SMS-ul la volan poate fi mai periculos decat alcoolul

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 23.12.2009
Un sofer care trimite sau citeste SMS-uri in timp ce conduce are un timp de reactie mai slab decat cel al unui sofer beat.

Utilizarea telefonului la volan poate avea efecte mai grave decat cel pe care il are o cantitate de alcool consumata de cel care conduce masina. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o companie de asigurari din Marea Britanie, care sustine ca masurile pe care le iau oamenii legii in cazul in care soferii sunt prinsi vorbind la telefon sau trimitand SMS-uri ar trebui sa fie cel putin la fel de dure ca in cazul in care acestia sunt prinsi cu alcoolemia peste limita legala.

In cadrul experimentului, un sofer a fost nevoit sa franeze imdiat dupa aprinderea unui bec rosu aflat in habitaclu in timp ce rula cu 110 km/h pe o fasie dreapta de asfalt. Atunci cand a rulat cu ochii atintiti la sosea, timpul de raspuns a fost de o jumatate de secunda pana la actionarea franelor. In stare de ebrietate, acelasi sofer a intarziat franarea, masina oprindu-se la o distanta mai mare cu doar 1.2 metri fata de punctul de oprire anterior.

Rezultatele au fost radical schimbate in conditiile in care soferul a fost rugat sa citeasca un SMS pe telefon in timp ce rula cu aceeasi viteza.

Acesta a terminat franarea la 11 metri fata de punctul de oprire normal. Mai mult, daca soferul scrie un mesaj in timp ce ruleaza, timpul de reactie creste enorm, punctul de oprire fiind mai departe cu peste 21 de metri.

Conform studiului realizat de Quinn Direct, 37% dintre soferii aflati in primii ani de condus au admis faptul ca au scris cel putin un SMS in timp ce se aflau la volan. Nici soferii experimentati nu pot sa treaca peste tentatia de a-si citi SMS-urile in timp ce conduc, insa procentul (20%) este mai mic in acest caz.

via | Carnews

Comentarii (1)

  • prudentul
    asta nu-i nimic
    Cunosc un poliţist de la Circulaţie (nu ştiu dacă mai e acolo) care-şi citea ziarul (pe sărite) în timp ce mergea cu maşina Poliţiei. Pe bune, nu e glumă.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru