Transportatorii americani considera SMS-urile la volan necesare

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 30.09.2009
Camionagii americani sunt nemultumiti de introducerea legii care le interzice sa trimita SMS-uri in timp ce conduc. Potrivit acestora, aceasta metoda de comunicare este vitala pentru ca afacerea lor sa functioneaza cat mai eficient.

Un grup important de soferi din America s-a declarat impotriva initiativei de a interzice utilizarea telefoanelor mobile sau a laptop-urilor la volan pentru a scrie si transmite mesaje. Desi cercetarile au concluzionat ca un sofer care scrie SMS-uri cand conduce este de 23 de ori mai expus unui accident rutier, camionagii din Statele Unite ale Americii sunt nevoiti sa utilizeze fel de fel de dispozitive de comunicare pentru a planifica traseul si alte elemente specifice cu ajutorul coordonatorilor de la centrul propriu de logistica. Astfel, camionagii din SUA au computere cu touchscreen in bord si chiar tastaturi amplasate langa volan.

Motivatia camionagiilor pentru utilizarea acestei forme de comunicare este simpla – internetul este mai eficient decat statiile radio, iar conversatiile pe internet sunt secrete si nu pot fi interceptate cu usurinta de catre alte companii de transport. Pe langa asta, stationarea pentru a scrie un mesaj ii costa pe transportatorii de marfa din SUA circa 1.5 dolari pe minut, iar un sofer risca sa ramana fara salariu in luna respectiva daca se opreste pentru a scrie mesaje sau e-mail-uri.

Directorul asociatiei camionagiilor din Statele Unite ale Americii a declarat ca aceasta lege nu va imbunati siguranta rutiera cu nimic si ca este doar o masura de publicitate.

Cu toate acestea, statisticile spun altceva – decesele in randul camionagiilor au crescut treptat in ultimul deceniu, 12% din accidentele soldate cu morti de pe autostrazi fiind cauzate de soferii de TIR. In 2007, 4.808 persoane au murit in accidentele cauzate de acestia pe soselele din Statele Unite ale Americii. Spre deosebire de 2007, accidentele cauzate de camionagii au avut 4.777 victime, dar masinile si camioanele de la acea vreme nu ofereau acelasi nivel de siguranta cu cele actuale, iar utilizarea telefoanelor mobile la volan nu era chiar atat de raspandita.

Transportatorii din Statele Unite ale Americii prefera sa riste viata lor si a participantilor de trafic pentru a mentine costul transportului la acelasi nivel ca si pana acum. Din pacate pentru soferii din Europa, transporatorii de pe Batranul Continent au si ei metoda lor de a forta soferii de camioane, de data aceasta fiind vorba de limitari de program si viteza in concordanta cu necesitatea transportarii rapide a unei cantitati mari de marfa, la un pret cat mai scazut.

Via | Autoblog

Comentarii (1)

  • Pfff
    ....americani....la ce va asteptati?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru