Mazda a prezentat i-Eloop, un sistem revoluţionar de regenerare a energiei cinetice

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 25.11.2011
Mazda a prezentat primul sistem de regenerare a energiei cinetice pierdute la frânare bazat pe un capacitor. Acesta poate să reducă consumul de carburant cu până la 10%.

Mazda a prezentat un nou sistem de recuperare a energiei cinetice pierdute la frânare. Acesta este primul sistem de acest gen bazat pe un capacitor şi va debuta în 2012 pe o parte din modelele Mazda, urmând să fie introdus ulterior în întreaga gamă. Sistemul se numeşte i-ELOOP şi promite o economie de carburant de până la 10%. Sistemul celor de la Mazda promite să fie superior din punct de vedere tehnologic deoarece un capacitor suportă mai multe cicluri de încărcare/descărcare decât un acumulator şi poate găzdui volume mari de electricitate şi se încarcă mult mai rapid decât un acumulator.

Sistemul i-ELOOP face conversia de la energia cinetică pierdută prin frânare la energie electrică şi foloseşte resursele obţinute pentru a alimenta sistemul de climatizare, sistemul audio şi numeroase alte componente electrice. Sistemele de frânare regenerativă sunt din ce în ce mai populare în rândul constructorilor de automobile. Acestea folosesc un motor electric sau un alternator pentru a dezvolta curent electric pe măsură de vehiculul încetineşte, recuperând o parte din energia cinetica pierdută în mod normal la decelerare.

În cazul hibrizilor, sistemele de frânare regenerativă folosesc un motor electric mai mare şi o baterie dedicată, în unele cazuri respectivele elemente fiind necesare şi pentru propulsia propriu-zisă.

Cei de la Mazda au analizat mecanismele de accelerare şi decelerare din viaţa reală şi au dezvoltat un sistem care recuperează energie cinetică la fiecare frânare. Japonezii pretind că sistemul lor recuperează o cantitate mare de energie la fiecare frânare. Spre deosebire de hibrizi, sistemul Mazda i-Eloop nu are nevoie nici de o baterie proprie, nici de un motor electric dedicat. Sistemul este compus dintr-un alternator cu voltaj variabil (12-25 V), un capacitor cu rezistenţă scăzută şi un convertor curent continuu/curent continuu.

CUM FUNCŢIONEAZĂ i-Eloop

 

Din momentul în care şoferul ia piciorul de pe pedala de acceleraţie, sistemul începe să recupereze energie cinetică. Alternatorul ridică la maxim voltajul pentru a obţine cât mai multă energie şi efectuează o frână de motor mai complexă şi mai lină. Capacitorul se poate încărca la maximum în doar câteva secunde şi distribuie apoi energia sistemului electric al vehiculului, nu înainte de a cupla modul "12 V" al convertorului.

Sistemul încarcă şi acumulatorul convenţional al automobilului. Sistemul i-Eloop intră în funcţiune de fiecare dată când frânezi şi reduce necesitatea arderii unei cantităţi suplimentare de carburant pentru a alimenta sistemul electric al automobilului.

În condiţii de trafic "tip bară-la-bară", sistemul promite să reducă consumul de carburant cu 10%. Denumirea i-Eloop provine de la adaptarea "Intelligent Energy Loop" şi sistemul poate fi corelat cu sistemul i-stop de la Mazda. Împreună, cele două sisteme măresc durata de timp în care motorul poate fi oprit. Sistemul va debuta pe conceptul Takeri prezentat la Salonul Auto de la Tokyo, conceptul unei berline de clasă medie menit să prezinte atât noul limbaj de design Kodo, cât şi noile tehnologii SKYACTIV.

Via | Mazda

Comentarii (2)

  • Interesant
    Lucrurile evolueaza si asta e bine!!
    11 1
  • traducere?
    capacitor (engleza) = condensator (romana)
    Hotarati-va in ce limba scrieti! :)

    On-topic: ideea e chiar frumoasa, probelma e daca de exemplu cobori o panta mai lunga. Condensatorul nu va colecta prea multa energie, deci nu vei castiga mare lucru la economie.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru