Studiu: un caine polueaza mai mult decat un SUV

De Cornel Șocariciu
Publicat Duminica, 08.11.2009
O echipa de cercetatori din Noua Zeelanda a demonstrat un lucru aparent incredibil: un caine are un impact asupra mediului mai mare decat un SUV.

Cercetatorii din Noua Zeelanda au realizat un studiu care viza impactul negativ asupra mediului al cainilor si al SUV-urilor. In urma datelor colectate, a reiesit ca animalele de casa sunt mai daunatoare pentru planeta decat masinile. Acest rezultat a fost combatut imediat de Institutul din Seattle, care a declarat ca studiul a fost viciat din mai multe puncte de vedere.

Neozeelandezii Robert si Brenda Vale, de la Universitatea Victoria din Wellington, au plecat de la premisa ca un caine de talie medie are un impact asupra mediului mai mare decat o Toyota Land Cruiser cu un propulsor V8. Ei au spus ca un caine de talie medie consuma pe zi 90 de grame de carne si 156 de grame de cereale, in urma carora rezulta o asa-numita amprenta ecologica de 0.84 hectare. Australienii au comparat aceste rezultate cu cei 55.1 gigajouli utilizati de Toyota Land Cruiser pe an si in urma carora ar rezulta o amprenta ecologica de doar 0.41 hectare.

Aici intervin cercetatorii din Seattle, spunand ca australienii au facut niste presupuneri indoielnice, ei neluand in considerare utilizarea produselor secundare pentru fabricarea hranei de caini.

De asemenea, cercetarile au fost facute in conditiile in care masina era condusa 10.000 de kilometri pe an, insa Departamentul de Energie din SUA a confirmat un numar de doua ori mai mare decat presupunerile australienilor.

Tot in cazul SUV-ului, Robert si Brenda Vale nu au luat in considerare daunele produse de infrastructura, insa cel mai important aspect pe care acestia l-au uitat au fost emisiile de CO2 produse de masini. Pe de alta parte, o alta revista de specialitate cunoscuta, New Scientist, indica problema neplacuta a excrementelor animalelor de casa, care produc un nivel ridicat de bacterii.

via | thecarconnection

Comentarii (29)

  • astia nu mai stiu ce sa studieze legat de poluare. in loc sa gaseasca alternative pentru propulsarea vapoarelor si a avioanelor (fiindca aia sunt printre cei mai mari poluatori - creati de om), fac studii ca sa vada cat polueaza un caine.
    32 3
  • injura-ma!
    tot mai mult polueaza taranii cu tdiurile....
    22 20
  • emisii atmosferice
    imi este neclar daca au luat in considerare emisiile de metan ale cainilor. Uneori acestea sunt greu de trecut cu vederea.
    13 1
  • cutzu
    Asadar trebuie sa ne scapam de caini. La arme, vitejii mei!
    13 5
  • gigiel
    Sa radem tot ce misca!
    Sa omoram tot ce misca: sa radem regnul animal ca asta este nenorocitul care provoaca incalzirea globala!!!
    Ai dreaq! Asta este conspiratia naturii: sa distruga omenirea, pt a reinvia ea dupa aia...mashtera.... :)
    14 2
  • aghdodo
    cainii polueaza
    Atentie la neozeelandezii din Australia.
    9 2
  • notoriu
    bravo!
    Aceste studii sunt foarte bune..

    Trebuie sa ii puna pe ganduri pe cei/cele care baga milioane lunar in "coada" unui caine foarte putin/indoielnic dezvoltat fizic si intelectual.. O fabrica de flatulatii latratoare :D
    Nu (-NU-) trebuie omorati cainii!!!
    Trebuie sa fie crescuti in conditii care sa le permita o dezvoltare in "armonie" cu natura. Nu la bloc.. Nu toata ziua cu el bot in bot.. Nu! Cred ca un caine este cel mai fericit undeva la tara.. Intre animale..
    Despre gipuri nu am prea multe de zis.. Si locul lor e tot cam undeva pe la tara.. Undeva in reclamele vechi de la ma.lboro
    Ma opresc aici :) Pentru ca si la oras tot intre animale (se) traieste
    Saracu' :D
    10 8
  • hai ma esti nebun
    Daca ii deranjeaza excrementele cainilor atunci cand e se c...a unde se duk excrementele lor?? si despre tipul notoriu daca ai avea caine nu ai mai zice asa si eu am un golden retriver stau la bloc si nu bag nici un milion in caine nu bag deloc milioane si totusi rasa pe care o am e foarte pretentioasa si nu ii dau de mancare numai boabe ca atunci pe bune ai baga milioane in fundul lui,un caine e fericit cand vii acasa nu conteaza cum esti suparat,ud,beat..... el mereu va sari pe tine si te va pupa indiferent de situatie,dar sa luat in considerare ca daca acel SUV nu este model nou ia sa facem comparatie intre un SUV vechi din 2000 si un catel din 2000 nu are cum sa polueze mai mult un caine decat un SUV,uleiul lui ce face ???? cauciurile, caldura pe care o provoaca ?pe un loc de parcare unde incape un suv incap circa 12 catei :P cam atat de zis.
    8 4
  • studiu de raht
    oamenii polueaza mai mult decat un catel. care este relevanta studiului. idioti dintr-astia polueaza degeaba...
    14 1
  • poluare
    Ce imbecili. Concluzia?..Cumparati frate caaaat mai multe suv-uri chiar daca nu aveti bani sa le platiti si abia gasiti un loc de parcare :)))))
    6 1
  • raspuns pt notoriu
    Draga notoriu...comentariul tau ma face sa cred ca tu esti foarte putin/indoielnic dezvoltat mental.Fizic chiar nu ma intereseaza
    5 3
  • @notoriu Si gipanul trebuie folosit in armonie cu natura....La compactor si din metal facute smarturi. Hai sa omoram toate animalele ca sa poata burtosu roman cu lantu de 3 degete sa-si mai ia un q7 sau x5 alb sa-i moara dusmanii de ciuda si sa fie "cel mai number one".
    10 1
  • YMihai
    va dati pe brazda...
    Am cautat mereu sa consider ca orice zi ce aduce o noutate poate fi considerata un progres. D-le Mester ... astea sunt stiri din lumea auto ? Pe unde era stirea aia cu femeia care a mers in treapta 1 pe autostrada pana a topit motorul ??? Unde e profesionalismul din voi ??? Atat de tare va luptati pentru un click de mouse incat diluati compozitia stirilor adevarate ? Cati pasi mai sunt pana o sa vedem accidente si carnagii in stirile Automarket ... k doar de asta are sete romanu' ?!?!?!... Succesuri !!!
    6 3
  • parerea mea
    eu zic ca elefantii trebuie omorati primii. un elefant e chivalantul suv-ului in regnul animal.
    5 4
  • Caini :)
    Multumesc :)

    Multumesc tuturor pentru raspunsul la comentariul meu de mai sus.
    Cateva precizari: imi plac cainii. stau la bloc. am avut decat pisici, pestisori, hamsteri si o testoasa in apartament.
    deci, imi plac animalele. imi plac si gipurile.. suv-urile nu :)
    3 1
  • Ce tare!
    Deci concluzia . . . . NATURA polueaza NATURA

    S T A R P I T I N A T U R A

    CUMPARATI JEEP

    Incredibil cata lacomie si prostie pe planeta asta.
    8 1
  • @radu
    ce gandire incuiata au unii.... crezi ca doar romania exista pe harta? sau doar Bucurestiul?.... On-topic: un studiu tampit, pentru a creea indoieli cu privinta la gradul de poluare a autoturismelor.... nu m-as mira daca ar iesi la iveala ca studiul a fost sustinut de vre-un Seic al petrolului....
    3 2
  • stephan
    tampenie
    in concluzie voi astia de la automarket poluati mai mult ca toata familia mea . dece? deoarece trimiteti mail la mai mult de 1000 oameni pe zi cea ce inseamna ca 1000 de oameni trebuie sa tzina calculatoru pornit si consuma curent. Studiu .
    sau si musca polueaza ca se izbeste de parbriz si dupaia folosesti solutii sa speli parbrizu care dauneaza mediului :)
    in concluzie nu mai respirati
    7 0
  • Octavian
    BullShit....de fapt DogShit
    peste 50% din emisiile care ne distrug noua stratul de ozon sunt produse de vapoarele care traverseaza oceanele. Acestea sunt masinile care ne distrug noua planeta, nu amaratul de 4 cilindri in linie care e considerat poluant.
    6 1
  • defapt....
    cele mai multe emisii care ne distrug stratul de ozon sunt cauzate de numarul mare de bovine.... si de ..... gazele lor.
    1 2
  • Octavian
    de fapt noi nu avem nici o vina pt distrugerea stratului de ozon. Doar animalele. Va dati seama ce era cand pe planeta dominau dinozaurii?
    3 2
  • e vina noastra
    pentru ca numarul bovinelol a explodat in ultimii 50 de ani. Va recomand un film: FOOD INC.
    1 1
  • bemveisti
    tot mai mult
    polueaza gura bmw-istilor cocalari decat tdi-urile sii cateii
    5 2
  • @Octavian
    e momentul
    sa afli adevarul: nu au existat niciodata dinozauri, e doar o inventie tampita a unui "destept" care nu a vrut sa creada ca pamantul era exact la fel la inceput ca si acum, si ca primi oameni au fost Adam si Eva care aratau exact ca orice om, nu ca niste maimute paroase(maimutele sunt inventzia altui tampit "destept" sau poate tot acelasi tampit...nu stiu si nu ma intereseaza ) .asa ca nu te considera o maimuta ,pentru ca nu esti :)
    5 4
  • tot eu
    a...
    si probabil zicetzi ca sunt pocait,chesti tresti pentru ca am pus acest coment...NU... sunt sunt ortodox asa cum e poporul asta cu adevarat :) pocaitzi sunt doar o pierdere de spatiu timp si oxigen :) si ei polueaza atata vreme cat sunt pocaiti :) ...asa ca avetzi grija sa nu poluatzi si voi :)... Doamne ajuta
    3 4
  • @tot eu
    you are a mess budy!!
    pocaiti nu beau;nu fumeaza,multi nu au masini scumpe ,uniin*au deloc deci nu vad dc sa polueze mai mult ca un om obijnuit!!dar problema ta este ca ai frustrari din copilarie de cand te tineau parintii tai legat in casa cu trei jucarii si te bateau zilnic si mancai aceeasi ciorba fara carne timp de o saptamana,o inghietza*i si dezghietzai la frigider pana nu mai avea niciun gust;dar ce conteaza? baiatu tre sa pape! sa creasca sa ajunga ce a fost menit sa fie: a retarded ape sau sa precizam mai bine a cave man!!!Nimeni nu este perfect!! iar tu n*ai fost din nastere din moment ce*ti lipseste creierul!!!
    3 2
  • ha ha ha
    ha ha ha
    yo va spun ca toate fiintele de pe planeta asta au impact si pozitiv si negativ asupra mediului.problema e ca la un moment dat, partea negativa se va intoarce impotriva noastra.toate se platesc.trebuie sa avem vointa necesara ca sa avem impact pozitiv, iar negativ cat mai mic.toti, pentru ca daca eu poluez mai mult suferim toti.atit.hai pa
    2 0
  • asta
    da, poluiaa si ciinii destul.dar ce sa mai zicem de oameni.sau inmultit peste masura si ei sunt de vina si pt suvuri si pt ciini
    deci oameni buni care e solutia?!ca de fapt asta conteaza mai mult:sa putem face ceva
    sa ne inmultim mai putin
    cred ca oamenii poluiaza in mod direct(respiratie)mai mult decit toate masinile din lume
    0 1
  • ErnestineFOX
    answer this topic
    The business loans are useful for guys, which want to ground their own organization. In fact, it's not hard to receive a auto loan.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru