Hibrizii, obligati sa scoata sunete specifice masinilor normale?

De Cornel Șocariciu
Publicat Duminica, 18.10.2009
Specialistii care se ocupa de siguranta traficului pe sosele vor ca viitoarele masini hibride si electrice sa scoata un sunet asemanator motoarelor cu combustie interna.

Expertii care se ocupa de siguranta pe sosele sunt ingrijorati de faptul ca hibrizii si masinile electrice reprezinta un pericol pentru pietoni din cauza zgomotului redus pe care aceste il produc si sunt decisi sa ceara constructorilor auto sa doteze aceste modele cu un sunet asemanator automobilelor care utilizeaza motoare cu combustie interna.

Subiectii care au participat la un studiu organizat de cercatatorii din California au declarat ca pot auzi o masina care utilizeaza un motor cu combustie interna de la 8.5 metri, in timp ce propulsorul unui model hibrid era detectat abia la o distanta de doi metri.

Inainte ca acest noua regula sa fie impusa, constructorii auto deja s-au apucat de lucru. Modelul Fisker Karma, care se va lansa anul viitor, va emite un sunet specific printr-o serie de difuzoare amplasate in spoilere. Henrik Fisker a descris acel zgomot ca fiind “o simbioza intre sunetul unei nave spatiale si un motor de Formula 1”.

De asemenea, Nissan lucreaza cu o firma specializata care sa produca viitorul sunet al modelului Leaf, in timp ce Toyota colaboreaza cu Autoritatea Nationala a Sigurantei Traficului pe Autostrazi si cu Federatia Nationala a Orbilor, pentru crearea unui zgomot specific.

In tot acest timp, suedezii de la Volvo au construit un laborator acustic care sa le permita sa dezvolte sunetul viitoarelor modele hibride.

Raspunsul la aceasta problema a venit si din partea BMW. Nathalie Bauters, purtator de cuvant MINI a declarat: “O posibilitate este aceea sa iti alegi propriul sunet”.

“Ar trebui sa existe un buton amplasat pe volan si operat manual care sa creeze acel sunet, iar soferul sa poata sa inregistreze ceea ce vrea. Ar putea sa cante o arie de opera sau orice altceva”, a completat Jones Scott, vicepresedintele casei Plug In America.

Comentarii (5)

  • bubuletz
    haoleo! nasol...
    “Ar trebui sa existe un buton amplasat pe volan si operat manual care sa creeze acel sunet, iar soferul sa poata sa inregistreze ceea ce vrea. Ar putea sa cante o arie de opera sau orice altceva”

    :)) :)) :)) in Romania, dar mai nou si prin Europa, strazile vor fi pline de manelomobile...
    14 0
  • dapp....au completa dreptate. asta e solutia. nu sa ne comportam civilizati si sa cascam ochii pe unde mergem......ce noroc cu americanii ca altfel ar fi lumea pierduta.NOT!
    7 1
  • :))))
    Manelomobil , super tare
    1 0
  • e destept dom'le!
    da va dati seama cand se intalnesc o haita de manelomobile cu o haita de hard-rockmobile heavy metal.... o sa ajungem toti surzi oricum :)) exemplu de vice ajuns pe pile, pic de minte... in fine, cu commenturile ramanem, da eu o sa ma interesez pe net pentru niste... dopui in urechi.. prefer sa dea masina in mine.. in liniste... :)
    2 0
  • magarie
    Bai ce naiba!?!
    Nu avem destula poluare fonica in orase....ma gandeam ca odata cu avantul motoarelor electrice scapam si de stresul fonic!!!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru