STUDIU: Tinerii sunt conştienţi de pericolele cauzate de neatenţia la volan

De Cornel Șocariciu
Publicat Miercuri, 04.08.2010
Tinerii sunt conştienţi de efectele pe care le poate avea o secundă de neatenţie în timp ce se află la volan, însă 86% din ei recunosc că întreprind activităţi care le distrag atenţia când conduc.

Un sondaj realizat în Marea Britanie de revista Seventeen şi de compania AAA a scos la iveală faptul că tinerii sunt conştienţi de pericolele pe care le poate cauza vorbitul la telefon, scrierea mesajelor sau mâncatul în timpul şofatului. Mai grav este faptul că, deşi adolescenţii ştiu unde poate duce neatenţia la volan, ei continuă să facă aceste lucruri. Dacă nu zilnic, cel puţin ocazional.

Conform studiului, 86% dintre cei care au participat au spus că întreprind şi alte activităţi care pot duce la incidente nefericite în timp ce şofează. De asemenea, tinerii au declarat că au impresia că sunt destul de inteligenţi să evite un accident, însă atunci când devin pasageri sunt ingrijoraţi în cazul în care şoferul este neatent.

Conform sondajului, 60% dintre tineri au spus că vorbesc la telefon în timp ce şofează, 61% au mâncat la volan, iar 73% au afirmat că îşi fac de lucru cu sistemul audio al maşinii. Cei care sunt preocupaţi de scrierea mesajelor în timp ce se află la volan au declarat că trimit în medie 23 de mesaje pe lună.

Neatenţia cauzată de scrierea mesajelor devine rapid cauza celor mai multe accidente rutiere. În cadrul unui alt test realizat de Allstate, s-a constat că tinerele îşi petrec mai mult timp decât băieţii scriind mesaje în timp ce şofează.

Motivaţiile pentru aceste acţiuni sunt foarte diverse. 41% se scuză spunând că aceste lucruri durează foarte puţin, o treime din aceştia spun că nu se poate întâmpla nimic rău, iar 33% spun că pot face mai multe acţiuni în acelaşi timp fără să le fie afectată atenţia.

Via | AAA

Comentarii (6)

  • da da da
    si se numesc donatori de organe..:)))
    9 3
  • garcea
    si eu inteprnd o activitate care-mi distrage atentia de la condus...ma uit dupa pomanagii cu caschete albe carestau ascunsi cu radarele dupa vre-o curba periculoasa..si nu mai sint chiar asa tinar
    21 2
  • da
    da dar daca iti iese ceva in cale stii cum sa eviti..
    2 3
  • Marius 2
    Drum 1 banda pe sens=multe accidente
    Ase este in RO,multe drumuri cu 1 banda pe sens ceea ce te fac sa depasesti mai mereu (de ff multe ori riscante ca sunt gropi+curbe+radare ascunse+masini lente+soferi care conduc parca cu frana de mana trasa si uita de ce au plecat de acasa...) dupa care dai de o bucata de autostrada unde tendinta este de a folosi treapta de vit 5/6 si sa recuperezi timp pierdut de pe DN si hopa radar si pe autostrazi.

    Ba astia chiar sunt de ras,pune radar in orase localitati etc unde este ok ,mai sunt copii... dar pe autostrada?? eu cred ca scopul ei este de a face km multi in timp cat mai scurt si relaxat.
    7 1
  • Avataaar
    da da
    Da, da, si privitul dupa gagici implica mai mult de o secunda de neatentie :p
    4 0
  • :)
    eu cand conduc nu raspund nici macar la telefon, ma uit cine ma suna ii inchid si pe urma il sun inapoi, legat de mancat? nu am treaba, manc la volan cand imi baga sotia in gura sau imi pune in mana mancarea si io il duc numa la gura, ca ochii de pe drum nu mi-l iau, problema e cu fufele care-s imbracate de numa ... in rest drum bun, legat de radare, deobicei ma tin dupa un tir, daca ala merge cu 100 in localitate io dupa el, daca cu 30 io dupa el, nu de alta dar deobicei tirurile cam stiu unde-s militienii cu custile albe "sa te prinda"
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru