Sinuciderea miliardarului Adolf Merckle, cauzata de actiunile VW

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 07.01.2009
Adolf Merckle, miliardar german in varsta de 74 de ani, s-a sinucis dupa ce a pierdut sute de milioane de euro din tranzactionarea actiunilor VW.

Esential

9.2 miliarde de dolari era valoarea averii lui Adolf Merckle.

Adolf Merckle (foto), unul dintre cei mai bogati oameni ai Germaniei, s-a sinucis in cursul zilei de ieri dupa ce a pierdut mai multe sute de milioane de euro pe bursa.

Miliardarul german, a carui avere este estimata de Forbes la 9.2 miliarde de dolari, a fost clasat intre primii 100 cei mai bogati oameni ai lumii in 2008. Afacerile lui Merckle se bazau in mod special pe actiunile detinute la producatorul de ciment HeidelbergCement si compania farmaceutica Ratiopharm.

Adolf Merckle a pierdut mai bine de 100 de milioane de euro din tranzactionarea actiunilor Volkswagen. Miliardarul in varsta de 74 de ani a achizitionat in toamna actiuni VW, actiuni care aveau sa se deprecieze.

Pariul pierdut cu actiunile VW, care au crescut pe fondul interesului manifestat de Porsche (marti, 6 ianuarie 2009, Porsche a ajuns sa controleze direct 50.6% din VW – n.r.) si imposibilitatea de a-si recupera investitiile l-au determinat pe Adolf Merckle sa recurga la acest gest.

Potrivit Reuters, Merckle era un investitor conservat care nu facea achizitii cu grad ridicat de risc.

Financial Times sustine ca miliardarul german se afla in negocieri cu mai multe banci pentru a-si acoperi pierderile survenite din tranzactionarea actiunilor VW.

Afacerile lui Merckle se aflau in pragul falimentului, pe fondul actualei crize economice mondiale. Miliardarul extrem de popular in Germania s-a aruncat in fata trenului, coplesit fiind de destramarea imperiului financiar pe care il crease, conform presei germane. 

 

Comentarii (6)

  • Cristian
    Merckle
    Nu aveti dreptate. Merckle a pierdut sute de milioane de euro pentru ca a pariat ca actiunile VW se vor deprecia,lucru cu care majoritatea institutiilor financiare erau de acord.Ce nu stiau nici Merckle si celalte fonduri financiare care aveau actiuni VW era ca Porsche detine direct si indirect prin derivate options 74% din VW. Cum landul Saxonia Inferioara detine 20.1% din VW pe piata se mai tranzactionau liber aprox 5%din actiuni. Cand Porsche i-a invitat pe cei ce aveau actiuni short VW(cei care au pariat ca actiunile vor scadea) sa-si inchida pozitiile s-a declansat nebunia,pretul actiunilor VW a explodat de la 200 euro la 1000 euro. Va aduceti aminte ca pentru o zi VW devenise cea mai mare compania din lume devansand gigantul petrolier Exxon Mobil. In acea zi Porsche a castigat undeva la 5 miliarde euro,suma pe care au piedut-o investitori ca Merckle si multe fonduri financiare.Revenind la gestul tragic,problemele cele mai mari ale lui Merckle erau cauzate de deprecierea masiva a aciunilor la Heidelberg Cement unde era actionar majoritar si nu de actiunile VW.
    0 0
  • Robert Gherghe
    Da Cristian, asa este ! Am facut unele modificari in text pentru a nu se intelege gresit! Excelent comentariu si extrem de bine documentat!
    Multumesc de ajutor! Felicitari si un An Nou cu o "criza" cat mai suportabila.
    0 0
  • Cristian
    @ Robert Gheorghe
    Multumesc de aprecieri ! Sunt putin avantajat pentru ca lucrez in domeniu,dar nici cu dumneavoastra nu mi-e rusine fiind unul dintre cei mai buni redactori auto de la AutoMarket. Toate cele bune si fie ca in 2009 AutoMarket sa-si consolideze pozitia de lider in presa auto online.
    0 0
  • Circotasul auto
    VW
    Actiunile ca si controlul lui VW a fost si va ramine o MAGARIE.
    O forma de monopol mascat in care tot timpul statul , prin Landul Saxonia , a decis si nu a permis o preluare cit de mica de catre alta companie. O magarie si mai mare este reteaua de distributie.
    Porsche Austria primeste si astazi masini la preturi preferentiale si are ca retailist ADAOS mai mare decit FABRICA !!!!
    0 0
  • cristi
    Merckle
    bravo cristian,chiar impresionant si tot o data felicitari redactorului pentru multumirile aduse lui cristian
    bravo
    0 0
  • Mureau nepotii de foame prin casa si n-avea bani de-o paine?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru