Designerul lui Audi Sport Quattro îşi cataloghează creaţia ca fiind "urâtă"

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 25.11.2010
Designerul celebrului Audi Sport Quattro din 1984 a declarat că modelul este "urât". Modelul a fost fabricat în doar 200 de exemplare, care aveau scopul de a asigura omologarea versiunii de raliu.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la celebrul Audi Sport Quattro, Peter Birtwhistle, actualul designer şef al Mazda Europe şi creatorul legendei, a declarat că modelul pe care l-a desenat în 1984 este urât. Designerul a explicat faptul că a pornit de la un Audi 80 şi că a fost extrem de greu să implementeze aspectul "quattro" al modelului pe caroseria respectivă. Doar 200 de exemplare speciale au fost construite în vederea omologării, iar acestea sunt preţuite de colecţionarii mărcii din Ingolstadt.

Modelul Audi Sport Quattro utiliza o platformă de Audi 80 scurtată cu 290 de milimetri şi o caroserie adaptată a aceluiaşi model. Rezultatul avea bosajele aripilor umflate, numeroase fante de aerisire, un spoiler spate de dimensiuni mari şi celebrul motor turbo cu bloc din aluminiu, care avea o cilindree de 2.1 litri şi cinci cilindri în linie. Succesorul modern nu a intrat încă în producţie, dar conceptul care îl prefigurează pe acesta are un motor cu cinci cilindri în linie care furnizează peste 340 CP.

Motivul din spatele afirmaţiei sale ar putea fi strâns legat de faptul că a adaptat un model de stradă să arate la fel ca un model de raliu în vederea omologării celui din urmă.

Tăierea a 29 de centimetri din lungimea unui model, indiferent de modificare, nu avea cum să nu provoace probleme legate de proporţii, dar designerul a reuşit să obţină o formă interesantă, sau cel puţin aşa au considerat cei 200 de clienţi din vremea aceea. Chiar şi astăzi, modelul are un aspect dur şi musculos, dar formele se regăsesc în multe din modelele lansate în anii 1980.

Via | Autocar

Comentarii (8)

  • motoranescu
    Ce sa zica si el, ca e mai frumos decat ce face acum Audi? Fereasca sfantu' si il iau sefii de la Audi la rost ca spune un adevar.

    In rest. . . mie mi se pare a fi un design reprezentativ al anilor '80.
    19 7
  • quattro
    E senzationala masina asta , designerul e modest sau sa aiba legatura cu (re)incarnarea conceptului similar 2010
    13 2
  • @ Automarket
    VW Group este foarte interesat sa cumpere celebra uzina Alfa Romeo din Arese ( Milano ), aflata in prezent in "conservare"
    Pana sa cumpere numele Alfa Romeo, cei din conducerea VW Group nu pierd timpul si s-au intalnit cu Roberto Formigoni, presedintele regiunii Lombardia . Motivul intalnirii il reprezinta dorinta VW Group de a cumpara celebra uzina Alfa Romeo din Arese ( Milano ), aflata in prezent in stare de conservare ( a se citi paragina ), fiind inchisa de catre FIAT in 2005 cand a fost produs ultimul motor V6 produs de Alfa Romeo . In prezent, toate modelele Alfa Romeo sunt produse in uzine FIAT alaturi de celelalte marci ale grupului, prin urmare daca FIAT va vinde Alfa Romeo, va vinde practic doar numele Alfa Romeo, noul proprietar urmand sa gaseasca o alta locatie . Exact acest lucrul il fac in prezent cei de la VW Group si au mari sanse ca in scurt timp sa cumpere aceasta uzina si sa-i aduca binemeritata modernizare ( ultima data a fost modernizata in anii 80 ) inainte ca noile modele Alfa Romeo produse sub patronaj VW Group sa fie produse din nou in uzina din Arese ( http://www.alvolante.it/news/volkswagen_sede_arese_alfa_romeo-368751044 ) .
    8 2
  • asa e
    Sunt de acord cu el. Arata ca un dulap pe roti.

    Daca ne gandim ce masini facea lamborghini sau ferrari in vremea aceea, "dulap pe roti" ar fi o caracterizare ingaduitoare.

    Insa aceasta masina nu a fost creata sa fie frumoasa ci ca sa revolutioneze lumea 4x4.
    8 2
  • mda
    mare dreptate!!!
    3 5
  • nu e fotogenica
    Masina arata mai bine in realitate decat in poza; eu am avut un Audi coupe identic ca aspect cu masina din prima poza (cu exceptia faptului ca nu era Quatro si fara aripi umflate).

    Pot spune ca arata foarte bine comparativ cu toate masinile sportt similare din acea perioada
    5 2
  • Va arat o masina de asta din Campulung Moldovenesc care bate la cur un BMW din noua generatie il lasa in urma la o distanta de tir la liniuta o fi ea urata dar pot sa spun ca e facuta bine
    1 1
  • NU ESTE URATA!!!!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru