ANALIZA: Caderea industriei auto va avea urmari grave in 2009

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 05.01.2009
Conform unui studiu publicat de Automotive News, in 2009 vom asista la inchideri definitive ale unor uzine si la un declin cu 14% al vanzarilor europene.

Esential

14% va fi scaderea in procente a vanzarilor auto in 2009 in raport cu 2008.
2016 este anul in care vanzarile auto vor ajunge din nou la nivelul din 2007.

Caderea vanzarilor auto la nivel mondial, proces care a inceput in finalul lui 2008, va accelera in 2009, determinand inchiderea unor uzine importante la nivel mondial si scaderea numarului de producatori auto. Aceasta prognoza este considerata realista de analistii domeniului auto si a fost publicata astazi intr-un material dedicat crizei aparut pe Automotive News, una dintre cele mai cunoscute voci ale industriei.

Conform cifrelor avansate de analisti, vanzarile auto din statele vest-europene vor scadea cu 15% in 2009 fata de 2008, ajungand la 11.5 milioane de unitati de la cele 13.5 milioane inregistrate in 2008. In conditiile in care o uzina auto europeana produce in medie 300.000 de masini pe an, scaderea va fi echivalenta cu inchiederea productiei in sapte fabrici.

Desi cifrele nu sunt deloc optimiste, marile nume ale industriei nu fac decat sa le priveasca si sa le accepte: "Toata Europa si toti producatorii vor fi loviti", spune Carlos Ghosn, seful Renault-Nissan, completat de Ingvar Sviggum, capul merketingului la Ford of Europe: "Este foarte probabil ca piata din 2009 sa ramana la fel de slaba precum ultimele luni din 2008".

Primele efecte ale scaderii vor fi reprezentate de faptul ca multi producatori se vor alia cu altii pentru a putea supravietui, miscari preconizate anul trecut si de Sergio Marchionne, seful Fiat Group.

"Vom avea mai putine companii producatoare de masini. Volumul de vanzari nu sprijina in niciun fel economia la nivelul pe care si l-ar dori companiile", afirma Walt Madeira, managerul CSM Worldwide, una dintre cele mai mari companii de prognoza auto din Marea Britanie.

"Inchiderile temporare ale productiei in anumite uzine nu vor fi de ajuns iar unele piete vor suferi mai mult decat altele", sustine Neil King, reprezentantul casei de progonza auto IHS Global Insight.

Conform cifrelor avansate de CSM Worldwide, cele 11.5 milioane de masini care se vor vinde in 2009 vor reprezenta limita inferioara de vanzari la nivel european, anul 2010 aducand o crestere usoara, pana la 11.9 milioane. Cu toate acestea, cifrele atinse in 2007 (14.5 milioane de masini vandute in Europa) nu vor putea fi intalnite din nou decat in 2016.

via | Automotive News

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru