Lumini “destepte” pentru Audi

De Catalin Dinu
Publicat Marti, 03.06.2008
Audi va oferi din primavara pe modelele sale un sistem inteligent de control al intensitatii luminilor.

Esential

600 m este distanta in calea vehicului in care SmartBeam poate identifica diferitele obstacole.
75.000 cd este nivelul minim de intensitate a iluminarii autovehicului in timpul mersului la 80 km/h.

Audi va oferi sistemul SmartBeam ca optiune pentru A4, A5 si Q7. Noul sistem dezvoltat de Gentex pentru Audi va fi lansat in primavara anului viitor si va ajuta conducatorii auto sa utilizeze intensitatea optima de iluminare in timpul mersului. Sistemul de asistenta a iluminarii SmartBeam va fi intalnit in lista de optiuni si ca “Fernlichtassistent” care poate identifica cu ajutorul unei camere cu senzori de imagine obiectele din calea automobilului pe timpul noptii.

Conducatorii auto au nevoie noaptea pentru siguranta de o iluminare a drumului cu intensitatea minima de 75.000 cd la viteza de 80 km/h. Dezvoltarea acestui nou sistem de asistenta este o solutie din partea celor de la Audi pentru soferi care au retineri cand vine vorba sa foloseasca lumina drum pentru a nu-i deranja pe ceilalti participanti la trafic sau care atunci cand sunt singuri pe sosea uita ca pot utiliza si faza lunga a automobilului.

SmartBeam utilizeaza un senzor de imagine care inregistreaza datele intalnite in trafic la o distanta de pana la 600 m in fata masinii.

Dupa procesarea informatiilor sistemul poate identifica singur in functie de culoarea, intensitatea, pozitia si variatia de miscare sursele de lumina din calea automobilului. In cazul identificarii unei masinii, sistemul scade automat nivelul intensitatii luminii si il mareste inapoi dupa ce drumul este liber.

Noul sistem SmartBeam poate opri si porni complet blocurile optice in caz de nevoie. De asemenea, iluminarea poate fi ajustata la viraje sau atunci cand se coboara o panta. Sistemul este integrat de Gentex si in oglinzi, care se pot intuneca automat pentru a reduce luminile puternice alea vehiculelor care se apropie din spate, protejand astfel conducatorul auto.

“Cercetarea facuta asupra soferilor din Europa si America de Nord a relevat un raspuns pozitiv pentru SmartBeam si suntem foarte incantati ca Audi ofera aceast produs tehnologic pentru securitatea activa pe cateva din modelele lor de succes”, a declarat Enoch Jen, vicepresedinte Gentex.

Via | GermanCarScene

Taguri: A4, A5, Audi, Q7

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru