Suedia: "In 2030 nu vom mai utiliza petrol"

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 13.03.2009
Guvernul statului nordic a anuntat ca va renunta complet la petrol pana in 2030, urmand ca toate masinile vandute sa fie electrice sau pe baza de etanol.

Suedia a anuntat, prin vocea ministrului Economiei, ca si-a propus ca pana in anul 2030 sa devina prima tara din lume complet independenta de petrol.

Tinta suedezilor nu pare deloc una imposibila, in conditiile in care, in acest moment, cea mai mare parte a energiei utilizate in aceasta tara este procurata din prelucrarea reziduurilor si din prelucrarea energiei geotermale. In plus, conform ultimelor date statistice publicate de guvernul suedez, nu mai putin de 85% dintre masinile produse de companiile Saab si Volvo destinate Suediei se bazeaza pe motoare care functioneaza pe etanol, un alcool produs din cereale.

In prima faza, autoritatile suedeze anuntasera ca anul in care petrolul va deveni non grata in statul nordic va fi 2020, insa bariera a fost impinsa cu 10 ani mai tarziu pentru ca ceilalti producatori auto sa isi alinieze flotele si tehnologia la noile cerinte de mediu ale pietei. Tinta oficiala a Suediei este ca toate masinile vandute in aceasta tara in 2030 sa functioneze pe baza de curent electric sau combustibil ecologic.

via | Leftlane

Comentarii (13)

  • Suedia
    Foarte bine ..eu cred ca toti constructorii ar trebui sa faca masini electrice ca deja e problema cu incalzirea asta globala
    0 0
  • NeoGalaxy
    Foarte bine
    Asteptam ca aceasta idee sa fie utilizata sau acceptata de cat mai multe tari, chiar daca in Romania pare imposibil de implementat. Exista tari care sunt serioase si care chiar fac ce isi propun, Romania este printre cele care nu fac nimic dar vorbesc si isi dau cu parerea foarte mult. Deh, la ce presedinte si ce politicieni avem... era imposibil sa existe un viitor frumos pentru noi.
    1 0
  • soferul iadului
    imbatabil
    :-))) ce fac eu eu fac cu dacia mea 1300 de ze ce ani , am o butelie cu care merg de zici ca am o bomba in spate , sa te fereasca sfantu's a ma lovesti in spate . De cand merg cu gaz demarajul este mult mai bun , ieri am dat rusinica la un audi .
    0 0
  • era in stationare?
    0 0
  • Poate era un Audi Type E .Sau poate era tractat de o alta masina.
    Revenind la subiect : initiativa este buna , dar daca un Suedez se gandeste sa plece cu masina din Suedia (sa nu mai vb de vanzarea masinii)???
    0 0
  • asa
    Suedezii , ca intotdeauna , primii ! Felicitari !
    0 0
  • Soferul iadului
    l-am facut pe bune
    Cu acceleratia blana , un picior scos afara ca sa tin calcaiul in gropita din asfalt , asta este de fapt secretul ...si ma roteam in jurul calcaiului de l-am ametit pe guster cu lamborghiniul lui cu tot ..nu vedea de cat UAP la sfarsit ( Uzina de Automobile Pitesti ) .
    0 0
  • Razvan
    Bravo !!
    Super tare !!

    Bravo Suedia, in sfarsit o tara dezvoltata isi asuma acest program. Sa'i vedem acum pe toti producatorii de benzina care au ingropat toate inventiile si patentele pentru masini non consumatoare de combustibil cum o sa se zgarie pe ochi, treptat .. toate tarile cu un Guvern cat de cat decent, vor adopta aceasta masura !

    Deja a crescut de 5 ori in ochii mei Suedia, care si asa era pe primele locuri !
    0 0
  • Cati dintre voi v-ati gandit serios sa cautati si sa va cumparati o masina electrica? http://www.milesev.com
    0 0
  • sdfsdf
    dfsd
    Foarte frumos! Bravo lor.
    0 0
  • raduku
    Perfomate
    Si eu pot sa-mi construiesc una. Problema este daca RAR-ul o va omologa. Pacat ca nu-l putem contacta pe Iustin Capra sa-l intrebam daca inventiile lui au putut fi omologate RAR..
    In rest ar trebui sa vorbim de performate ..
    0 0
  • AndreiRN
    Bizar
    Interesanta ideea dar ...... Suedia nu are o marca a ei. Si Saab si Volvo sunt detinute de firme straine asa ca daca se inchid sau nu .... nu prea le pasa.
    Dar Suedia produce petrol si il vinde la alti sa polueze ei.
    0 0
  • M4v3RiCk
    nicdecum poluare
    Un lucru trebuie stiut:Nu fac asta de dragul poluarii ci ptr faptul ca productia de petrol e deja in scadere.Cererea nu mai poate satisface oferta in conditiile unei economii care merge,nu a uneia de criza.Defapt pretul petrolului a si fost motivul acestei crize.Unul din principalele.Cineva a spus ca la 150 de $ barilul,lumea se va opri.Se pare ca chiar asta s-a intamplat,iar criza aceasta e cosecinta.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru