Tehnologie din Formula 1 pentru modelele BMW

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 11.08.2008
Modelele de serie dezvoltate de BMW vor putea beneficia de tehnologia folosita in Formula 1.

Principala conditie pentru revenirea BMW in Formula 1, in 2000, a fost generarea unor sinergii intre F1 si dezvoltarea modelelor de serie. A fost motivul pentru care dezvoltarea transmisiei si a electronicii din Formula 1 a fost integrata la fabrica din Munchen, unde Centrul de Cercetare si Inovatie BMW joaca un rol primordial.

Astfel, cunostintele dobandite raman in cadrul companiei, unde productia de serie beneficiaza de toate acestea. Experienta castigata in prelucrarea diferitelor materiale si componente in Formula 1, cum ar fi chiulasa sau carterul motorului, isi gaseste loc in productia de serie, precum si in dezvoltarea motocicletelor la BMW Motorrad.

Un accent suplimentar este pus pe progresul experientei in materialele CFRP si folosirea acestora in constructia caroseriei, dezvoltarea componentelor hibrid pentru Formula 1 si derivarea acestora pentru productia de serie. Fabricarea automobilelor se bucura si de rezultatul proceselor de dezvoltare si logistica perfectionate in lumea Formulei 1.

Exemplele includ progrese suplimentare in aerodinamica si unitati de control a sistemelor.

Cu incepere din sezonul 2009, tehnologiile hibrid pot fi dezvoltate pentru prima data si in Formula 1 pentru a se imbunatati performantele si eficienta. BMW Sauber F1 Team lucreaza continuu la dezvoltarea KERS (Kinetic Energy Recovery System/ Sistem de Recuperare a Energiei Cinetice), utila pentru recuperarea energiei consumate la franare.

Prin aceasta BMW Sauber F1 Team promoveaza si competenta in tehnologii hibrid a BMW Group. Alte inovatii sunt dezvoltate in domeniul tehnologiilor turnarii, a transmisiilor si a managementului inteligent al energiei.

Klaus Draeger, director de dezvoltare la BMW AG, concluzioneaza: " BMW Group poate transfera cunostintele castigate in cadrul BMW Sauber F1 Team direct in dezvoltarea productiei de serie. Aceasta face ca Formula 1 sa fie platforma ideala de dezvoltare pentru tehnologii inovatoare. Noile reguli din Formula 1 ne ofera posibilitatea de a utiliza tehnologii hibrid inovatoare in conditii extreme si, in acelasi timp, sa adunam informatii importante pentru dezvoltarea productiei.

Clientii BMW sunt cei care beneficiaza din toate acestea".

Taguri: BMW

Comentarii (1)

  • BMW
    fara cuvinte
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru