Tesla dă în judecată Top Gear pentru dezinformarea publicului

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 30.03.2011
Tesla acuză Top Gear de afirmaţii false şi dezinformare. Realizatorii emisiunii auto au criticat şi ironizat performanţele modelului electric Roadster.

După ce şi-a încheiat socotelile cu Fisker, Tesla se aruncă într-un nou proces, de această dată intentat celor de la BBC, mai exact producătorilor emisiunii Top Gear. Constructorul american acuză realizatorii de mai multe declaraţii maliţioase şi de afirmaţii false.

Se pare că Tesla a intentat proces după ce a încercat de mai multe ori, vreme de câteva luni, să intre în contact cu cei de la BBC. Britanicii au ignorat avertizările şi acum riscă un proces îndelungat.

Constructorul de maşini electrice din California face referire la un episod mai vechi al emisiunii Top Gear, care are în prim plan testul modelului sportiv Roadster. Tesla susţine că afirmaţiile prezentatorilor au fost mincinoase şi au dezinformat publicul despre performanţele, comportamentul şi fiabilitatea modelului electric Roadster. Mai mult decât atât, în cadrul aceluiaşi episod, Jeremy Clarkson a susţinut că maşina a clacat lamentabil de mai multe ori şi că nu poate fi folosită într-o lume reală.

Tesla a înşirat cinci situaţii cu aspect calomniator, pe care Top Gear le-a ilustrat în timpul testului:

1. Emisiunea a arătat că Tesla Roadster a rămas fără baterie şi a trebuit împinsă într-un hangar de patru oameni.

2. Clarkson a afirmat că autonomia maşinii este de numai 88 de kilometri şi nu 340, aşa cum susţine producătorul.

3. Top Gear a susţinut în cadrul emisiunii că motorul Roadster-ului s-a supraîncălzit şi a dus la imobilizarea completă a vehiculului.

4. Celălalt exemplar Roadster oferit de Tesla a avut probleme cu frânele, care au au cedat în final.

5. Top Gear a susţinut că nici unul din cele două exemplare puse la dispoziţie de Tesla nu era disponibil pentru test din cauza problemelor enumerate mai sus.

Potrivit comunicatului oficial emis de Tesla, toate problemele enunţate de Top Gear au fost înscenate. Americanii au declarat că pot dovedi falsitatea testelor desfăşurate de Top Gear mulţumită parametrilor ce pot fi înregistraţi de calculatorul maşinii. Tesla susţine că nici unul dintre cele două exemplare Tesla Roadster nu şi-a epuizat autonomia pe parcursul testului.

Tesla îşi doreşte ca Top Gear să oprească redifuzarea episodului şi să corecteze înregistrarea.

Comentarii (18)

  • eu cred ca de fapt le-au facut o reclama foarte buna, ma indoiesc ca o sa castige ceva Tesla, dar poate si acest "razboi" e tot un produs de PR :)
    23 7
  • tesla
    Astia de la top gear sunt niste mascarici . Sunt in stare sa faca orice pentru audienta. Numai cand te uiti la fetele lor iti dai seama ca sunt niste papagali.
    37 45
  • ...
    la problema nr. 1 parca deja au primit raspuns. Conform legilor din UK in incaperi nu ai voie sa conduci masini
    12 3
  • ce boschetari ... normal ca le-au murit bateriile in 55 de mile - AU STAT AIA NUMA BLANA PE ELE ...

    si se mai intampla si supraincalziri.. si defectiuni... ghinion, s-a intamplat in aceiasi zi . . .

    ma indoiesc de adevarul din spatele afirmatiei Tesla cum ca totul a fost inregistrat pe computerul de bord si ca nu le-a murit bateria in realitate . . . cam ce judecator va accepta ca proba un .log care poate fi editat cu usurinta de un tehnician . . . sau o sa ii creada pe cuvant?

    @BBC - emisiunea nu se vrea cinestie ce jurnal de stiri, este un format de divertisment pe teme auto ... este normal sa apara glume si caterinca pe seama masinilor...
    32 6
  • BaditzaEx
    americanii astia ...
    nu stiu sa faca masini dar stiu sa intenteze procese, merg pe premiza aia : < hotul striga hotul > , atatea procese au intentat producatorii de automobile americane ca... , si nu numai Tesla , probabil se gandesc ca asa nu va mai avea cineva curajul sa arate cat de slabe sunt masinile lor, pana la urma vanzarile de masini americane , exista in primul rand datorita unui marketing agresiv , sponsorizat de guvernul U.S. si asta in state, in rest ... PRAF
    21 19
  • magnum
    bufonii de la top gear...
    Daca Tesla ar fi fost masina englezeasca,cu siguranata nu ar fi avut nicio defectiune si era cea mai buna masina electrica din univers. Filme cu englezi......
    24 18
  • "Daca Tesla ar fi fost masina englezeasca,cu siguranata . . . "

    te invit sa urmaresti emisiunile si sa ne spui ce parere au despre Aston Martin :)
    19 15
  • top gear si tesla
    Ce mare descoperire? stie toata lumea ca clarkson e un mascarici si un clovn. te uiti la el si razi ca la stan si bran.
    cand vrei sa iti cumperi o masina mai citesti un autocar, auto bild, auto motor und motor care au teste complete cu masuratori etc.
    12 8
  • MADE IN U.K.
    Lasa ,Unkle'' ,ca d-l Clarkson pupa in dos masinile lor englezesti si etaleaza nustiu ce istorie auto....Astia fac precum noi la fotbal ;traim din amintiri! Zi-mi si mie ,azi in 2011, ce masini englezesti (pur sange nu BMW-uri mascate) de calitate cunosti?
    12 8
  • @LUCCI
    Mie doar Lotus imi vine in minte dar nici aia nu stiu cat e de englezeasca.
    Revenind la subiect, una e sa mergi incet la "consum" si bateria sa reziste cateva sute de km si alta e sa o "forjezi". E ca un telefon mobil: daca nu vb de pe el te tine si o saptamana bateria, daca intri pe internet te tine cateva ore. E simplu.
    Nu stiu in ce masura ar castiga Tesla, pentru ca daca oricum te lasa masina in drum din pricina bateriilor ce faci? Ii pui vele ca James May si zici ca te dai cu vaporul pe uscat?:))
    14 3
  • @BaditzaEx
    Pretene,vorbesti vorbe sau ai avut o cazatura de americana?Bineinteles ca orice padure are uscaturi.Te invit pe la mine sa te urci la volanul unui ford usa,apoi in vw meu de 3 ani si pe urma iti dai cu presupusu`.
    10 8
  • Ia mai duca-se undeva de taranoi procesomani din america! Top gear e buna pentru ca nu respecta stupizeniile cu political correctness si alte ameteli si nu face reclama. E evident ca sunt foarte patrioti, steagul englez apare de foarte multe ori in emisiune, si sunt antifrancezi si antigermani si antiamericani si conservatori dar sunt haiosi si umani si e bine. Masinile pe care le lauda sunt bune cu adevarat iar prostiile astea electrice e evident ca nu sunt inca viabile. Nu polueaza ele in sine dar ca sa faci curentul distrugi ecosisteme intregi (hidro), emiti gaze cu efect de sera cat incape (termocentrale) iar energia atomica are pericolele radioactivitatii, deci s-o lasam mai moale cu protectia mediului ca nu e cazul.
    10 9
  • @al
    evident ca tu nu ai auzit de surse de energie alternative. Sau ai auzit dar le treci sub tacere crezand ca lumea e proasta. Sa-ti vand un hint: nu judeca lumea luandu-te drept referinta, capisci?

    In alta ordine de idei se pusese praful pe sigla tesla si mai ies astia din cand in cand la suprafata sa nu-i uite lumea. Concurenta se anunta acerba in domeniu dar ei au ramas inca la nivelul "iasca si amnarul".
    1 9
  • ha ha ha
    mda
    Deci sa fie clar: astia de la TOP GEAR au dreptate...si spre deosebire de noi, tin cu ai lor, nu ca noi care blamam tot ce este facut la noi in tara, inclusiv Logan, dar cu care isi plimba figurile din ce in ce mai multi " rumani "...
    7 3
  • ?!
    pe tesla nu prea ii afecteaza procesele astea, caci cei care isi cumpara masina de la ei nu au timp sa urmareasca top gear..adevarul e ca mai mult razi de cei 3 muschetari decat sa afli chestii despre masini la show ul lor.
    deh, mai trebuie sa traiasca si avocatii..
    vivat masina electrica!
    2 3
  • tesla - masina sport ???
    evident ca nu la cat au tinut bateriile :) , momentan electricele mai au mult de lucru ps cred ca tesla este in faliment sau daca inca nu sigur asa va sfarsi
    4 2
  • Clarkson cred ca e si platit de anumite marci sa le denigreze concurentele uneori.De exemplu am vazut cum a maturat pe jos cu vectra opc. am mers cu o vectra opc si e foarte manevrabila pe curbe , printre cele mai stabile masini cu care am mers si am condus ceva masini la viata mea. Dar cand esti chitit sa strici imaginea unui model/marci faci cum a facut cu tesla .Nu le-a dat nici o sansa. Orice masina cu tractiune fata daca o sa apesi acceleratia maxim cand iei o curba stransa normal ca va sari dupa traiectorie.Niste papagali astia de la top gear.
    3 0
  • Nu sunt papagali sunt doar foarte subiective cand vine vorba de anumite marci din carii motive printre care si BANII.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru