Când intră în vigoare noua taxă auto? Ministerul Mediului: "Nu ştim"

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 07.09.2011
Haos este cuvântul care poate caracteriza acţiunile Guvernului, iar afirmaţia se aplică în mod special celor de la Ministerul Mediului, incapabili să ia o decizie coerentă în privinţa impozitării autovehiculelor.

Taxa auto le provoacă dureri de cap românilor care vor să vândă sau să cumpere o maşină. Problema nu apare doar dacă vrei să faci o tranzacţie auto, ci şi dacă ai un automobil în prezent şi acesta nu este tocmai ultima creaţie a constructorilor auto. Practic, dacă ai o maşină veche şi nu plănuieşti să o vinzi, dar vrei să circuli legal în România, ai deja anumite semne de întrebare pentru anul 2012. În timp ce Ministerul Mediului nu a luat o decizie finală privind taxa auto, existând o ipoteză votată de Guvern în acest sens, dar nu şi de Parlament, Laszlo Borbely a făcut o declaraţie în care afirmă că doreşte o taxă anuală de poluare, integrată în impozit.


Taxa Auto şi Impozitul pe poluare, ipoteze

Aşadar, sunt şanse ca proprietarii de automobile să fie impozitaţi de anul viitor sau de la jumătatea anului viitor în funcţie de norma euro pe care o îndeplineşte motorul autovehiculului pe care îl conduc, cilindreea acestuia, emisiile de CO2 şi vechimea sa. În timp ce Ministrul Borbely vorbeşte de o eventuală campanie naţională de verificare "la tobă" a noxelor pentru fiecare autovehicul utilizat în România, campanie care ar costa multe milioane de euro şi ar duce la rândul său la tone de CO2 vărsate în atmosferă pentru a ajunge la centrele de testare, cetăţenii se gândesc cu spaimă la valorile astronomice pe care le va atinge taxa respectivă în vederea rotunjirii bugetului statului.


Pentru moment, nu s-a schimbat nimic. Ministerul Mediului nu ştie când se aplică noua lege

Până la trecerea legii prin Parlament, tranzacţionarea maşinilor înscrise în România înainte de 01.01.2007 va decurge conform normelor aflate în vigoare. Automarket vă recomandă să vă informaţi în prealabil la organele abilitate înainte de a face o tranzacţie cu un vehicul înmatriculat înainte de 01 ianuarie 2007, pentru a evita plata unei taxe costisitoare. Practic, zilele în care vom putea face asemenea tranzacţii sunt numărate, atât pentru proprietari, cât şi pentru eventualii clienţi.

Pe deasupra, preţul carburanţilor este în creştere, indiferent de cotaţiile mondiale ale petrolului, iar impozitul pe vehicule a fost dublat anul trecut pentru motoarele mai mari de doi litri.


Cum îţi primeşti înapoi diferenţa de la taxa de primă înmatriculare/taxa de poluare

Partea bună a acestei taxe, dacă îi putem spune aşa, apare pentru cei care au plătit taxa în trecut şi au păstrat actele doveditoare, alături de care pot obţine o parte din bani înapoi (diferenţa dintre taxa plătită şi taxa actuală). Diferenţa poate fi oferită cash, la cerere, sau cu obligaţii restante sau viitoare, reprezentând taxe sau impozite datorate de contribuabili. În prezent, singurii neafectaţi de aceste măsuri sunt cei care nu posedă un automobil şi care nu intenţionează să-şi cumpere o maşină în viitorul apropiat. Procedura de restituire a banilor nu a fost încă definitivată, dar va fi prezentată odată cu respectivul proiect de lege.

Comentarii (15)

  • Andrei
    Cu cat esti mai stupid, cu atat ajungi mai sus!
    Eu cred ca la Min. Mediului se impart pastile de prostie in fiecare dimineata, iar d-nul Borbely ia portie dubla, ca doar este sef. Sa-i stea in gat!
    27 1
  • marius
    taxa de mediu
    Sa ai banii pregatiti sa cumperi masina si sa nu stii ce sa faci ! Ma aflu in aceasta situatie. Vreau sa cumpar dupa ianuarie 2012 o masina din romania, dar vad ca nici cu banii in mana, nu am sanse sa cumpar o masina decenta.(din cauza taxei) Asta cu impozitul din 2013 si fara taxa auto m-a dat peste cap. Ce sa fac oare? Astept pareri intelepte! (Ma refer la masina pana in 4000 euro)
    6 0
  • @
    @marius: o alegere inteleapta in acest moment este Loganul 1.2 16v cu 4000euro si tichete , dotari decente, motorizare mica de 1.200cm3, euro 5 si este noua.
    5 6
  • tomita
    in primul rand ar trebui sa faca ei un buget estimativ cu poluarea asta cat vor sa stranga si apoi sa scada cele 3 miliarde de euro pe care ministerul mediului le-a "pierdut" cu intentie si apoi din diferenta sa taxeze romanii.
    daca da cu minus, atunci sa scoata bani de la
    basescu, boc, borbely si ceilalti primministrii si ministrii de cad e basescu presedinte si sa ne plateasca pe noi, in mod echidistant
    adica astia fac gauri de miliarde de euro si vorbesc sa ne puna in carca impozite mai mari

    nu iti vine oare sa vezi daca ei lumineaza noaptea daca le trimiti un nuke prin posta
    2 0
  • Borbely anunta ca trebuie sa platim dupa cit poluam si ca din 2012 sau 2013 v a fi posibil acest lucru . DE CE NU DE AZI? DAca tot stie cum se face de ce nu pune in practica ? Certificatele de emisii de gaze nu a fost in stare sa intocmesca documentatiile necesare pentru a nu pierde mild de $ si maqi nou pe un post tv indeamna firmele care detin certificate sa le vinda la BULGARI . deci in consecinta masinile le inmatriculam la bulgari, certificatele le vindem la Bulgari ( la recomandarea ministrului mediului) deci eu consider ca acest ministru este platit de SOFIA
    3 0
  • @
    Ei vor, pentru moment, sa scape de masinile pe BG (in general), si mai putin de celelalte, care sunt inmatriculate in celelalte tari. Apoi dupa ce Romanu de rand, nu va mai avea sanse la o masina pe BG, va fi obligat sa aibe una inmatriculata pe Romania, si sa suporte toate aberatiile bagate pe gat de dl. Lazlo B.
    1 0
  • iar astia??!!!?!?!?!?
    oare ungurii nu s-au saturat de prostii astia de la udmr?...eu astept vot ca am un dinte contra lu boc da nu pot si contra udmr ca astia o sa se lipeasca iar(jigodii)
    7 0
  • grosshauser
    MINISTERUL DE INTERNE
    Statul roman ar trebui sa protejeze si sa stea in spatele politiei, sa ceara de la u.e. consilieri care sa invete politia romana pe parte de circulatie si criminalistica cum sa lucreze,sa trimeata in trafic si autostrada echipaje cu masini civile,echipate cu video si micro,sa doteze agenti pe motociclete cu costume protectoare de piele si manusi si sa fie obligati sa le poarte, nu sa faca reklama la firma LOTUS cu acea masina din dotare ca firma sa poata sa vinda mai multe masini, s-au in spate sunt alte interese . Politia Romana nu are oameni pregatiti profesional pentru cerintele actuale ale societatii europene. Comparativ cu politia germana politia romana are un grad de pregatire si motivare in bransa intre 10 si 15 la suta . Statul ar trebui sa dea politiei spre dotare o parte din masinile de lux confiscate chiac si de la A.N.A.F..pentru a forma echipaje civile , nu sa le vinda intre ei la licitatii formale fara transparenta. Atit taxa de mediu cit si inpozitul anual al unei masini in RONANIA este peste dublu fata de Germania de exemplu MOT. 3000 D euro 4 costa impozit pe an 435 euro adica 1800-1900 roni cca., in Romania acelasi motor impozitul este de cca 1000 euro adica aprox.4300 roni Incapabilitatea acestui stat si guvern slaba pregatire a ministrilor nu are granite. Cetatean roman cu domiciliul in Germania si Romania ,cu firma de paza in Germania si activitate de citi va ani in politia germana cu rezultate foarte bune .Asteptopinii la email adrese Daniel.Grosshauser@gmx.de
    1 2
  • da sigur
    o alegere inteleapta ScorpyonVAG
    bravo intr-adevar nu m-am gandit la asa ceva, e super ceea ce zici tu. Pe langa faptu ca e o oferta mincinoasa , cea mai mare problema e ca pt banii astia NU AI PARTE DE O MASINA .
    0 1
  • adrian
    reparatie...
    In ianuarie 2009 am inscris un Golf 3 fara nici un fel de utilitati..ac,airbag,abs sau altele si m-au taxat cu 4300 de roni.Eu n-am stiut ca pot prezenta un certificat de depreciere pe baza caruia sa mi se perceapa o taxa de 2 ori mai mica.Acuma voi incerca sa prezint certificatul cu pricina si normal ar fi sa mi se inapoieze jumatate din suma de 4300 de roni iar din ce ramane sa mi se calculeze pentru a mi se inapoia 25% conform legii Borbeyle.A r fi posibil o asemenea minune?
    0 1
  • romanul scarbit
    guvern nesimtit
    am o masina pe care as lua 2000 euro si la care voi plati tot cam atat taxa.Asa ca voi lua masina si o sa-i dau foc in fata sediului PDL ,poate ca asa voi convinge cu stirea data la TV 100000 de romani sa nu mai voteze PDL.RUSINE d-le Boc si Borbely!
    1 0
  • urtsdujt
    ba prostia nu are margini la ministrii astia,cine dracu e prost sa cumpere o masina inmatriculata in rom si sa plateasaca taxa,merge asa cu ea,cu procura eventual,pana se schima iar...legile
    2 0
  • mihailov marian
    taxa auto
    Ne prosteste pe fata,trebuie dati in judecata,ca sa nu mai insele oamenii.Eu am castigat procesul si trebuie sa-mi returneze banii inapoi.Nu va lasati batuti,datii in judecata,ca sa va luati banii inapoi.
    0 0
  • serghei
    taxa auto
    da este adevarat da-ti in judecata ca castigati eu am luat dupa 3 ani 54 de mil in plus de la statu roman
    0 0
  • viorel
    cat e taxa pentru un A4 2,0 tdi, 2007, 140 cv, euro5
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru