6 0
  • taxa
    Ce nu inteleg eu este daca masina a fost adusa inainte de 2007 si este la a 2 inmatriculare se plateste taxa ?
    0 0
  • nuke is the way
    faptul ca traim este suficient de poluator cat sa distrugem planeta. ar terbui cuntificat nivelul de co2 emis de un om pe ora, si avand in vedere ca nu se opreste decat la final, aceasta emisie, ar trebui taxata zilnic.
    taxa de poluare pentru fiecare viata umana.
    nasti copil, pac taxa de prima poluare platita de parinti
    faci gemeni tripleti sau mai multi, sporeste taxa exponential, nu direct proportional, sa te descurajeze pe vitor sa mai poluezi planeta prin copilasi. de asemenea un om produce muuulte deseuri in decursul vietii, deci o extra taxare e benefica guvernului, din start, sa descurajeze poluare umana
    nuke...
    11 2
  • aceiasi intrebare ca mai sus..
    ...daca a fost vanduta de doua ori si masina a fost adusa inainte de 2007 cine plateste?
    Si interesant ..cine plateste taxa? Vanzatorul? Adica e un act necesar ptr vanzare dovada platii taxei de inmatriculare?
    Sau o plateste cumparatorul cand se duce sa isi inregistreze masina?
    2 1
  • Taxa o va plati cumparatorul. E logic. Vanzatorul nu are nicio treaba cu plata taxei de poluare.

    Dovada de plata a taxei e un act necesar inmatricularii, nu vanzarii.

    Taxa pentru automobilele inmatriculate in Romania inainte de 01.01.2007 se va plati la prima revanzare a acestora, dupa data de 01.07.2011, indiferent de cati proprietari a avut masina respectiva pana acum.
    5 0
  • DAN_GRC
    Are si vanzatorul indirect treaba pt ca nimeni nu-ti va mai da pretul corect pe ea, va trebui sa scazi din pret cat va plati cumparatorul s-o inmatriculeze, adica cateva mii de euro:)), super tare, se vor prabusi toate preturile la sh, ori se va bloca aproape toata piata sh.
    0 0
  • vlad-9
    pana nu mai demult ma uitam cu scarba la numerele de inmatriculare unguresti sau bulgaresti...de acum ne vor invada!!!


    sau vom circula doar cu placute cu numere rosii...
    2 0
  • GUNOAIELE UMANE CARE NE CONDUC TARA
    EMIGRATI DIN ROMANIA SAU OMORATII. Acestia nu sunt politicieni sunt niste hoti care pentru niste comisioane sunt in stare sa dea tot felul de legi preferentiale. Pe ei nu-i intereseaza cat polueaza o masina ci cum sa-i protejeze pe altii sa-si vanda rablele noi. Este nasol ca au ajuns sa faca ce vor ei si noi sa nu spunem nimic niciodata dinpotriva intoarcem fundul si o luam.
    6 3
  • ACELEASI GUNOAIE
    probabil ca ungurul ( Laszlo Borbely) vrea sa avem toti masinile inmatriculate in ungaria sau bulgaria . cred ca este defapt angajatul guvernului maghiar sau bulgar pt ca altfel nu ar da asa legi idioate care sa ne dezavantajeze pe noi ca tara si sa-i avantajeze pe altii.
    14 1
  • @radu - este posibil ca "prima vanzare" sa insemne momentul in care vinde masina unicul proprietar scris in cartea de identitate ... pentru ca nu spune nicaieri "prima revanzare incepand din acest moment"

    @Sebastian : in "deci" sa ne duelam :) .. dar este foarte bine, inseamna ca masinile diesel cu filtru, incadrate in 1600-2000 (majoritatea de pe masini cat de cat..) vor avea o taxa de poluare de vre-o 1200Euro ..ceea ce..parca mai schimba situatia un pic.
    2 1
  • "Obligaţia de plată a taxei intervine şi cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România, asupra unui autovehicul înmatriculat pe teritoriul statului român anterior datei de 1 ianuarie 2007"

    asta cica-i citat din "lege" ... deci nu prea cred ca a saptea revanzare va fi taxata, chiar daca este prima de dupa 2007
    1 1
  • @unckle - Daca X vinde o masina dupa data de 01.07.2011, iar masina respectiva a fost inmatriculata prima data in Romania inainte de 01.01.2007, cumparatorul va trebui sa plateasca taxa de poluare, chiar daca de la data primei inmatriculari pana in 01.07.2011, masina respectiva a trecut prin n-spe revanzari.
    Legile nu au caracter retroactiv, sa zic asa. Deci, pentru masinile care au fost inmatriculate prima data in Romania inainte de 01.01.2007, se va taxa prima revanzare care va avea loc dupa data de 01.07.2011.
    6 0
  • you_hoooo
    prosti conducatori
    Cata prostie si rea intentie din partea actualilor guvernanti si fosti (s-au tot perindat la putere in ultimii 20 ani)!
    Nu stiu sa copieze sisteme care la altii merg...n-au auzit de CO2, oxizi de azot, etc... logic, dat fiind ca nu stiu ce-s alea (sau inca nu s-au prins).
    Am tot comentat si asta e solutia cea mai buna: taxe mici la introducerea in tara si dupa aceea impozitul gradual in functie de parametrii urmatori: CO2, norma de poluare, vechime si capacitate cilindrica... ce-o fi atat de greu???!!! In plus un ITP corect nu asa cum se practica acum: SHpaga SRL...
    N-ar mai fi existat atatea inmatriculari in alte tari . Ala care are masina in BG sau in alte parti plateste impozite si taxe la aia si la noi se ramane cu ditamai poluarea... JENANT!
    Am tot platit ca fraierii gafele astora de la putere! Atatea procese si atatia bani pierduti. O tara cu prosti conducatori care nu stiu decat sa distruga!
    8 1
  • pentru Automarket.....sau orice ar sti raspunsul :)
    Va rog sa-mi spuneti si mie daca puteti...........am un Logan 15.dci din 02.2006, si vreau sa-l vand undeva dupa 1 iulie, cumparatorul va plati taxa de prima inmatriculare? Daca da, cam cat ?? Multumesc
    8 0
  • completare
    cred ca este EURO 3
    0 0
  • taxa auto
    Pentru persoanele cu handicap, excepţia de la plata taxei auto se aplică numai pentru achiziţionarea unui singur autovehicul în decurs de cinci ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea acestei persoane.Ce sa inteleg? Daca o persoana cu handicap cumpara o masina dupa 01 07 2011 inmatriculata in RO mai plateste taxa?
    1 0
  • Din pacate loganele inmatriculate inainte de 2007 se vor preschimba mai rentabil in bonuri de casare....
    @radu- ai mai spus o data asta... intrebarea era "cum ai ajuns la concluzie?", pentru ca in text nu apare decat "prima transcriere a unui automobil inmatriculat inainte de 2007" ... care text lasa loc de dat statul in judecata pentru fiecare revanzare in cazul in care vanzatorul nu este primul proprietar
    0 2
  • Nu inteleg
    Daca am cumparat o masina in 2008 iulie si am inmatriculat-o in august acelasi an, platesc si eu taxa de poluare?
    0 1
  • Reduceri reduceri..
    am inteles ideea.. o sa reduca cv de ochii UE, ca sa ne poate jecmani in continuare, dar cand apare un calculator ceva? .. sa vezi daca e rentabil sa mergi peste hotare sa-ti iei o masina decenta la un pret rezonabil.
    1 0
  • gyonni
    LEGE DE HOTI
    Adica daca am o Dacie din 1989 si o vand cu 15 milioane,cumparatorul trebuie sa plateasca vreo 100 de milioane ca sa o treaca pe numele lui, nu-i posibil asa ceva e HOTIE pe fata
    6 0
  • SA MA LAMUREASCA SI PE MINE CINEVA
    DECI EU NU MAI POT SA-MI VAND MATIZU CA ALA CARE O IA PLATESTE VREO MIE SI CEVA DE EURO?
    4 0
  • Până la 1.07.2011, cumpărătorul nu plăteşte nimic în plus la înmatricularea unui automobil are este deja înscris în circulaţie în România. De la data respectivă încep plăţile.
    0 0
  • lamurire, va rog
    daca inchei actele inainte de 1.07, dar nu am trecut prin rar, mai platesc taxa?
    0 0
  • mesaj
    sa va ia dracu de guvernanti cu legile voastre. cand o sa emigreze total lumea in putere.
    hotilor
    4 0
  • tomita
    @ AUTOMARKET
    Ati actualizat calculatorul de pe site pentru taxa de inmatriculare?
    stima,
    0 1
  • bogdan
    lamuritima si pe mine
    vreau sa-mi iau un matiz, care el este inmatriculat in romania dupa 1.01.2007 platesc sau nu taxa???
    sonorizari.iasi@yahoo.com este adresa de mail, trimiteti-mi va rog un mesaj
    0 0
  • ngu1florin
    am un renault din 95 cu motor de 1200 adus din germania cat voi plati taxa de inmatriculare
    idem sus.va rog raspundetimi pe ngu1florin
    0 0
  • natia mami lor
    cum de germania poate sa lase sa se imatriculeze ori ce fel de masina cu ori ce fel de euro pe ea si costa 150 euro imatricularea in franta , italia, spania ,belgia ,etc e la fel ca in germania DOAR IN GURA MAMI EI DE ROMANIE NE CER TAXE PESTE TAXE PESTE TAXE
    4 0
  • Ori Da Ori BA!!!!!
    Pai si pana la urma cum e cu aceasta taxa....A intrat in vigoare ca eu am auzit ca nu prea,iar voi spuneti in titlui acestui articol " E oficial,de la 1 Iulie....".....Rog redactorii acestui articol sa raspunda pt toti cititorii site-ulu
    Multumesc
    5 0
  • Taxa de poluare
    Salut Alex,

    Şi noi eram curioşi ce se va întâmpla.

    Iată răspunsul lui Borbely: http://www.automarket.ro/stiri/guvernul-ia-in-calcul-o-taxa-anuala-de-poluare-39112.html
    0 0
  • taxe
    cat timp nu intelege lumea ca pe cei ce ne conduc nu-i intereseaza nimic decat sa ne ia aproape tot nu se poate face nimic. nu se gandeste nimeni la vietile pierdute in accidente rutiere de ex ii intereseaza sa mareasca amenzile,nu ii intereseaza de bolile produse de fumat ii intereseaza sa vanda tigarile,sa ia banii. daca se gandesc la sanatatea populatiei de ce nu interzic comercializarea lor? tot timpul spun ca preturile trebuie concordate cu cele europene, salariile cand? ce face un biet roman cu un salar de 600 roni daca trebuie sa plateasca o amenda rutiera modica de 300 euro? politicieni de cacat sa le fie rusine!
    2 1
  • iulian
    taxa auto
    salut, eu am un sharan din 2005 cu motor de 1.9 tdi, cu 130 de cai, as vrea sa stiu cat ma costa taxa vazand ca ii cu 30% mai putin... va multumesc
    0 0
  • @iulian
    Salut,
    Cuantumul taxei auto nu a fost încă redus, deoarece guvernanţii nu au luat încă o decizie în acest sens, după cum poţi vedea în răspunsul de mai sus.
    Dacă plăteşti taxa acum, îţi poţi recupera diferenţa ulterior.
    0 0
  • CRYsTyaN
    tradatorule!!!
    cand vine vb despre politicieni si mai marii tarii se pare ca sunt cativa ochi deranjati care imediat apasa "butonul rosu" dinstanga jos... pai mai desteptule tie sa inteleg ca nu iti place ce vezi, dar ce salariu ai u?? noi suntem romani aia care trebuie sa achitam atatea facturi luna de luna, nu suntem ca tine sa ne deranjeze reaitatea si sa ii stricam claritatea!!! pana unde si pana cand?! aa? salutari celor realisti!
    4 0
  • taxa
    SANTEM UN POPPOR DE LASI FRATILOR PANA CAND NE MA-I LASAM DUSI DE NAS DE ACESTI MITOCANI ,ACTORI FALSI CARE NE CONDUC TARA
    3 0
  • Valentin
    O SA VINA SI VREMEA VOASTRA!!
    O SA VINA SI VREMEA VOASTRA!!.. a TUTUROR celora care isi bat joc de noi prin taxele astea
    ATI SCOS SI DEPRECIEREA AIA (95%-90%) CARE MAI SCADEA DIN VALOAREA TAXEI! ACUM VRETI SA LIMITATI SI RULAJUL MASINILOR INSCRISE IN BULGARIA..... CATA NESIMTIRE MAI INCAPE??????? DOBITOCILOR, NESIMTITILOR, ORDINARILOR!!! Laszlo Borbely - SA PRIMESTI CEEA CE MERITI!!!!!!
    1 0
  • Valentin
    IDIOTILORRRRRR
    Taxa nu va fi aplicată autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.... CUM VINE ASTA? ADICA VOI SCAPATI DE TAXA???????????? SA AJUNGETI SA CONDUCETI TOTI DE ACOLO RABLE DIN 1970!!! SI SA PLATITI TAXELE DIN BUZUNARUL VOSTRU!!SI... CONSUMUL DE ALTFEL!!!!
    0 0
  • ASTA DEVINE TRAGIC FRATILOR !!!!!
    NE INFUNDAM IN NESIMTIRE... ASTIA MERITA BATUTI BINE DE TOT !!!! TREBUIE SA NE TREZIM SI NOI OAMENI BUNI... CHIAR FAC ASTIA TOT CE VOR CU NOI???????
    2 0
  • Automobilele înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 vor plăti taxa la prima vânzare, în timp ce maşinile care nu au mai fost înmatriculate în ţară vor plăti şi ele taxa auto, după aceleaşi criterii ca modelele care au fost înmatriculate în ţară.
    0 0
  • vorbeam de camatari
    astia sunt fratilor adevaratii camatari ce conduc staful marilor puteri din romania camatari cu acte in regula si cu imunitate diplomatica, ar trebui scarpinati cu niste ciomege pe cocoasa toti.si ce e mai dureros e ca noi acceptam sa-i tinem acolo pe toate acele fotolii confortabile.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru