OFICIAL: Toyota a lansat noul Prius

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 12.01.2009
Toyota a prezentat astazi, la Salonul de la Detroit, primele informatii si fotografii cu noua generatie a hibridului Prius.

Esential

1.2 milioane Toyota Prius au fost vandute pana acum.
0.25 este coeficientul aerodinamic al noului Prius, ceea ce il face sa fie cel mai aerodinamic vehicul produs in serie din lume.
4.7 litri de combustibil ii sunt necesari lui Prius pentru a putea parcurge 100 kilometri in regim mixt.

Toyota a prezentat astazi, in cadrul Salonului de la Detroit, noua generatie a unui model care este considerat deschizatorul de drumuri in ceea ce priveste hibrizii produsi in masa la nivel mondial: Prius. Noul model este mai lung si mai mare decat generatia precedenta si are un consum mai redus, avand toate sansele sa devina cel mai economic sedan de productie din lume. Prius a primit un nou motor de 1.8 litri care functioneaza in ciclul Atkinson si produce 98 CP la 5.200 rpm. Cu ajutorul motorului electric, propulsorul dezvolta 134 CP.

Toyota declara ca motorul mai mare este mai eficient in ciclul extern datorita cuplului motor superior, care ii permite sa functioneze la turatii mai reduse. Noul motor foloseste mai putin carburant la pornirea la rece si la viteze mari. Pe langa asta, timpul de accelerare 0-100 este redus la 9.8 secunde, a treia generatie Prius fiind mai rapida cu o secunda decat generatia precedenta.

Motorul foloseste o pompa de apa electrica pentru a imbunatati eficienta si a reduce nevoile de intretinere.

Astfel, compartimentul motor al noului Toyota Prius nu mai are nici un fel de curea. Prius are trei moduri de functionare: EV-Drive Mode (complet electric), Power Mode si Eco Mode. Automobilul functioneaza in modul EV-Drive Mode la viteze mici si poate parcurge patru kilometri cu zero emisii.

Modul Power face pedala de acceleratie mai sensibila pentru a avea un raspuns cat mai bun si foloseste motorul pe benzina de la bord. Modul Eco este similar cu cel al lui Honda Insight si este creat pentru a micsora consumul de carburant. Coeficientul de frecare al noului Prius este .25, ceea ce il face sa fie cel mai aerodinamic vehicul produs in serie din lume.

Podeaua vehiculului este plata pentru a mari stabilitatea la viteze mari. O serie de elemente tehnice au fost usurate pentru a face Prius cat mai eficient. Toyota estimeaza ca Prius are un consum mixt de 4.7 litri la 100 kilometri parcursi. Trenul de rulare hibrid este reproiectat in proportie de 90%, iar computerul de bord afiseaza mai detaliat modul in care functioneaza sistemul hibrid. Astfel, soferul poate afla ce cantitate de energie este depozitata in acumulatori si cat de economic este modul in care conduce.

Noul Prius are panouri solare pe acoperis, acestea asigurand alimentarea pentru sistemul de ventilatie, care poate fi activat si din exteriorul masinii, cu motorul oprit. Aceasta functie este o premiera mondiala in lumea auto. Noul Prius va fi comercializat in intreaga lume incepand cu jumatatea lunii mai a acestui an si continua seria celor 1.2 milioane unitati Prius vandute pana acum.

Via | Toyota

Comentarii (20)

  • ha?
    "computerul de bord afiseaza mai detaliat modul in care functioneaza sistemul hibrid" - gadget ABSOLUT INUTIL...pen'ce asa ceva? cine sta cu ochii in bord sa vad cum functioneaza tehnologia? Dar panourile mi se pare o chestie foarte ok.
    0 0
  • cata prostie nefolositoare
    Nici nu stiu de unde sa incep... Oare de la faptul ca are un consum mai mare decat un Polo BlueMotion? De fapt cred ca are un cosnum mai mare decat majoritatea motoarelor diesel germane. Dupa cum s-a demonstrat, nu e motorul cel care influenteaza direct consumul ci felul in care conduci masina. Dupa cum stiti pe pista Top Gear o masina poate consuma mai mult de 30l/100 km dar in acelasi sens, s-a vazut ca un Audi A8 W12 a consumat aproape 5l/100km.

    Al doilea lucru aberant, cica i-au facut podea plata ca sa mareasca stabilitatea la viteze mari. Masina aia nu merge cu mai mult de 130 nici daca o impingi la vale pe rapa si oricum manevrabilitatea e muuuult mai proasta decat la orice alta masina pentru ca taraie dupa ea atatea baterii...

    Faza cu panourile solare nu e nici o premiera mondiala, pentru ca la Maybach sunt de ceva vreme, si la multe masini din grupul VW/Audi exista la unele masini ca optiune de dotare.

    Daca tot vor sa o faca "Eco" pentru ce naiba i-au trantit atatea "monitoare" care sa consume curent de-a moaca? Alea sunt bune pentru vedetele de la Hollywood care vor sa isi impresioneze prietenii cu ele. Nici o persoana obisnuita nu va fi interesata de afisajul lor in timp ce se grabeste la lucru, si oricum se va plictisi de desenele pentru copii dupa vreo 2 vizionari.

    O sa fie multa lume care o sa aiba pareri diferite, dar oricum nu conteaza pentru ca Prius este o gluma. Adevarata masina eco este Honda Insight care nu doar ca merge pe baza de hidrogen dar are emisii 0 ceea ce un Prius nu va reusi niciodata pentru ca nu trebuie uitat cata energie s-a consumat pentru fabricarea bateriilor.
    Odata ce se va rezolva problema stocarii hidogenului si a obtinerii prin metode mai eficiente, hidrogenul va fi combustibilul viitorului.
    0 0
  • nu e chiar asa
    De ce compari Prius care e o compacta ce are 4.45 m cu Polo care are de-abia 4 m? Ce ar fi sa o compari cu Jetta ?
    Ma indoiesc ca in oras Jetta consuma mai putin decat Prius.
    Ideea e ca in mai toate tarile civilizate primesti rebate cateva mii de euro daca iei o masina ecologica cum e Prius.
    Asa ca viitorul asta este, no offence.
    Vezi cat costa motorina in iulie
    0 0
  • Liviu habar n-are ce vb
    Liviu habar nu are ce vorbeste:
    1. Toyota, alaturi de HONDA dezvolta noi tehnologii pentru a ne asigura viitorul. Grupul VAG foloseste motoare de generatii foarte vechi, gandite acum 20 de ani (a se vedea "revolutionara" tehnologie implementata de AUDI pe motoarele produse incepand cu anul 2010, tehnologie implementata de HONDA inca din anul 1982).
    2. O masina poate sa consume si mai mult de 100l/100km (daca nu ma crezi, uita-te la emisiunea mentionata de tine). Audi-ul ala consuma 5l/100km doar daca e tractat.
    3. La cat te pricepi tu la masini, o masina cu 134 de cai nu trece de 100km/h nu? Parca in articol scria de 9,8 secunde pana la 100km/h. Si da, ai fi uimit de cat de stabila e masina asta!
    4. Daca ai citi articolul mai atent, ai vedea ca nu faza cu panourile este premiera mondiala ci cum sunt folosite aceste panouri.
    5. Daca ai fi cu adevarat informat, ai stii ca HONDA Insight este o masina hibrida si ca nu merge pe hidrogen. Poate te referi la HONDA FCX Clarity, masina cea mai importanta din urmatorii 100 de ani. Masina care culmea nu a fost facuta de nemti!
    http://www.youtube.com/watch?v=bgTxMaPxEgU
    0 0
  • Informati-va fratilor
    Ce timpenii vb ma? Am condus prius modelul anterior si e impresionant. Are cuplu 470Nm incepand de la 0 turatii? Iti imaginezi ma ce e asta? La 160 km/h nici nu simti ca esti in mers. Atatea baterii? Esti idiot? Are 1 SINGURA BATERIE. Ca si consum are in oras maxim 5.5% in conditiile in care masina are 1400kg. Arat-mi de pe piata un consum de benzina mai bun. L 100km/h are un consum de 3.8l/100. Nu mai vorbii tampenii ca esti idiot sau rau intentionat. De fapt nici nu ar trebuii lasati toti papagali sa spuna aberatii!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • Marius
    Ai dreptate SS
    Modelul actual are un consum 5.0% in oras, 4.0% extraurban si 4.3 mixt. VERIFICATI RUPTILOR PE ORICE SITE TOYOTA ACESTE INFORMATII( INCLUSIV CEI DE LA AUTOMARKET). Se spune ca actualul motor este mai performant decat cel de care am scris atat ca consum cat si putere si cuplu. Referitor la cuplu are 400nm/0-1200 rpm. ai dreptate. Cum sa scrieti ca noul model are un consum mixt de 5.5%? Verificati ma inanite sa scrieti tampenii. Ai dreptate SSSSS in mare ai spus corect. Si mai mult am condus si eu si intr-adevar este impresionata masina!!!! La naiba cu idiotii!
    0 0
  • mINCINOSILOR
    CATA DEZIMFORMARE. NU O SA MAI CITESC AUTOMARKET DACA MAI GASESC MINCIUNI. CUM SA SPUI CONSUM 5.65 MIXT? SUNTETI NESIMTI. AM PRIUS SI CONSUMA 4.8 IN ORASSSSSSSSSS. SE ZICE CA CONSUMUL MIXT VA FI 4.0%.
    NU MAI MINTITI NESIMTITILORRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • @ Marius, Ionut
    Consumul mixt al noului Toyota Prius este de 4.7 litri la 100 de km, conform datelor din comunicatul de presa al Toyota.
    Consumul de 5.65 litri la 100 de km a fost anuntat din cauza unei erori de calcul la transformarea din mile in km si galon in litru, deoarece am folosit unitatea imperiala pentru galon, in loc de cea folosita in Statele Unite ale Americii.
    Imi cer scuze pentru eroare.
    Multumesc pentru atentie!
    0 0
  • @liviu
    @liviu:esti beat baiatule..care bluemotion consuma cat un prius?vreau sa-l vad si io pe ala..mai documenteaza-te baiatule;si ams germania a facut teste si priusul chiar consuma putin..asa ca ia si citeste..si intreaba posesori de prius,nu vb din zbor
    0 0
  • George
    scump si ... uratel
    Dar daca iti place cel putin unul dintre aspecte iti cumperi. Cum sa dai atatia gologani pe un consum mediu ce poate fi depasit de orice TDI sau common-rail. Am 6.6% consum de iarna oarecum mixt (20 extra + 7 urban) pe un cee'd 1.4, care-i smenul cu motorul de 1.8? (care cred ca e destul de greu ca-i mare).
    0 0
  • @snake
    Deci Snake Audi,BMW,etc folosesc vechituri sub capota si "japonejii" numai noutati?Hai frate!!!
    0 0
  • Cosmin
    urata masina
    ...mai conteaza restul?!?
    0 0
  • vali12
    prius
    Prius - primii pasi in incercarea de a elimina combustibilii obtinuti din petrol care se va termina pana la urma
    0 0
  • bogdan
    inrebare
    nenea redactoru' de la automarket, cumva se poate introduce un test anti-oligofrenie la postare, ca sa mai reducem din remarcile astea demne de un prescolar retard? multumesc.
    0 0
  • taxe
    Cumparati repede ca se trezeste acusica guvernu asta sa taxeze de 3 ori si hibridele. Ca acu nu stiu cum mai vinde ATS ...
    Oare Stroe, Brent si altii care canta prohodu industriei auto ce motorase or avea pe limo?
    0 0
  • Avem nevoie si de iarba
    Avem nevoie si de iarba
    Oameni buni, e bine ca avem de unde alege. Sunt sanse foarte mari ca ce-i place unuia sa nu-mi placa mie. Nu e frumos sa-i jignim pe ceilalti doar pentru ca gasim unele modele mai frumoase decat altele. Dar sa revenim la ce e important.
    Incep prin a va ruga sa nu mai comparati hibridul bnzina-electric cu dieselul. Chiar daca e acelasi consum (hmm) dieselul e mult mai poluant. DA AM PRIUS, si am ales modelul pentru ca fac parte din micul trib de ecologisti, si sunt foarte multumit de ea (spatiu, functionalitate, dotari, confort...). Stau si ma intreb oare de ce postez printre voi (se intelege cine), vazand oameni cu bani putini cumparandusi sufragerii pe 4 roti cu motoare mari diesel si nu au bani de combustibili, toate uzatele de afara intra la noi cu tot cu poluare, oameni care arunca chistocul tigarii pe geam, gunoaie, etc. Nu uitati, MAI AVEM NEVOIE SI DE IARBA
    0 0
  • Avem nevoie si de iarba
    Avem nevoie si de iarba
    Reactii:
    Oameni de calitate: "felicitari pentru noua masina, ma bucur ca exista oameni care au grija si de mediul in care traim!"
    Cei de dupa blocuri scuipand seminte: "cat a fost?"
    Eu - 19500 fara TVA
    Saminta-n clt de gura: "ha ha, ce fraier, imi aduc 4 bmw-uri de banii astia

    ????
    0 0
  • ildlogan
    Am citit parerea lui Liviu despre Prius. Ori nu a vazut niciodata un Prius si o Honda (hibride) ori nici macar nu intelege despre ce e vorba. Mai bine ar citi si intelege articolele si ar mai studia inainte sa emita pareri.
    0 0
  • Contrazic afirmatia ca polueaza putin
    Prius are o baterie imensa care presupune substante acide foarte poluante si metale grele. Pentru a fabrica doar acest acumulator dar mai ales pentru a il recicla este foarte poluant.

    Prius doar localizeaza poluarea, dar nu polueaza putin. Am ajuns sa masuram doar ce iese la capatul esapamentului in anumite momente. Nu e o masurare corecta si de aceea Prius pentru mine si nu numai este o strategie de marketing stralucita si o incercare de a reduce poluarea, dar cu rezultate infime in reducerea emisiilor.

    Nu mai povestesc despre consumul si lipsa de dinamica in regim de autostrada sau sosea. Cu Golf 1,9 TDi personal consum in tara cam 5 l /100 km la un drum de 400 KM. Brasov-Bucuresti mers relaxat (oricum Prius nu poate mai mult) dar nu incet consumul este de 4,7.

    Si nu trebuie sa reciclez o grozavie de baterie si tone de emisii pentru tehnologiile astea elaborate.
    0 0
  • prius
    am mers cu un prius al unui prieten, a fost cea mai tare experienta din viata mea , masina te baga efectiv in scaun la demaraje are un cuplu enorm si nici nu auzi motorul absolut deloc , parca decolam ,marfa- nava spatiala
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru