Copiii care se ceartă în maşină distrag şoferul precum o face alcoolul

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 15.06.2010
Un şofer beat este la fel de distras la volan precum un şofer ai cărui copii se ceartă pe locurile din spate ale maşinii.

Un studiu britanic arată că certurile dintre copiii aflaţi pe locurile din spate ale unei maşini îi distrag atenţia şoferului, efectele asupra acestuia fiind identice cu cele pe care le are consumul de alcool.

Conform rezultatelor studiului realizat de Transport Research Laboratory, reacţiile unui şofer sunt încetinite cu 13% dacă în maşină se află copii care se ceartă, procentul fiind identic cu cel regăsit în cazul unui şofer care a băut alcool. În viaţa reală, această scădere a nivelului atenţiei se traduce prin adăugarea unei distanţe adiţionale de patru metri la viteză de autostradă.

Efectele pe care le au copiii care se ceartă asupra atenţiei şoferului se regăsesc şi asupra modului în care acesta frânează, cel de la volan apăsând inutil frâna în 40% mai multe cazuri decât în mod normal.  De asemenea, faptul că nivelul de stres creşte cu o treime ridică  eventualitatea de a fi implicat într-o coliziune.

via | WhatCar

 

Comentarii (4)

  • " se traduce prin adăugarea unei distanţe adiţionale de patru metri la viteză de autostradă."

    cei 4 metri sunt la franare presupun
    3 0
  • haha
    Citesc titlu si deja ma pufneste rasul dar ma abtin si continui mai departe in speranta ca nu urmeaza ceea ce cred eu.Din pacate m-am inselat.Incepe articolul:"un studiu britanic..."
    Mai departe nu are rost sa citesc.

    PS: nu atac automarket pentru stire, ci pe britanicii astia "luminati" si inzestrati cu o inteligenta cu mult superioara muritorilor de rand.
    Totusi ma mir ca nu si-au dat seama ca rezultatul lor nu se aplica in toate cazurilor.De exemplu, sunt soferi care se pot "izola" de astfel de interferente si soferi care nu pot si asculta discutia copiilor din spate.Uneori sunt atent si ma bag in discutie, alteori nici nu-mi dau seama si-mi vad de drum.Sa inteleg ca riscul e la fel de mare in ambele cazuri?
    9 1
  • Opinie
    @ mowgli

    Britanicii dau rezultate pe un anumit esantion. Eu tind sa le dau dreptate. Spun tind fiindca n-am copii si nu pot sa-mi exprim o opinie ferma. Asta deoarece nu toti reactioneaza la fel. Eu de exemplu sunt concentrat daca beau 2-3 beri si conduc fara probleme dar daca butonez mobilul nu mai sunt asa sigur in condus. Stiu ca nu e legal si, sincer, o fac rar. Dar asta cred eu.
    1 2
  • @bethurbazal
    pai exact.Asta spun si eu, rezultatul nu este concludent.De fapt orice studiu britanic dupa parerea mea e o mare tampenie.

    Mai cred ca nu ar mai trebui sa te urci la volan baut, indiferent ce cantitate.Chiar daca e asa cum spui tu, imagineaza-ti o batrana care trece strada neregulamentar, tu ai 50 la ora, o lovesti si batrana moare.Tu evident faci puscarie ca erai baut.Si asta se aplica in orice incident esti implicat, vesnic vei fi vinovatul atata timp cat ai consumat alcool.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru