Qatar investeste in Porsche

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 09.06.2009
Oficialii Volkswagen se arata deschisi la posibilitatea unei investitii din partea grupului Qatar Investment Authority.

Volkswagen si-a anuntat sprijinul pentru grupul de investii din Qatar care a anuntat ca doreste sa investeasca in Porsche. Producatorul german sustine ca accepta orice actiune care va accelera procesul de formare al unui grup auto integrat, care va avea zece marci. Actiunile Volkswagen au crescut deja in baza speculatiilor care prevad o achizitie a grupului arab de investitii, care ar trebui sa aiba loc pana la mijlocul lunii iunie. In ciuda cresterii actiunilor Volkswagen, germanii si oficialii grupului de investitii din Qatar refuza sa faca declaratii cu privire la o potentiala investitie.

Daca grupul Qatar Investment Authority va investi in Porsche sau in Volkswagen, Porsche va putea sa scape de datorii in valoare de 9 miliarde de euro. Producatorul german a ajuns in aceasta situatie dupa ce si-a marit portofoliul de actiuni Volkswagen la 51% si a devenit actionarul majoritar al companiei din Wolfsburg. Porsche a incercat sa stranga lichiditati in valoare de 12.5 miliarde de euro, deoarece trebuia sa isi refinanteze creditele in valoare de 10 miliarde de euro, si mai avea nevoie de inca 2.5 miliarde de euro.

Din pacate pentru cei de la Porsche, bancile germane le-au oferit numai 10.75 miliarde de euro si au fost nevoiti sa ceara inca 1.75 miliarde de euro guvernului german, bani care puteau fi oferiti prin intermediul programului de sprijinire al industriei germane, sprijinit de banca germana Kfw. Daca Porsche si Volkswagen vor reusi sa fuzioneze, noul grup auto integrat va primi suma de bani necesara achitarii datoriilor Porsche.

Porsche si Volkswagen au inceput tratativele in vederea formarii unui grup auto integrat in urma cu cateva saptamani. Grupul de investitii din Qatar ar putea sa ajute Porsche in achizitionarea unui pachet de 24% din actiunile Volkswagen, actiune care va duce la achitarea datoriilor Porsche si schimbarea actionarului majoritar al grupului Volkswagen.

Initial, directorii Porsche doreau sa detina 75% din actiunile grupului Volkswagen si sa controleze aceasta companie prin intermediul unui acord de conducere.

Via | AutomotiveNews

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru