Renault-Nissan va construi patru fabrici de baterii litiu-ion in Europa

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 08.07.2009
Alianta franco-japoneza isi propune sa construiasca in Europa patru uzine capabile sa produca baterii litiu-ion. Marea Britanie, Spania, Portugalia si Franta sunt principalele tari candidate.

Planurile aliantei Renault-Nissan de a lansa vehicule electrice pana in 2011 vor fi sustinute in urmatorii ani de construirea a patru fabrici in Europa. Aceste uzine nu vor avea insa rolul de a asambla automobile, ele fiind destinate productiei de baterii litiu-ion, "ingredientul" principal al viitoarelor modele electrice din gama constructorilor Renault si Nissan.

Momentan oficialii celor doua companii au anuntat ca nu au ajuns la o decizie finala privind cele patru locatii, acestea urmand sa fie facute publice in curand.

Nissan a facut deja primii pasi in domeniul bateriilor litiu-ion, inaugurand luna trecuta o fabrica de acest gen in Japonia, dupa o colaborare de succes cu NEC. Investitia s-a ridicat la 80 de milioane de dolari si va asigura o productie anuala de 13.000 de baterii litiu-ion. Cu toate acestea, uzina are capacitatea de a produce 65.000 de baterii litiu-ion.

Japonezii vor mai deschide inca o fabrica de acest tip anul viitor in Tennessee, Statele Unite. Pe teritoriul Europei, Nissan intentioneaza sa construiasca uzinele de baterii litiu-ion in apropierea actualelor sale fabrici de automobile.

Am putea asista astfel la locatii alese in Spania si Marea Britanie.

La randul sau, Renault a declarat ca isi doreste o astfel de uzina in Franta. Cea de-a patra fabrica de baterii litiu-ion ar putea fi construita in Portugalia, ibericii manifestand pana in prezent un interes deosebit in sustinerea vehiculelor cu emisii zero.

Nissan a anuntat insa ca orice guvern ofera finantare si asistenta pentru lansarea modelelor electrice poate atrage investitiile sale.

via | Automotive News

Comentarii (1)

  • aaaa ce bine pana atunci mi se strica bateria de la telefonu meu si imi iau baterie made in Eu nu in China
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru