Noul Opel Insignia citeste indicatoarele rutiere

De Catalin Dinu
Publicat Joi, 19.06.2008
Opel Eye poate observa prin intermediul unei camere limitele de viteze inscriptionate pe indicatoare.

Esential

30 de cadre pe secunda poate opera camera de inalta rezolutie a sistemului Opel Eye.

Opel introduce in premiera un sistem de recunoastere a semnelor de circulatie si a marcajelor de pe carosabil. Noul sistem Opel Eye va fi disponibil pentru inceput pe noul model Insignia incepand cu sfarsitul anului curent, urmand ca din 2009 sa se regaseasca in lista de optiuni si a altor modele Opel. “Noile dotari urmeaza filosofia Opel de imbunatatire a placerii de a conduce prin asistarea soferului fara a-i reduce nivelul de control. Sistemul ofera informatii conducatorului auto fara sa intervina in functionarea automobilului”, a explicat Hans Demant, director de administrare Opel.

Sisemul se bazeaza pe o camera de inalta rezolutie, de dimensiunea unui telefon mobil, care este amplasata intre parbriz si oglinda retrovizoare. Opel Eye este dezvoltat de GM impreuna cu furnizorul sau specializat Hella si ofera conducatorilor doua functii noi: Traffic Sign Recognition si Lane Departure Warning.

Prima functie identifica indicatoarele de reducere a vitezei si de acces interzis prin intermediul camerei care poate inregistra 30 de cadre pe secunda din trafic.

Apoi, imaginile din trafic sunt comparate de un procesor cu indicatoarele cunoscute de software-ul masinii. Sistemul filtreaza semnele de circulatie identificate si afiseaza pe displayul de pe bord pe cele mai importante dintre acestea. De exemplu, un indicator cu “Acces Interzis” va avea prioritate fata de un indicator de limitare a vitezei.

A doua functie disponibila prin sistemul Opel Eye detecteaza marcajele de pe carosabil si atentioneaza conducatorul auto prin semnale sonore si luminoase pe panoul de bord in cazul parasirii benzii de rulare. Aceasta functie ajuta la prevenirea situatilor periculase de pe autostrada cand soferii adorm la volan. Functia poate identifica liniile de marcaj longitudinale la viteze mai mari de 50 km/h. Sistemul este proiectat sa intervina doar in situatiile extreme.

“O masina care poate vedea si avertiza soferul inaintea producerii unui potential accident este un pas important in strategia pe termen lung de prevenire a accidentelor”, a mai mentionat Demant, adaugand ca GM Europa lucreaza in acest moment si la un sistem de comunicare intre vehicule prin care masinile pot face schimb de informatii referitoare la limitele de viteza din trafic.

Taguri: GM, Insignia, Opel

Comentarii (14)

  • clarkson
    Opel eye
    Bravo lor, chestia cu semnele de circulatie n-am mai auzit-o. Dar cea cu depasirea liniei e implementata de mult de alti constructori - Citroen parca.
    0 0
  • Florin
    interesant
    e o chestie destul de utila....uneori din oboseala sau din neatentie poti omite un semn ceva... interesant treaba...felicitari OPEL;)
    0 0
  • adri@n
    Opel - the best
    Foarte destepti astia de la Opel (GM).
    Chestia asta mi se pare cum mult mai folositoare decalt alt gadget, cum ar fi cel de la Mercedes pentru a vedea noaptea prin infrarosii pe un display in masina, si pe care l-au testat cei de la 5th gear si s-a demonstrat a fi total nefolositor.
    Opel devine unul dintre cei mai importanti constructori de masini bune si incepe sa faca concurenta la BMW, Mercedes si Audi.
    0 0
  • interesant
    Se pare ca tehnologia progreseaza destul de repede. Intrebearea de baraj e:stie cand da de intersectie ca sa elimine atentionarea? Sau ma opreste pentru ca in urma cu 2 intersectii era un interzis?
    Asta era mai important de specificat in articol.
    0 0
  • sunshine64sm
    Sistem destept de detectare
    Sa inteleg ca daca acest sistem de recunoastere a indicatoarelor va fi montat pe masini, inseamna ca nu vor mai fi masini parcate pe trotuare si pe trecerile de pietoni ? Si vor avea voie si blondele sa conduca ? Sau chiar si soferii cretini care te omoara pe trecerea de pietoni ? Asa de destept este acest sistem de recunoastere, sau totusi soferul trebuie sa fie mai atent ? Ca idee suna interesant, poate James Bond va scoate un nou serial cu o masinutza preparata cu asa ceva... Dar sansele de a fi montate pe masinile de serie sint mici. Si daca recunoaste un semn de circulatie, ce sunete mai debiteaza si aparatu cela ? De parca nu am destule sonerii in masina, mai am nevoie de inca una. Si daca indicatoarele nu sint standard, sau sint montate aiurea, le mai recunoaste ?? Intrebari, intrebari, intrebari ...
    0 0
  • buna nu pt noi
    F buna da nu pt romania adik pe la noi nus cte sosele am mai vz cu marcaj kre sa se vada ct de cat si o gramada de semne de limitare 20 30 cre nu se termina niciodata ar inebunii copmuteru masinii saracu` :))) in rest mai bine imi iau sofer e mult mai ieftin
    0 0
  • robert
    liviuleeee
    liviu citeste putin mai clar si ai sa vezi ca spune : Sistemul ofera informatii conducatorului auto fara sa intervina in functionarea automobilului !! foarte tare inventia ;)
    0 0
  • Daniel
    DA! DA! DA!
    Intradevar o inventie, cel putin pentru mine, iesita din comun! asa este, poti fi obosit, poti fi neatent si sa nu observi multe din semne! e ceva inedit! BRAVO lor! si bravo si celui care a scris OPEL {GM} multi nu stiu ca firma OPEL face parte din concernul GENERAL MOTORS! e ceva care va fi cooptat in curind de multe firme constructoare de automobile!
    0 0
  • URAGANU
    Iiiiiiiiiiincredibil !
    Sunt detectoare de radar pe piata de vreo 5 ani care detecteaza schimbarea directiei de mers brusc sau in alte conditii :))))))))))))) MAMAAAAAAAA CE INVENTIE a scos OPEL ! Opel sa invete sa-si pastreze clientela ca au pierdut peste 50% din ce-au castigat in anii 90 cu superbele modele pe care le-au ingropat. Inventie bomba a fost in 1990 motorul de 2000cmc si 204 cai, nu porcariile astea cica NOI !
    -
    Evident, o sa fie buna "inventia" pentru Super Romanii de pe soselel noastre. Si sa vezi atunci ce dezactiveaza romanul optiunea ca-i piuie in cap prea tare.
    -
    Adio !
    0 0
  • andrei
    andrei
    bv lor .. asta inseamna investitie in siguranta, sisteme cat mai inteligente, nu sute de airbaguri la masini de 5* in care la viteze mai mari de 80 km/h tot acolo ajungi;)
    bv lor!!!!
    0 0
  • cozappz
    Hella
    Cine este Hella? Siemens facea asa ceva acum 5 ani la Timisoara in Romania cred ca pt BMW. Cred ca spionajul industrial este mult mai feroce decat il vedem noi ;)
    0 0
  • re-hella
    mai cozappz chiar ca haraba nu ai despre cine vorbesti!! cine este hella?? esti varza corcodush mic!!
    0 0
  • si in romania?
    vede si semnele bagate in copaci? rupte? intoarse? pe care sunt lipite reclame? ...in romania doar pe drumuri principale poate ar fi util...degeaba apar sute de sisteme daca structurile de baza sunt VARZA ! ! !...traim in romania ...
    0 0
  • GM
    vede si faptul ca Opel a ajuns cea mai proasta masina nemteasca? si ca cele fr sau celelte germane sunt mult peste ele? ce sa mai zic de toyota sau honda, care dau clasa big time la opel
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru