Rombat a fost cumpărată de sud-africanii de la Metair pentru 43 de milioane de euro

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 15.03.2012
Metair International Holding Cooperatief, o companie din Africa de Sud, a cumpărat compania Rombat contra sumei din 43 de milioane de euro.

Esential

42.8 de milioane de euro este suma plătită de Metair International Holding pentru 99.15 din acţiunile Rombat S.A.
665 de salariaţi formează echipa Rombat în România.
2.24 milioane de acumulatori a vândut Românat în 2011.

Rombat, liderul pe piaţa de acumulatori aftermarket din România, a fost vândut unei companii din Africa de Sud, informează 0-100.ro. Compania din Bistriţa este furnizorul de acumulatori ai celor de Dacia şi deţine 11 centre logistice în România. Africanii de la Metair International Holding Cooperatief au cupărat 99.1% din acţiunile Rombat contra sumei de 42.8 milioane de euro. Acţionarii majoritari şi membrii conducerii au vândut 90.05% din acţiuni, în timp ce acţionarii minoritari ai companiei Rombat au vândut 9.09% din acţiunile rămase până la completarea portofoliului.

Rombat a debutat pe piaţă în urmă cu 32 de ani, iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu 600% din 1990 până în 2010. Vânzările Rombat au crescut cu 700% în aceeaşi perioadă, graţie investiţiilor în valoare de 32.4 milioane de dolari din 1990 până în 2009. Cei de la Rombat sunt liderii pieţei de acumulatori auto în România încă din 1997 şi au o capacitate de producţie de peste 2.6 milioane de baterii pe an.

Compania din Bistriţa are 665 de salariaţi şi se mândreşte cu o reţea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentanţe la nivel naţional. Mai mult decât atât, Rombat este acreditată ca furnizor regional pentru Renault, furnizor unic Dacia din 1996, furnizor pentru uzina PSA Peugeot-Citroen din Slovacia (din 2008) şi ca furnizor pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg din 2011.

În 2011, Rombat a avut o cifră de afaceri de 319 milioane de lei, echivalentul a 75 de milioane de euro şi a vândut 2.24 milioane de acumulatori. Din producţia realizată în 2011, 60% din acumulatorii făcuţi de compania bistriţeană au mers la export, restul fiind destinaţi pieţei interne. Cei de la Rombat au anunţat recent că vor intra pe piaţa acumulatorilor auto destinaţi vehiculelor cu sisteme de frânare regenerative şi cu tehnologie Start/Stop. Respectivii acumulatori utilizează tehnologia AGM VRLA şi au o construcţie diferită faţă de acumulatorii auto convenţionali.

Via | 0-100.ro

Comentarii (22)

  • Mombat
    După ce au cumpărato o vor falimenta si vom cumpăra de la ei bateri.
    Astfel sa întmplat cu marile uzine din România . Le cumpără le falimentează după care le taie la fier vechii şi devenim piaţă de desfacere pt ei .
    pt că numai la noi ca la nimeni .
    27 22
  • Ne-au dat tara de pomana in toata lumea asta. Ar trebui spanzurati de limba tradatorii care ne conduc. Rusine TRADATORILOR.
    L-au omorat pe Ceausescu cu ajutorul Rusilor si al altor natii ca sa ne lase prada intregii lumi.
    Oare cand o sa sa se trezeasca poporul roman si o sa ia atitudine.
    31 17
  • @bbb
    niciodata.......
    25 8
  • Salut
    Felicitari noilor proprietari pentru preluarea Rombat, le urez succes in dezvoltare, cercetare si marirea capacitatii de productie (sa mareasca exporturile) si oferirea a multor locuri de munca pentru ai nostri.

    *Merg pe ideea ca au cumparat Rombat pentru a se extinde si a vinde si mai mult pe plan extern ceea ce poate fi doar de bine.
    22 5
  • nu miroase a bine!
    Sunt sceptic pt ca majoritatea privatizarilor s-au soldat prost pt noi,taiate si duse la fier vechi!cativa ani o sa fie frumos dar cand o sa inceapa sa ii bombardeze statul cu taxe imense si impozite o sa fie nevoiti sa faca asta!La fel s-a intamplat si cu cocacola de la iasi...si nokia de la jucu...i-au lasat cativa ani apoi au inceput sa-i taxeze si oamenii s-au luat frumos jucariile si au plecat,cola la chisinau iar nokia nu stiu...
    17 5
  • Pt tzenu_bmw - faci parte din categoria de oameni enumerata mai sus de faci afirmatia "niciodata"?
    Adevarul este ca suntem un popor de lingai si de lasi, ne vindem tara pe o galeata de plastic si o punga de malai.
    Ne meritam soarta, ne-a trebuit democratie si am ajuns sa fim condusi de tigani, unguri si mafioti.
    21 8
  • De ce tot vorbiti de "privatizare"??
    10 5
  • AndreiRN
    Ham, ham, ham
    Multe latraturi pe aici si doar 2 oameni cu opini reale.
    Daca nu esti uman nu ar trebui sa ai acces la net dar ........... in romania toate potaile put latra pe strazi pustii.
    6 7
  • ce privatizare?
    Rombat nu era companie de stat!!!!
    12 1
  • raduku
    Excelent
    Ar trebui sa fim mandri .
    Grupul care a preluat fabrica are traditie in fabricarea de componente in industria auto. El grupeaza foarte multe marci importante cum ar fi Hella, Valeo etc..

    In alta ordine de idei , asemeni cum s-a mai scris, au un plan investitional bun de-a continua investitiile in domeniu si de a cuceri o buna parte din piata europeana.

    Decat sa lasi de izbeliste o companie cel mai bun lucru e sa-l oferi unui investitor puternic , care stie cum sa o gestioneze mai departe.

    Trebuie sa privim aceste lucruri cu optimism ... :)
    13 5
  • Rombat
    bine ca au, vandut baterii mai proaste ca Rombat nu am vazut numai cumpar niciodata am cumparat 2 noi si vai de capul lor erau varza,asa ca cei care schimbati bateria fugiti cand auziti de Rombat
    8 8
  • automarket incalcati legea .......nu mai stergeti comentarile
    Suntem in 2012 si avem dreptul la exprimare .......Dreptul la libera exprimare se aplica si pe Internet.........Solicit dreptul la replica de ce sa sters comentariu
    5 1
  • @dcb
    Din moment ce sunt furnizori de baterii pt Renault, Dacia si PSA Peugeot.-n-au cum sa fie "prosti"/"proaste"

    In plus au fost de stat..din 1980 pana la revolutie,apoi societate pe actiuni ,cu vreo doua pers fizice actionari principali,pana acum.
    3 3
  • la revedere romania
    usor usor nu o sa mai avem ce vinde din romania. cat dracu o sa mai suportam aceste lucruri. azi maine o sa vindem bucati din tara vecinilor ca sa traiasca domnii de sus bine.
    4 3
  • Stai linistit ca e data si tara, pe nimicuri.
    La ce bogatii avem noi in tara asta ar fi trebuit sa fim in varful piramidei.
    Trebuie sa vina OMV sa ne exploateze zacamintele de gaze naturale si titei pt ca noi nu suntem in stare.
    Nu vedeti ca se urmareste prostirea oamenilor, se inchid scolile si se construiesc catedrale, ca sa ajumgem un popor de analfabeti ca sa ne poata manipula.
    8 2
  • Basescule,cine e Metair pe piata acumulatorilor? Ce avea Rombat? Era pe pierdere? Ati dat-o pe 43 de milioane ca sa vedem la anul cum au avut profit 50 de milioane in primul an? Ai baut apa dupa Nastase care a facut la fel cu Petromul?Eu unul chiar eram multumit de nivelul la care ajunsesera bateriile Rombat,chiar mi-am luat una la Fiesta acum 4 zile fara nicio urma de dubiu ca fac un lucru de mantuiala.Alro l-ai paduit la rusi,vapoare nu mai avem,petrol are dpdv juridic ,mai mult ungaria ,care e zero la productie, samd. Deci ,repet,ce avea Rombat? Poate de fapt aia au dat 143 de milioane si restul de 100 ,sunt pt. campanie... Pe gazele din subsolul marii ,daca nu ti-ai luat un miliard partea ta.....
    8 1
  • Jaf naţional = globalizare în stil dâmboviţean
    Zadarnic ne stropşim la tâlharii interni şi externi...Cu două zile înainte de a fi înlăturat, Ceauşescu, cu toate păcatele lui, ne-a avertizat, totuşi, la TV, în mod indubitabil, asupra planului masono-demonic de dezmembrare teritorială a României (încă nu, dar teroriştii udemerişti nu obosesc niciodată...o primă etapă hotărâtoare s-a realizat deja: au pus laba pe posturi cheie din Guvernul român! - şi nu se vor opri până nu vom avea şi o clasă politică maghiarizată, ţiganizată etc.) şi de nimicire a conceptului cumplit de incomod pentru Occident, şi anume o economie NAŢIONALĂ, independentă şi funcţională (nu contează dacă este şi strict controlată de conducerea de stat...o economie prea "liberă" ar însemna automat instaurarea unor mafii discreţionare, rapace şi impulsive pe pieţele de desfacere, în faţa cărora, ca producător autentic, legal, ori te supui umil, ori te lichidează dacă crâcneşti în front!). "Privatizările" au reprezentat doar vârful aisbergului conspiraţiei mondiale anti-fiinţa naţională! Ca să fie tacâmul complet, mai adăugaţi dorinţa acerbă de infiltrare masonică a Bisericii strămoşeşti (iată doar o dovadă imbatabilă: după canon, Duminica nu mai este socotită ziua sfântă de odihnă a ortodocşilor, ci...prima zi calendaristică a săptămânii, ca la evreii sionişti şi sectanţii sâmbătari!-nu va mai dura mult şi va fi convertită şi în... prima zi oficială de muncă a săptămânii), de deturnare abilă a sensului duhovnicesc mântuitor al acesteia şi de metamorfozare a clerului în factor educativ...fiscal pentru prostime, cu tot murmurul ei contra (adică trebuie ca ceea ce i se cuvine de drept Cezarului să ajungă de fapt la...băieţii deştepţi, care, drept răsplată, le plasează pe şestache şi înaltelor feţe ecleziastice o halcă babană din "pradă"). Aşa că, măi @radukule, tu poţi să fii optimist ca Alice în ţara minunilor, însă eu, cu riscul de a mi se aplica prompt etichete "justiţiare" ca "extremist", "anarhist", "retrograd", "schizofrenic", "sociopat", "antiprogresist" , "neintegrabil în structurile euroatlantice" şi alte şabloane-măscării "dezarmante", vă asigur din capul locului că cea mai eficientă metodă de combatere a politichiei nu este satira, ci satârul...Ceea ce spune @bbb este pe cât de veridic, pe atât de dureros, inclusiv aspectul învăţământului actual...În plus, eu am propriile interpretări (nu fantasme, cum cred unii) despre aşa-zisa "clasă zero"...@antonny, să ştii că multe texte de-ale mele s-au dus pe plută din cauza cenzurii...Îţi convine aşa sau renunţi la forum; dă-ţi seama că n-ai de ales! Ce, credeai cumva că democraţia se identifică în realitate cu ceea ce am visat noi frumos în decembrie '89?...Hahahahahaha
    2 1
  • raduku
    Pentru SaabCuantic
    Salut @SaabCuantic ,

    Nu trebuie sa vezi totul in "negru". Noi suntem in prezent o natiune mai mult sau mai putin imbatranita care ne confruntam ca si ceilalti din exterior cu multe probleme similare.
    As dori sa dau exemplu mai multor companii din industria AUTO care au fost preluate de fabricanti puternici . Chiar daca ei au fost preluati , marcile nu au disparut , ele continua sa existe si sa se fabrice mai departe.
    Este drept ca la noi multe au fost "cilcate la pamant" dar au renascut unele noi. De exemplu chiar in domeniul bicicletelor , vechile Tohanuri au fost inlocuite cu biciclete moderne -DHS, First Bike etc, echipate cu componente Shimano ...in care lucreaza to romanasi de-ai nostrii.

    Nu poti sa te "blochezi" pe piata , piata nu sta pe loc , este dinamica, lumea este pretentioasa, au gusturi , toti ne pricepem la tehnologie , jocurile pe PC deschid o noua forma de exprimare a artei , asa trebuie sa vedem.
    Iata internetul ne pune in legatura unii cu altii , trebuie sa fim la maximum de optimisti ..

    Salutari si numai bine.. :)))

    PS. Marca Saab este o marca supper ... !
    1 1
  • salut si tie, @raduku
    Eh, prietene, nu prea m-ai inteles in strafundul mesajului meu...Aici eu nu-ti servesc "filosofie" sau "teologie", ci niste viziuni social-democrate care ma caracterizeaza (orice om este un animal politic, fara exceptii). Tu vezi lumea dintr-o perspectiva prea personalizata, confortabila si adecvata aspiratiilor tale proprii...Pretul real al "trufelor" care ne blagoslovesc astazi pretutindeni poate nu-l observi sau nu te intereseaza, dar adevarul crunt este ca, printre altele, noi nu mai avem...o tara a noastra. Cand limba maghiara devine a doua limba oficiala in statul national unitar roman si rezerva de prim-ministru provine din aceeasi etnie, n-ai cum sa stai linistit, gandindu-te febril cam la ce rezultat final vom ajunge...La aproape 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri Nationale, asemenea permutari etno-lingvistice mi se par de neconceput si, desigur, de netolerat...Nea Ceasca ne-a avertizat limpede inca din vara lui '89, cand rupsese deja relatiile diplomatice cu Ungaria (chit ca era tot o tara socialista, cum ii placea lui termenul cu pricina), ca pe bozgori ii cam mananca in cursul istoriei, ei neputand renunta vreodata la isteriile lor sovino-iredentiste...Iar pe partea economica, vorba lui Gigi Becali, nu faptul "incantator" ca-ti iei tu bicicleta moderna de mama focului conteaza in sine, ci ceea ce nu se constata decat cu o lupa sociologica avizata sau aspectul fundamental de care se tine inca cont la nivel de mandrie nationala: marfa de calitate se produce numai printr-un sistem sclavagist bine pus la punct (fara reguli hazardate, fisuri ideologice sau posibilitati de risc), care activeaza in primul rand in folosul baban al unor exploatatori straini, sustinut legalmente de cozile lor de topor de la Putere, pe care le "recompenseaza" extrem de discret (de nici mama investigatiei nu le da de capat) cu comisioanele de rigoare, nesemnificative, in privinta cuantumului, comparativ cu profiturile colosale ale companiilor "multinationale" ("multinational" plus "multicultural" egal globalizare, traiasca mult iubitul si stimatul tovaras Antihrist!) din afara care ne-au impanzit, dar de-a dreptul supramuritoare comparativ cu plafonul injositor al veniturilor prostimii! Cu alte cuvinte, o felie consistenta din PIB-ul Romaniei, care ar trebui sa se regaseasca in conditiile cotidiene de trai fizic ale tuturor contribuabililor onesti, truditori si consecventi (parca se subtiaza numeric, in mod accelerat, si aceasta casta principiala greu incercata de capriciile "obiective" ale "tranzitiei", dispensarea cu seninatate "justificata" de scrupulele inspirate de divinitate tinzand sa contamineze pe toata lumea, din toate categoriile sociale, ca de! "este criza"!), zace nestiuta in conturile personale ale nababilor capitalisti de alte nationalitati, care si-au stabilit astfel niste standarde de bunastare cam prea jignitoare pentru acceptia ortodoxa a ruptilor in fund care ii slugaresc de sila, de nevoie, pe meleagurile autohtone...Daca esti patron sau alt tip de intreprinzator privat, evident ca ti se pare un act cat se poate de "firesc", de "evoluat", de - nota bene - "echitabil" si - cum altfel? - "optimist", dar, pentru majoritatea sclavilor (culmea, constienti de ceea ce sunt de fapt, dar resemnati ca ciobanul din Miorita...) care se zbat in oarece mizerie, lipsuri si datorii (din pacate, multi imbatandu-se de regula cu iluzia cumplita ca un termopan la fereastra, o plasma de ultimul racnet si o masina de trend, pentru care si-au amanetat si pielea la bancile hulpave, ghici, tot de origine straina, echivaleaza cu "tot ce-si poate dori un om normal" sau cu un statul social "solid", care "da bine la imaginea publica"...) , ziua de maine (pe care politrucii, laolalta cu "analistii" lor aserviti, chipurile, "independenti", se muncesc neobositi pe "sticla" sa le-o apoteotizeze ca o vesnica Fata Morgana a "schimbarii in bine"...) nu poate lua decat forma infioratoare a unei ghilotine morale devastatoare, asta daca nu cumva ii bate gandul sa fie mai rapizi apeland la un simplu pumnal, streang sau plonjon de pe bloc, de pe pod sau in fata trenului...Da' nici o grija, tu fii optimist in continuare, cat timp exista un PIB la care nu contribui numai tu, pai nu?
    1 0
  • raduku
    The same rule @SaabCuantic
    Salutari @SaabCuantic,

    Despre mesaj , am inteles foarte bine mesajul trimis. Este in parte adevarat. Dar piata este cea care regleaza conturile. Regulile se aplica indiferent si in toate sensurile.
    Am lucrat si eu intr-o societate care pe vremuri se spunea ca nu poate da faliment , deoarece este sustinuta de insusi produsul pe care il fabrica.
    Era adevarat , daca colectivul managerial lupta sa-si pastreze piata de desfacere si sa fie interesat de acest lucru.... iesea poate ceva.
    Pana la urma n-a iesit nimic , dintr-o societate care putea fi preluata de ex: John Deere sau Caterpillar , a rezultat un ogor semanat cu brusturi.
    Cine a gresit , statul ca nu a oferit societatea sa se privatizeze unor fabricanti similari care veneau cu tehnologie sau faptul ca promovand un management inchis, fara perspective si nescolit , un managemant inchistat politic , a condus totul la un faliment structural , general si fara perpective de salvare ???
    Avand in fata aceaste perspective , poate ca da , este de preferat , ca decat sa ajunga un simplu ogor, o societate sa fie preluata de altcineva ..

    As dori sa fiu poate patron, dar pentru a forma si a cauta o piata pentru meseria pe care o mai am , nu-mi ajung fondurile.
    Romanii au plecat in aceasta "cursa" surclasati la toate capitolele, inclusiv in ceea ce priveste minima scoleala manageriala.

    Printer altele , am si o diploma in managemant startegic si marketing, pe care nu o mai folosesc, ma uit la ea si zambesc , dar satisfacut ca atunci cand a trebuit , am oferit poate tot ce am putut ca sa fie bine , corect si cinstit.
    Acum sunt inginer mecanic , imi fac meseria probabil ca si altii ca mine si am o singura dorinta , anume sa vad cat mai multi tineri scoliti in domenii clare si viabile , de interes , si sa-i vad cat mai iute angajati , din prima chiar si fara experienta.
    Suntem o generatie care inca putem oferi tinerilor toata rabdarea , dragostea si dorinta de a face totul pentru ca ei sa reuseasca , tot asa cum probabil am reusit si eu.

    Cu stima , si sa speram in mai bine.
    1 0
  • @raduku...
    Replica ta este de bun simt...Dar ce scoala romaneasca invoci? Cea in care, la nivelul clasei a IX-a, se va introduce in curand...dictarea?! Dragul meu, pe vremea mea, existau doua scari paralele intre etajele din cladirea scolii: una pentru elevi, cealalta pentru cadrele didactice. Sa te fi ferit Sfantul daca tu, ca elev, ai fi confundat scarile, chiar si din greseala, si ai fi fost surprins...Eu am patit-o chiar la ultima treapta, fata in fata cu directoarea scolii. A urmat, invariabil, mentionarea mea la careul saptamanal de disciplina...Sau incasam 2-uri in catalog, fara drept de apel, doar daca incercam sa suflu un cuvant unui coleg ascultat la lectie...Ti se pare niste exagerari? Ei bine, comunistii nu se abateau de la regulile stricte de relationare si ierarhizare umana. Dar astazi, in preajma Noii Ordini Mondiale, ce constatam fara echivoc? Ca sunt considerate la unison ca fiind "marfa", "beton", "cool" etc. gesturile incalificabile de a te maimutari la profesor cand acesta se intoarce cu spatele la tine, de a te juca cu mobilul in timpul orelor, de a scrie cel mult doua randuri din cate ti se predau si acelea agramate, imposibile caligrafic (sau bantuite de "prepozitii" postmoderniste precum "k") si percepute pe sarite, pe fundalul unei neatentii epidemice, de a flatula poante nesarate chiar la adresa dascalilor inadmisibil de indulgenti sau de a te "trage de sireturi" cu dansii, de a te afisa vestimentar si cu accesorii, in postura de eleva, precum ultima tevista traseista (da' ce le-or invata acasa mamele acestea inconstiente?...cum sa se sincronizeze cu asa-zisele "tendinti", cum sa acapareze privirile imbalosate ca exponate "trendy" si "funky"?!), poate si de a-i trozni o laba peste bot "nesimtitului" care nu-ti acorda nota dorita sau "indrazneste" sa te mustruluiasca pe tine, "coca" sau "piti"...Sublima evolutie! Plus ca haideti sa desfiintam cu seninatate materii esentiale pentru formarea psihointelectuala a maturilor de maine precum educatia polivalenta la dirigentie, elementele de limba si vocabular, istoria, geografia, desenul, muzica, atelierul practic, limba rusa...educatia fizica! (pai cum altfel sa se simta magulita generatia "fast food" sau a "E"-urilor, cu "E" de la "E prosti!"...). Dar nici pleiada glorioasa a literaturii romane nu va scapa neterfelita...Acum nu mai figureaza la examene marii clasici, ci compunerile cartieriste, sfertodocte si desuchiate propulsate din "libera imaginatie", care sunt blindate cu atatea ineptii si "originalitati", incat aceste boroboate involuntare razbat cu siguranta spre orice rubrica de "perle", insa acum eu nu mai rad sa-mi crape maruntaiele precum in trecut, ci imi cuprind capul intre palme si alunec intr-o iremediabila melancolie...Eu, unul, ma cutremur numai daca ma gandesc ca pricolicii acestia scelerati, care actualmente tind sa inunde societatea la toate "etajele" de exprimare, mai ales prin reprezentanti lor "apoteotici" de tip creasta in cap, turul pantalonilor lasati si care te abordeaza de regula cu "c...e!" (in cazul baietilor) si mulata cu tenisi, piercing in nas si formula de adresare intre ele "fata!" (in cazul fetelor), vor ajunge, inevitabil, sa ne conduca politic peste 20-50 de ani (sau iata cine ne va plati noua pensiile, vorba aceea...), fiindca aria de selectie valorica devine extrem de restransa in aceste conditii terifiante...
    Sa stii ca tot comunistii se bazau pe o ecuatie ideologica eminamente indispensabila oricarei economii potente, sanatoase, oneste si...exportatoare, indiferent daca "centralizata" sau "privata", si anume: "Invatamant-cercetare-productie"...Daca lipseste o singura za din acest lant vital, se duc dracului orice efort si orice tentativa, indiferent cat de bineintentionate! Problema cea mai apriga este ca toti ne pricepem fabulos la economie politica, dar nu si la politica economica...Deci cine s-ar agita sa le constientizeze si cretinoizilor si abulicilor de la Putere (care au facut din industrie platouri de turnare pentru filme de groaza si din agricultura cheremul monopolist al unor hoti la drumul mare ca Culita Tarata si Ioan Niculae, aruncandu-i pe muncitori in bratele discretionare ale capitalistilor feroci si pe tarani in refugiul, disperat sau resemnat, al carciumilor satesti), relevanta socioeconomica incontestabila a unui asemenea "silogism" perpetuu si pretutindeni valabil? Nu sunt ultranationalist, dar nici prostul din fundul urbei pe care se muncesc sa-l imbrobodeasca zi de zi "tembeliunile" nababilor imperturbabili...Cu stima, spera tu in mai bine...
    2 1
  • scuze
    Am scris mai sus "ti se pare niste exagerari" :). Ti se par, evident. Stersesem prima oara "o exagerare" si am uitat sa corectez. Ce vrei, graba, treaba etc.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru