AM TESTAT: BMW Aupeo - aplicaţia care îţi transformă maşina într-un radio

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 11.04.2012
Te-ai plictisit să auzi la radio aceleaşi melodii. Te-ai plictisit de CD-urile tale. BMW îţi propune să fii DJ-ul propriului tău post de radio cu aplicaţia Aupeo.

Mă enervează un lucru la radiourile din România. Toate posturile repetă melodiile obsesiv, până când te plictiseşti să le asculţi. Până şi Rock FM are obiceiul acesta prost, ca să nu mai vorbim de staţiile populare, cum sunt Kiss FM, Radio 21 sau Radio Zu. Din fericire, mai există Guerilla, care alternează lucrurile.

Să zicem că te plictiseşti de radio şi îţi faci un CD al tău sau, mai nou, pentru că se poartă, un USB. Îl umpli cu melodiile tale preferate şi îl pui să curgă. După cinci zile în care ai stat în traficul bucureştean ore în şir îţi vine să-l arunci pe geam. Care e soluţia?

În mod absolut firesc, soluţia vine când te aştepţi mai puţin. De unde vine? Din cotiera unui BMW Seria 1. Aici, germanii au înfipt bine un smartphone, conectat la net, pe care au instalat o aplicaţie. Se numeşte Aupeo şi a fost scornită de oamenii de geniu din Munchen. Ce este Aupeo? Propriul tău post de radio. Un radio la ale cărui butoane te afli tu, chiar în timp ce conduci. Aupeo îţi aruncă în urechi o sumedenie de melodii, ale unui gen pe care l-ai selectat în prealabil. Depinde doar de tine dacă vrei să asculţi propunerea Aupeo sau vrei să cauţi altceva.

Muzică după starea ta de spirit

Să zicem că azi vrei să asculţi nişte jazz. Intri în aplicaţia Aupeo chiar din sistemul iDrive, alegi genul muzical şi te relaxezi.

Pentru melomani, aplicaţia merge chiar mai departe: alegerea tipului de jazz. Avem de la Acid jazz până la Dixieland şi Cool Jazz. Şi dacă nici aşa nu eşti convins, Aupeo îţi mai oferă o selecţie. Aceea a stării de spirit. Să zicem că eşti calm şi vrei să te relaxezi. Să zicem că eşti plin de energie sau că te simţi visător. Aplicaţia vrea să te satisfacă pe deplin. Aşa că vine cu propuneri muzicale bazate pe selecţia ta.

De unele ai putea să te îndrăgosteşti, aşa că nemţii au pus un buton numit simplu ”Love”. Odată apăsat, Aupeo reţine că îţi place ”Watermelon Man” a lui Herbie Hancock şi va căuta să îţi ofere alte melodii ale artistului sau ale genului. Dacă există şi piese pe care nu le agreezi sau nu coincid cu starea ta de spirit, există şi opusul funcţiei "Love", adică "Ban". Toate aceste comenzi sunt acţionate de pe consola iDrive sau de pe butoanele volanului. Tocmai asta e marea diferenţă dintre un Internet Radio şi Aupeo. Confortul. Ai totul la o simplă apăsare de buton, un buton al maşinii nu al telefonului.

Aupeo are peste 1 milion de melodii

Vă întrebaţi probabil de unde această abundenţă muzicală. Ei bine, Aupeo are ascunse bine în cămară peste 1 milion de cântece special pentru tine. Trebuie doar să te decizi ce îţi place. În plus, ai şi câteva liste predefinite, alcătuite de specialiştii institutului german Freinhofer: ”80s Best” sau ”Rock Classics”.

Trebuie să recunosc că generozitatea lui Aupeo îţi poate da şi bătăi de cap.

Apar întotdeauna disensiuni cu cei din dreapta sau de pe locurile din spate. Dar e normal. Nu toţi avem aceleaşi preferinţe. Cert e că funcţiile ”Love” şi ”Ban” vor fi intens folosite.

De ce avem nevoie pentru a folosi Aupeo

Să stabilim de ce aveţi nevoie pentru a pune pe picioare propriul vostru radio mobil. În primul rând, de un model BMW de ultimă generaţie. Aveţi apoi nevoie de un smartphone. Noi ne-am folosit de iPhone 4, care s-a dovedit mai mult decât prietenos. Nu uitaţi de aplicaţie, pe care o găsiţi în Apple Store sau pe Android Market.

Nu în ultimul rând, e nevoie de o conexiune la internet. 3G-ul este suficient. Ceea ce nu va fi suficient? Probabil abonamentul. Aveţi nevoie de un abonament fără limită de trafic, pentru că Herbie Hancock şi ai lui vor înghiţi mulţi mega pe drumul către difuzoarele maşinii. Noi am avut un abonament Orange, care s-a dovedit eficient chiar şi în zone în care semnalul a fost slab.

Cele mai enervante situaţii? Atunci când dispare 3G-ul şi melodia se opreşte tocmai când încercai să apeşi ”Love”.

Comentarii (9)

  • consum
    De remarcat este consumul de 9,4/100km
    9 2
  • AndreiRN
    eu am carat niste suruburi pentru Hubble
    cu iPhone-ul e usor ca suntem romani, cu aplicatia ne descurcam noi, numai mancam shaworma cu de toate cateva zile si cumparam aplicatia, mai greu e cu bmw-ul de generatie noua si mai ales cu abonamentul la internet pe iPhone... pentru ca nu-i asa un roman autentic e musai sa aibe iPhone fara net/credit.
    22 1
  • @SVIMP
    E vorba de consumul instant, cu putina daruire poti scoate si 40%.
    10 1
  • da da da :)))
    trebuia sa sara ca ars ariciul!!
    bine spus andrei!!:)))) cunosc destui care aucativa euro credit si au asemenea tel care sincer dupa parerea mea s-a autodepasit...
    6 2
  • Cristi
    Nu-mi place,nu are manele, modelul inca nu este sh ca sa pot sa-l inmatriculez la bulgari si internet nu am pe telefon ca, nu-i asa doar aifonu are internet...am vrut sa-mi iau si eu unul dar la sh nu-ti da si internet si are prea multe chestii oricum...ma pierd pana sa dau bipu
    16 2
  • Aplicatia Aupeo se poate folosi pe orice automobil echipat cu bluetooth la instalatia audio (cu diferenta ca selectiile le faci din telefon, nu din sistemul masinii).

    Net nelimitat sa ai.

    Desi eu nu am auzit de internet mobil nelimitat sau poate exista dar nu stiu eu. Costurile cu abonamentul ar fi oricum prea mari si nu s-ar merita.
    4 1
  • @
    Si cocalarii cum mai pot asculta ,,banii mei" , ,,dusmanii mei" , ,,fara numar" ?
    Sau Irina Loghin ? =)))
    7 1
  • Cristi
    @syktasy
    Exista internet nelimitat ca trafic, e limitat in debit dupa un anumit transfer (maximul de care stiu e de conexiune 4G -in fct de acoperirea si incarcarea retelei binenteles - pentru untrafic de 3Gb,iar apoi restul lunii doar G nelimitat.

    Acum mai depinde si de calitatea melodiilor care le pune aplicatia la dispozitie (admitand ca aceasta poate varia de la 32 -calitate radio internet - la cateva sute de kbps, si luand o medie de calitate de 123 kbps, asculti de 3Gb cam 54 ore...)

    Oricum GPRS-ul iti asigura suficienta banda pentru a asculta in continuare...cel putin pe radio internet am testat pt 56 kbps.
    5 0
  • Marius
    @
    Sorry ,folosesc tunein pro si mi se pare mult mai complexa aplicatia,da oricum interfata +interfata masinii fac toti banii,si e user friendly ...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru