OFICIAL: Google a lansat Navigaţia gratuită prin Google Maps pentru Android

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 27.06.2011
Ai un telefon mobil sau o tabletă cu Android şi cu posibilitatea conexiunii GPS? Google îţi oferă un serviciu gratuit de navigaţie pe care îl găseşti de astăzi în Android Market.

Deţinătorii dispozitivelor portabile care utilizează sistemul de operare Android au la dispoziţie, începând de astăzi, un serviciu de Navigaţie gratuit care foloseşte Google Maps pentru ghidaj. Serviciul este o noutate absolută, se află încă în versiune Beta şi a fost lansat oficial în 27 iunie la nivel mondial.

CUM DESCARCI APLICAŢIA?

Serviciul de Navigaţie oferit de Google este oferit oricărui telefon mobil şi oricărei tabletă PC care dispune de sistemul de operare Android 1.6 (sau mai recent) şi de posibilitatea conexiunii GPS. Tot ce trebuie să facă posesorii acestor gadget-uri este să îşi descarce din Android Market ultima versiune Google Maps. Aceasta se va instala împreună cu o nouă aplicaţie Navigation de pe care poate fi lansat serviciul de navigaţie.

CUM FUNCŢIONEAZĂ?

Pentru a putea utiliza navigaţia pe un traseu anume, trebuie să introduci punctul de start şi punctul de sosire (cel de start poate fi cel al poziţiei curente). Aplicaţia utilizează conexiunea de date sau cea wireless pentru a descărca traseul şi comenzile vocale turn-by-turn. Nu va mai fi nevoie să descarci update-uri de hărţi, aplicaţia încărcând automat în momentul căutării unei rute traseul cel mai recent bazat pe cea mai recentă versiune Google Maps disponibilă.

Plus câţiva kilometri în jurul rutei principale, astfel că, în cazul în care conexiunea de date nu funcţionează pentru o anumită perioadă de timp, vei fi în continuare ghidat prin GPS chiar dacă ratezi o indicaţie şi e nevoie de o redirecţionare către destinaţie.

AVANTAJE

  • Navigaţia prin Google Maps este o aplicaţie 100% gratuită.
  • Nu necesită update de hărţi în niciun moment, aplicaţia încărcând automat cea mai recentă versiune Google Maps disponibilă.
  • Puteţi vedea traseul fie clasic (ca pe orice alt sistem GPS), fie utilizând imaginile din satelit ale zonei (aşa cum există ele deja în Google Maps) sau chiar Google Street View. În acest ultim caz, traseul va fi indicat virtual cu o linie albastră care arată ruta pe care trebuie să o urmaţi.
  • Căutarea destinaţiei poate fi făcută fie manual, fie prin comenzi vocale.
  • Căutarea unei destinaţii nu trebuie să fie realizată neapărat după adresa exactă. Astfel, căutarea după cuvinte cheie de pe Google Maps poate fi utilizată şi aici. De exemplu, dacă veţi căuta Stadionul Naţional, sistemul va recunoaşte destinaţia şi vă va oferi cel mai rapid traseu spre aceasta.
  • Aplicaţia vă oferă atât posibilitatea navigaţiei auto, cât şi cea a navigaţiei pietonale.
  • Harta este în continuă evoluţie cu ajutorul utilizatorilor. Dacă sesizezi faptul că într-o intersecţie există acum un sens giratoriu, informaţia este verificată de Google şi activată ulterior în hărţi în cel mai scurt timp posibil.
DEZAVANTAJE
 
  • Navigaţia prin Google Maps utilizează o conexiune de internet (date sau WiFi) pentru a descărca traseul căutat.
    Dacă sunteţi în afara unei astfel de conexiuni, sistemul nu poate căuta şi descărca ruta de care aveţi nevoie. Totuşi, dacă veţi căuta un traseu atunci când vă aflaţi în străinătate la hotel şi aveţi internet wireless, aplicaţia va descărca harta traseului, indicaţiile vocale şi împrejurimile, astfel că vei putea utiliza navigaţia pe respectivul traseu şi fără conexiune de date. 
  • Aplicaţia este disponibilă deocamdată exclusiv cu Google Maps de pe dispozitivele care beneficiază de sistemul de operare Android. Conform mangerului Google România, compania americană se află în discuţii şi cu dezvoltatorii celorlalte sisteme de operare mobile (Windows şi Apple) pentru adaptarea Navigaţiei prin Google Maps pentru gadget-urile care utilizează aceste sisteme.

 

Comentarii (17)

  • Alex (@celcareuraste)
    Nokia
    Nokia 5800 are Android ?
    0 25
  • william
    @Nokia
    Daca cei de la Nokia vor fi destepti, va avea in viitor. Daca nu, nu :)
    Deocamdata telefonul de care vorbesti tu are un Symbian obosit.
    23 5
  • Alex (@celcareuraste)
    Mda, așa mă gândeam și io. Totuși am citit ca Ovi Maps e gratuit, și când încerc să folosesc GPS îmi zice că tre să cumpăr nush ce licență... Care-i faza !?
    0 14
  • slabut
    Recomand iGo pentru Android. Google Maps are nevoie de conexiune 3G pentru descarcarea hartilor iar asta inseamna bani platiti pe abonament, mai rau hartile sunt incorecte, portiuni mai din teritoriu nu sunt cartografiate iar GPS-ul din telefon e cam lent. Cand mergi pe autostrada cu 160km/h prin Germania ai nevoie de informatii in timp real nu dupa ce treci de iesire.
    18 4
  • dandana
    @Gica
    La 160 oricum treci de iesire, si iti faci tu alta prin balustrada si semnul de Ausfahrt
    16 9
  • Nokia 5230
    Are antena gps incorporata si merge fara conexiune la net,testat de mine personal.
    1 10
  • @Giga
    Fara sa starnesc vreo polemica, pe Galaxy S-ul meu merge foarte repede si OK gps-ul. Informatiile sunt la fel de rapide ca si unitatea mea dedicata GPS. Pentru mine e un castig chestia asta.
    12 0
  • hmm
    Sa fiu al naibii daca eu reusesc sa gasesc aplicatia asta pe market.
    0 5
  • mircea
    @ztele
    Caută "Google Maps". Dacă instalezi ultima versiune Google Maps, apare automat și navigația.
    5 0
  • @mircea
    Multumesc, dar din ce-am citit aici, pentru Android 1.6 nu e valabil decat in USA. Eu am HTC G1, deci zic "pas" momentan:)
    2 1
  • cristi
    @automarket
    Aplicatia s-a lansat azi in Romania, in celelalte tari mai "dezvoltate" este functionala de mult. Eu am aplicatia de cand am facut upgrade la versiunea 2.2, dar nu puteam s-o folosesc din cauza locatie (romania).
    3 0
  • cristi
    @automarket
    http://www.youtube.com/watch?v=tGXK4jKN_jY acest videoclip de prezentare a Google Maps Navigation (Beta) este Uploaded by Google on Oct 27, 2009 deci ..... cred ca s-a lansta pana acvum la nivel mondial .....
    2 0
  • tomita
    nu e in market. si pe google pe browser am dat search si butonul pt a descarca din "piata android" =)) mi-a dat rezultat inexistent
    android 2.2
    deci la noi in tara sa inteleg ca nu e disponibil la piata :))
    0 2
  • nokia nu va avea probabil niciodata android, tocmai a semnat cu microsoft pt ca viitoarele modele sa aiba windows 7 (sistem de operare care este inferior androidului in momntul de fata; culmeste ca vor plati pt asta iar androidul este oferit de google gratuit din cate stiu eu...). majoritatea tel nokia au SO symbian (depasit de mai toate SO) dar suedezii ofera ovi maps care nu prea e ok pt romania dar ofera posibilitatea sa downloadezi doar harta de care ai nevoie la un moment dat (nu doar traseul si vecinatatea lui ca la aplicatia de mai sus). iGoO este cel mai performant dar se instaleaza contra cost doar pe android si trebuie instalat complet, in acest fel ocupand cam 2 GB in memorie sau pe card (singurul dezavantaj)
    1 1
  • @tomita
    Aplicatia este disponibila si functioneaza foarte bine, dar cum zicea cineva mai sus IGO este mai complet. Pentru cat de bine acopera Google teritoriul puteti vedea asta si pe google maps pe orice calculator.
    Aplicatia este lansata probabil oficial acum, ea existand de ceva timp. Vine implicit cu Gingerbread si e perfect functionabila si in RO. Mi-a placut street view, faptul ca vezi cladirea langa care te afli in timpul navigatiei si busola (harta se roteste in functie de cum te rotesti tu fata d epunctele cardinale). Pacat ca actualizarea imaginilor se face rar. La mine in zona este de aproximativ doi, trei ani. De atunci s-au schimbat cam multe.
    2 0
  • Cosmin
    navigatie
    eu am testat navigatia de la google din august anul trecut non stop in germania unde si locuiesc si vreau sa spun ca am dezinstalat igo-ul de pe htc desire fiind extrem de multumit de cea de la google . Era preinstalata in telefon deci nu am fost nevoit sa o caut . Insa vreau sa spun ca este de vreo 5 ori mai rapida decat igo, hartile sunt precise..nu stiu pt romania dar pt germania sunt mai precise decat cele teleatlas pe care le aveam pe igo. plus ca ai f multe optiiuni de vizionare (layers) . Iti arata terenul cu foto exact ca din satelit ca si pe pc, sau numai harta gen igo. Daca exista si pt romania aplicatia v-o recomand macar incercata,
    3 0
  • bbbobbbo
    street view
    @syktasy

    cat de des ar trebui sa se faca actualizarea imaginilor din street view? din cate mi-amintesc eu, era chestiunea aia cu "celebra dubita google" care se plimba pe mai toate strazile si cartografia (de fapt fotografia) terenul in 3D, apoi le incarca in baza de date.
    Acest lucru daca e sa-l faci in marile orase ale lumii, necesita o logistica ENORMA si care nu se poate face in moemntul de fata decat la cativa ani distanta, fie si pt. un gigant ca google.
    Oricum google e sg-ul din lume care are asa ceva, si e posibil sa ramana singurul pt anii care vor veni.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru