STUDIU: Sofatul prost are radacini genetice

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 03.11.2009
Americanii au descoperit ca exista o gena care le face probleme unor soferi, care nu se pot descurca cum ar trebui la volan.

Un studiu la scara mica efectuat de catre Universitatea din California a relevat faptul ca o anumita combinatie de gene ii face pe anumiti oameni sa fie soferi slabi. Astfel, se pare ca aceste persoane invata mai greu sa conduca, se descurca extrem de greu la inceput si isi amintesc din ce in ce mai putine notiuni atunci cand se intorc la volan. Din pacate, americanii nu au facut studiul pe o marja suficient de mare de persoane pentru a avea un rezultat mai concret. Cu toate acestea, diferenta dintre persoanele care aveau acea variatie genetica si cei care nu o aveau este suficient de mare incat merita ceva atentie.

Americanii de la Universitatea din California au strans 29 de persoane al caror ADN a fost studiat si au fost supusi unor teste pe un circuit virtual. Acestia au parcurs 15 ture de circuit si au facut apoi patru zile de pauza in care nu au condus. Dupa aceea, cei 29 de "cobai" au facut din nou 15 ture ale circuitului virtual si cercetatorii au studiat rezultatele. Statisticile arata ca 30% dintre toti americanii sufera de aceasta gena care cauzeaza probleme la volan.

Se pare ca modificarea genetica limiteaza disponibilitatea unei proteine care afecteaza factorul neurotropic. Aceasta proteina a fost botezata BDNF si are rolul de a fortifica memoria prin imbunatatirea comunicarii dintre celulele creierului si de a pastra functionalitatea optima a acestora.

Studiile precedente au relevat faptul ca o cantitate slaba a proteinei BDNF cauzeaza stimularea unei parti mai mici a creierului in timpul unor activitati, iar cercetatorii au dorit sa studieze daca acest lucru poate afecta sofatul. Dintre cele 29 de persoane testate, sapte aveau aceasta problema genetica si acestia au avut rezultate inferioare celor care nu aveau probleme de niciun fel.

Via | Eurekalert

Comentarii (7)

  • Andrei
    Cine este prost ii prost si asta e ! Daca asa la facut masa tot prost moare!
    10 6
  • @Andrei
    "asa l-a facut ma-sa" - deci confirmi ca e genetic :)
    22 2
  • gigichelu
    andrei
    Bravo Andrei...!!!
    8 2
  • stai jos
    cati pupincurisit..
    3 6
  • f
    Deci nu este asa de impropriu cand vezi un astfel de exemplar sa-l injuri de masa sau tacsu!......
    1 0
  • URAGANU
    Tata a fost petarda la volan, in special in vremuri apuse. Eu ma consider Pilot pe sosele combinand prudenta cu inteligenta :)

    Deci cred ca americani sunt niste retardati ... GENETIC ! N-au pe ce sa cheltuiasca bani si mai scot cate un studiu. Bine, la ei se poate aplica, avand in vedere ca se transmite din tata in fiu "traditia".

    Si ce pretentii poti avea de la o natie care conduce numai masini cu cutii automate ? Lenti, basinosi, imputiti si inceti la minte in general :)

    Papa
    9 1
  • care "andrei" si "uraganu"
    Vad ca bizonii din trafic migreaza pe forum-uri si comentarii.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru