Record de viteza cu un vehicul propulsat de vant: 202 km/h

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 31.03.2009
Richard Jenkins si-a asigurat un loc in istorie dupa ce a reusit sa atinga 202 km/h cu un vehicul propulsat doar de puterea vantului.

Desi putini stiu, recordurile de viteza pot fi inregistrate cu o varietate larga de vehicule. De cele mai multe ori vorbim de concepte create special, care functioneaza fie pe motorina, fie pe benzina, fie pe GPL. Despre vehicule care folosesc insa doar puterea vantului pentru a stabili recorduri de viteza nu se aude nimic.

Performanta lui Richard Jenkins a atras insa atentia mass-media si pe acest segment obscur. Recordul de viteza pentru un vehicul propulsat de vant a fost stabilit in urma cu 10 ani de Bob Schumacher, un american care a rulat cu 186 de km/h langa Las Vegas. Performanta acestuia a ramas in picioare pana martea trecuta, cand Richard Jenkins a reusit sa doboare recordul, in acelasi loc, cu vehiculul Ecotricity Greenbird.

Incercarile lui Jenkins de a-l detrona pe Bob dateaza din 1999, imediat dupa ce acesta a stabilit recordul mondial. Vehiculul lui Richard a reusit sa atinga in final o viteza de 202 km/h, o adevarata performanta daca stam sa ne gandim ca singura forta de propulsie a fost cea a vantului.

Recordul a fost posibil datorita modului in care a fost gandit Ecotricity Greenbird. Vehiculul se bazeaza pe o tehnologie folosita in aviatie combinata cu folosirea unor materiale usoare cum este fibra de carbon.

Jenkins a declarat ulterior ca "provocarea a fost una incredibil de dificila. Toate conditiile au fost insa perfecte si Greenbird a fost capabil sa isi faca datoria ca la carte. Sun deosebit de incantat", a incheiat Jenkins.

Din pacate performanta americanului nu a fost omologata de reprezentantii Guiness Book, acestia nefiind prezenta la incercarea de doborare a recordului.

via | GlobalMotors

Comentarii (2)

  • brava lui, sunt si oameni care mai fac ceva
    marea tehnologie folosita in aviatie este o aripa dispusa vertical si inlocuieste clasica panza....
    0 0
  • pe vantu ala...
    cred ca desteptu de deasupra prindea si 500 la ora daca avea 2 pungi de-un leu agatate de urechi
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru