FEATURE: Revolta femeii la volan - exemplul Arabia Saudită

De Dragoș Băltățeanu
Publicat Miercuri, 06.06.2012
Există o ţară pe această planetă unde femeile nu au voie să conducă, să voteze şi să folosească mijloacele de transport în comun. În Arabia Saudită, lucrurile încep însă să se schimbe odată cu un val masiv de proteste de stradă.

Este greu de crezut, dar există o ţară unde femeile nu au dreptul de a conduce un automobil. Este vorba de Arabia Saudită, o ţară guvernată de legi religioase. Deşi nu există o lege oficială care să interzică dreptul femeilor de a conduce un automobil, regulile religioase interzic acest lucru şi chiar pedepsesc femeile care îndrăznesc totuşi să conducă. Este singura ţară arabă din zonă şi singura din lume unde acest drept le este interzis femeilor. În toate celelalte ţări arabe din Orientul Mijlociu, femeile pot conduce fără probleme. 

REVOLTA FEMEILOR DIN ARABIA SAUDITĂ

Dar femeile din Arabia Saudită s-au revoltat constant împotriva acestui abuz religios. Este deja celebru cazul lui Manal Al-Sharif, femeia care s-a filmat conducând într-un oraş din Arabia Saudită. A postat apoi clipul pe YouTube, încercând astfel să încurajeze cât mai multe femei să îi urmeze exemplul. Manal a fost însă arestată după ce a postat clipul, eliberată şi apoi arestată din nou. Nu este singurul caz de acest gen din Arabia Saudită. În toamna anului trecut, o altă femeie arabă, Shaima Jastaina a fost arestată şi condamată la zece lovituri de bici. Sentinţa avea să fie apoi ridicată de către Regele Abdullah. Condamnarea acestei femei venea doar la o zi după ce Regele Adbullah promitea că femeile vor avea drept de vot începând cu anul 2015. 

Ciudat este că regula religioasă şi pedepsele pot varia, pentru că Arabia Saudită nu are un cod penal. Pedepsele sunt bazate în general pe legea religioasă, care nu este scrisă. 

REGULILE SOCIETĂŢII ARABE

Această lege prevede că orice femeie din Arabia Saudită trebuie să aibă un gardian bărbat. Acesta poate să fie tatăl, soţul, fiul sau fratele femeii respective. Pentru orice activitate legată de condus ea trebuie să se bazeze pe acest gardian sau pe alt membru bărbat al familiei.

Având în vedere că femeile din Arabia Saudită nu pot folosi nici mijloacele de transport în comun, femeile depind doar de automobilele conduse de rudele bărbaţi, de taxiuri şi de mersul pe jos. Pot apărea situaţii critice, când o femeie are neapărată nevoie să ajungă acasă şi nu poate găsi un taxi. Este nevoită astfel să meargă pe jos zeci de minute. O altă variantă la care pot apela este să îşi angajeze un şofer. Dar trebuie să îşi permită să plătească acestuia un salariu de 300-400 dolari. 

ISTORIA PROTESTULUI

Având aceste argumente, femeile din Arabia Saudită au început să protesteze împotriva acestei legi absurde. În 1990, câteva zeci de femei din oraşul Riyadh au condus maşini în semn de protest. Au fost arestate pentru o zi şi paşapoartele le-au fost confiscate, iar o parte din ele şi-au pierdut slujbele. În 2007, Asociaţia pentru Protecţia şi Apărarea Drepturilor Femeilor din Arabia Saudită au înmânat regelului Abdullah o petiţie semnată de 1.100 de femei pentru a li se permite să îşi conducă maşinile. De ziua internaţională a femeii 8 martie 2008, Waheja al Huwaider s-a filmat în timp ce îşi conducea automobilul şi a postat clipul pe YouTube pentru a atrage atenţia asupra acestui drept încălcat. În 2011, Manal al-Sharif a pornit o campanie pe Facebook numită Women2Drive. În luna mai, Al-Sharif se filma la volanulul unui automobil. Pe 21 mai era arestată de poliţia religioasă şi eliberată după şase ore. În trei zile, clipul ei a fost vizionat de 600.000 ori pe YouTube. 

Clipul avea să fie şters ulterior, la fel ca şi pagina de campanie de pe Facebook şi contul de Twitter folosit de al-Sharif. Avea să fie repostat mai târziu. Pe 22 mai, al-Sharif era arestată din nou şi a primit o condamnare de cinci zile în închisoare.

Acţiunile ei au atras însă atenţia mass-mediei internaţionale. New York Times şi Associated Press au scris despre cazul lui al-Sharif. Meritele ei aveau să fie recunoscute de către revistele Foreign Policy şi Forbes. Acestea o includeau pe al-Sharif în Top 100 Global Thinkers of 2011 şi pe lista Women Who (Briefly) Rocked. Revista Time avea să o numească în Topul 100 al celor mai influenţi oameni din 2012. Încununarea eforturilor sale a fost premiul Vaclav Havel pentru dizidenţă creativă oferit de Oslo Freedom Forum. 

Acum câţiva zeci de ani, în Arabia Saudită femeile nu aveau voie să meargă la şcoală. În 1962, în urma unui acord cu Statele Unite ale Americii, femeile arabe au primit dreptul de a primi o educaţie. Astăzi, aproape 50 de ani mai târziu peste 63% din absolvenţii facultăţilor şi colegiilor arabe sunt femei. Acest lucru duce automat la un număr mai mare de femei în rândul forţei de muncă. Iar faptul că nu pot conduce un automobil le împiedică de multe ori să îşi facă meseria. 

Se va schimba ceva în acest domeniu? Probabil că da, dar în timp şi cu foarte mare răbdare. Regele Abdullah a acceptat ca femeile să aibă drept de vot începând cu 2015. După protestele femeilor din Arabia Saudită, poliţia opreşte femeile la volan şi le pune să semneze o hârtie prin care spun că nu vor mai conduce. Aşa că este foarte probabil ca regula religioasă prin care femeile din Arabia Saudită nu au voie să conducă un automobil va fi la un moment dat ridicată. Dar totul depinde de mentalităţile celor de la conducerea acestei ţări. Iar într-un stat arab religios, lucrurile se schimbă greu. 

Comentarii (5)

  • chuck norris
    femeile la volan
    asta nu e punctul lor forte sa ia autobuzul,la acordarea carnetului in romania femeile (nu neaparat numai ele) ar trebui sa fie verificate suplimentar ca sa fim siguri ca stiu cu adevarat sa conduca
    PS:sper sa nu ma injure acum femeile
    15 27
  • ?
    o femei nu poate fi niciodata concentrata la volan " ce mai grea operatie la o femeie este sa ii scoti ......... "
    15 14
  • ChinezulFericit
    Si probabil cea mai sigura tara din punct de vedere rutier....
    *trollface*
    11 7
  • AndreiRN
    Se pare ca majoritatea accepta aceasta lege ca altfel ar iesi toate la volan si barbati nu ar avea prea multe de zis.
    Se complac in situatia prezenta.
    7 6
  • f bine ca nu au voie sa conduca, asa ar trebui sa fie si la noi. s-ar circula mult mai lejer si mai sigur....mult mai sigur.
    5 14

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru