Superbus, autobuzul electric de 800 CP, va începe testele pe şosea

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 15.06.2012
Studenţii olandezi din echipa Superbus au primit aprobarea pentru a testa super-autobuzul lor de 800 CP pe drumurile publice din Olanda.

Superbus, autobuzul electric de 800 CP, a primit aprobarea pentru testele pe drumurile publice din Olanda. Proiectul Superbus a debutat în 2004 şi este creaţia unui grup de studenţi ai unei universităţi de transporturi din Olanda. Aceştia au creat un autobuz cu şase roţi, 23 de locuri individuale, 16 portiere şi o gardă la sol reglabilă. Dacă nu sunteţi încă impresionaţi, Superbus poate să atingă 250 km/h, iar prototipul are deja o autonomie de 210 kilometri cu energia stocată de o singură baterie.

Cele 16 portiere ale lui Superbus au deschidere verticală, iar scaunele scoică cu centuri în patru puncte sunt aşezate faţă în faţă şi au spaţii de depozitare individuale. Caroseria autobuzului de 15 metri lungime este construită pe o platformă din fibră de carbon, iar elementele suspensiei sunt construite din aluminiu. La proiect şi-au adus contribuţia Wubbo Ockels, fost astronaut olandez, şi Antonia Terzi, inginer şi specialist în aerodinamică la echipa de Formula 1 BMW-Williams.

Proiectul Superbus este pregătit să debuteze în 2015, anunţă echipa care l-a construit.

Autobuzul de 9.500 kilograme este echipat cu airbag-uri pentru fiecare pasager, TV, internet, aer condiţionat, sistem de navigaţie, sistem de detecţie a obstacolelor şi cu un sistem de comunicare. Creatorii săi spun că modelul poate frâna de la 250 km/h până la oprire în mai puţin de 200 de metri. Olandezii iau în considerare comercializarea autobuzului la scară globală, dar nu au specificat cum vor finanţa construcţia şi omologarea lui Superbus.

Via | MSN

Comentarii (5)

  • fast forward
    mda, autobuzul viitorului... numai ca nu ma asteptam sa vina de la olandezi
    19 1
  • Alex Radoi
    Haideti sa nu exageram. In cel mai bun caz este o limuzina "stretch" cu multe usi, in niciun caz autobuz.
    11 13
  • @Alex Radoi

    Cine a zis ca un autobuz trebuie sa arate ca o camila de 2 etaje? Ideplineste functionalitatea unui autobuz ca numar de locuri, iar forma este mult mai aerodinamica, deci consuma mai putin. Eficienta este numele jocului acum.
    12 4
  • Dezamagire totala! Cum? Nu ne mai putem inghesui noi in autobuzu asta ca sa aratam lumii ce e aia apropiere intre oameni? Nu putem sa mergem in picioare? Nu mai dam hotilor de buzunare sansa de a redistribui veniturile noatre in satra? Nuuuuuu!!! De 1000 de ori NU! Asa ceva nu se poate. Va rog sa lasati proiectu asta pentru mai tarziu. Vreo 200 de ani mai tarziu! :)))
    8 2
  • Marius
    Pai probabil la vreo 200 de ani dupa ei o sa intre si la noi. Cand le dau ei la casare...
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru