Viața cu Nissan Leaf

Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București

Publicat Miercuri, 24.11.2021
de Bogdan Mirică
Comenteaza 21
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 1
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 2
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 3
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 4
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 5
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 6
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 7
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 8
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 9
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 10
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 11
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 12
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 13
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 14
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 15
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 16
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 17
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 18
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 19
Viața cu Nissan Leaf: interviu cu un posesor care folosește electrica pentru naveta Ploiești-București - Poza 20
Continuăm seria interviurilor noastre cu posesorii de Nissan Leaf. Astăzi avem întâlnire cu un utilizator experimentat. Este la al doilea Nissan Leaf și folosește mașina pentru naveta Ploiești-București.

Anul trecut, România a sărit de 3000 de mașini electrice vândute într-un interval de 12 luni. Anul acesta, numai Dacia promite 3500 de unități Spring. Prin urmare, piața mașinilor electrice a prins avânt și în România. I-am putea numi curajoși pe cei care decid să renunțe la o mașină convențională în favoarea uneia electrice. Dar, în acest caz, cum ne mai rămâne să le spunem românilor care își cumpărau electrică încă de acum 5 ani?

Domnul Dan Stoica este unul dintre temerari, pentru că el a făcut cunoștință cu liniștea din interiorul unei electrice de când a debutat pe piață actuala generație Nissan Leaf. Acum e la al doilea exemplar și se declară fericit că poate ține pasul cu transformarea pieței auto. Ba chiar a furat startul.

DIRECTORUL UNEI COMPANII DE INSTALAȚII DE CLIMATIZARE

MIT Clima este unul dintre cei mai mari jucători pe piața aparatelor de climatizare din România. Este importator oficial Hisense din 2019 și mai are în portofoliu nume mari precum Mitsubishi Electric și Climaveneta. Printre cele mai importante proiecte MIT Clima se numără: restaurantele KFC, sediile Banca Transilvania, fabrica Coca-Cola, fabrica Continental, Parcul Industrial Sema Park, benzinăriile MOL sau magazinele Mega Image.

Dan Stoica este director general și unul dintre cei trei utilizatori de mașini electrice din companie. Ne mărturisește că firma pe care o conduce se gândește serios și la alte mașini electrice în viitorul apropiat. Actualul Nissan Leaf pe care îl folosește, adică cel cu care am făcut cunoștință în cadrul interviului, a ajuns în posesia domnului Stoica în primăvara lui 2019. El înlocuia un alt Leaf, tot de generația a doua, cu care a parcurs aproximativ 30.000 de kilometri. Acum, mașina este în utilitatea unui alt angajat al companiei, care a ajuns deja pe la 60.000 de kilometri.

CUM E VIAȚA CU O MAȘINĂ ELECTRICĂ?

Am început destul de abrupt, cu o întrebare care stă pe buzele oricărui șofer care află că tu conduci o mașină cu zero emisii: „Cum e viața cu o electrică?”

„O folosesc la naveta zilnică, București-Ploiești,. un drum de 60 de kilometri. Ca mașină de oraș și pentru împrejurimile unui oraș este de premiul Oscar. Viața la bord, modul în care se conduce, faptul că pot să pornesc căldura de la distanță, sunt elemente care te cuceresc”, ne răspunde la fel de direct domnul Stoica. Și continuă spunând că atunci când conduce mașini convenționale, cu motor termic, își dă seama că există neajunsuri și că nu și-ar mai dori să se întoarcă acolo.

Inevitabil, l-am întrebat ce îl deranjează la o mașină cu motor cu ardere internă. Ne-a răspuns la fel de sigur: „Zgomotul, vibrațiile, timpul de încălzire al mașinii, dinamica inferioară. Știu că par doar vorbe. Pentru că sunt oameni care nu au condus mașini electrice și doar au auzit despre performanțe așa, din descrieri. Însă ar trebui să se facă niște teste pentru toți cei care se gândesc la o electrică. Diferența nu pare mare, dar există”, ne-a declarat domnul Stoica.

EXISTĂ ȘI MINUSURI?

După atâtea laude, ne-am gândit că ar trebui să existe și ceva minusuri. În fond, nici o mașină nu este perfectă. Și am aflat că „telemetria dă erori în trafic. Mașina frânează singură când nu ar fi cazul. Asistentul pentru frânările de urgență, precum și cel de urmărire a automobilului anterior, sunt, uneori, prea zeloase. Sunt chestii perfectibile, însă este o soluție extraordinară când e aglomerat”.

Deci, una caldă, una rece. Și mai avem una udă. Pentru că domnul Stoica semnalează o situație neplăcută atunci când plouă.

„Mi-aș fi dorit, eventual, tracțiune integrală, pentru că ea are cuplu generos și pe asfalt umed apare un fenomen de torque-steer”.

Bineînțeles, unul dintre motivele pentru care decizi să îți cumperi o electrică este costul redus de întreținere. Însă, cu o infrastructură deficitară, unde încarci mașina? „O încarc la birou, o încarc și acasă, am și niște conturi la rețele din oraș. Dar rețeaua de încărcare este destul de slabă în România. Și mă refer chiar și la infrastructura din orașe”.

UTILIZAREA UNEI ELECTRICE PE DISTANȚE LUNGI

În acest context, era inevitabil să nu apară și peripeții în utilizarea unei mașini electrice pe distanțe lungi. Domnul Stoica deține un Nissan Leaf cu bateria de 40 kWh, deci o valoare netă de 37 kWh și o autonomie oficială WLTP de numai 270 de kilometri. Prin urmare, un drum de acasă (Ploiești) până pe litoral a fost bine planificat, cu opririle necesare pentru încărcare. Mașina se alimentează de la o priză rapidă cu maxim 46 kW.

„O singură dată m-am încumetat, de curiozitate, și am fost până pe litoral cu ea. Nu am mai mers a doua oară și nici nu voi merge pentru că petrecut foarte mult timp pe drum. Eu mi-am planificat foarte bine opririle pentru încărcare rapidă. Însă managementul termic al bateriei mi-a jucat feste. Mașina s-a încălzit. E drept, era cald afară, fiind vară, am forțat puțin accelerația, însă nu știam că bateria se va încălzi atât de repede. La punctul de încărcare rapidă s-a încărcat foarte lent. Apoi a intrat și într-un mod de protecție. Cert este că am pierdut foarte mult timp la stațiile de încărcare pentru că nu se răcea”, ne mărturisește posesorul.

Și tot el completează: „Este clar o mașină cu care nu este indicat să ieși din oraș. Eventual o navetă interurbană cum este cea Ploiești-București pe care o fac eu”.

VIAȚA CU NISSAN LEAF PE TIMP DE IARNĂ

Și dacă tot am ajuns într-o zonă sensibilă, cum este autonomia, am întrebat, inevitabil, cum este iarna cu o electrică. „Scade simțitor autonomia. Eu reușesc să merg cu 12-13 kwh consum la 100 de kilometri. Însă, iarna ajung și la 25-27 de kWh, mai ales dacă merg pe autostradă. Evident, evit autostrada pentru că se simte în consum. Iarna, fac 3 drumuri de 60-62 de kilometri. În condițiile în care sunt atent și circul regulamentar. În schimb, vara ajung la 4 drumuri Ploiești-București. Deci cam vreo 60 de kilometri în plus”.

CE AR ÎMBUNĂTĂȚI

După o utilizare atât de îndelungată, intervievatul nostru are și câteva recomandări pentru următoarea generație Nissan Leaf.

„Mi-aș dori ceva mai multă recuperare a energiei de frânare. De acolo s-ar putea recupera mult mai mult, însă tehnologia actuală mai are mult până să permită o eficiență mare. Folosesc funcția E-Pedal în oraș, tot timpul. E mai confortabilă în traficul din oraș. Plus că mi-am schimbat stilul de condus. Frânez progresiv, anticipez. E clar că o mașină electrică trebuie altfel condusă”.

„Spre exemplu, am mai ieșit odată și am fost până la Poiana Brașov. Din pasul Bratocea până în Poiana Brașov a regenerat 7-10 procente din baterie, asta și pentru că am avut grijă să merg încet”.

Au mai fost și câteva sugestii care țin de tehnologia disponibilă la bord. În fond, vorbim despre o mașină care se află pe piață de o bună bucată de timp, iar asta se vede. „În ceea ce privește sistemul multimedia mi-aș fi dorit Apple Carplay fără fir. Dar e ok și cu fir. Nu e un dezavantaj insurmontabil. E perfectibilă grafica, dar nu trebuie să uităm că e un brand cu o adresabilitate mare”, declară domnul Stoica.

PLUSURILE LUI NISSAN LEAF

Dan Stoica ne-a vorbit și despre avantajele pe care le-a observat în cei 60.000 de kilometri pe care i-a adunat la volanul mașinii actuale.

Îmi plac accelerația, manevrabilitatea ei, răspunsul foarte prompt și disponibilitatea cuplului. Nu mai vorbesc de spațiu. De afară pare o mașină care ar fi cam micuță, însă la interior e altă poveste. Toată lumea se miră, pentru că spațiul este cel al unei mașini adevărate. În 90% din cazuri merg singur, însă au fost situații în care am mers patru persoane plus bagaje. Chiar și portbagajul s-a dovedit suficient”.

DE CE AȚI ALES NISSAN LEAF?

Așa cum spunea și mai sus, intenția lui Dan Stoica și a companiei pe care o conduce a fost aceea de a influența costurile de exploatare. „Pe mine mă interesa să reduc costurile navetei. S-a văzut o diferență extraordinară. Suntem o firmă care activează într-o industrie a tehnologiei, pentru că și în domeniul climatizării progresele se fac rapid. Prin urmare, eram interesați să ținem pasul cu ce se întâmplă și în lumea auto. Ne plac lucrurile tehnice, sustenabile. Bineînțeles, a contat și suportul financiar oferit de organismele statului”.

Și nu s-a oprit aici. „În 99% din cazuri am satisfacții. Nu sunt fals. Văd diferențe dintre mașinile convenționale la tot pasul. Chestiunea costurilor este evidentă: eu la service nu merg decât să schimb anvelopele. Am fost la o revizie și mi-au schimbat doar filtrele. Prin urmare, cam acestea au fost ingredientele alegerii”.

Așa cum vă ziceam, compania cu 35 de angajați are deja în parc 3 mașini electrice. Sunt două Leaf-uri care au 60.000 de km. Și mai este una care are doar 5000 de kilometri. „Am parcurs 63.000 de kilometri cu mașina mea actuală. I-am făcut în doi ani și jumătate. E o valoare pe care o atingi destul de greu și cu o mașină convențională. Și constat că nu este depreciată bateria. Nu se descarcă mai repede, nu a scăzut autonomia. Constat că e absolut neschimbată. Și suspensia este neschimbată, nu au apărut zgomote neplăcute. Am oroare de gropile românești, așa că e foarte important”

URMĂTOAREA MAȘINĂ: RĂMÂNEȚI TOT PE O ELECTRICĂ?

Dacă ați citit până aici înțelegeți că Nissan Leaf, ca și alte mașini electrice, are multe aspecte pozitive în utilizare. Prin urmare, Dan Stoica ar merge în continuare pe varianta unei mașini cu zero emisii. „Mașinile plug-in hybrid nu mi se pare o variantă bună. Pe viitor, aș vrea să condus noul EQS de la Mercedes-Benz. Poate și o Tesla. M-aș orienta către o mașină care vine cu un management termic superior. Eventual o mașină 4x4, cu autonomie mai mare. Nu e o glumă. Au început să mă deranjeze emisiile celorlalte mașini, care scot fum în trafic, care sunt foarte vechi. Și nu doar pe mine. Să vă dau un exemplu: soția mea conduce un Audi A3. Și, atunci când se mai urcă în mașina mea electrică, este pur și simplu fascinată de cum se conduce. E foarte plăcută, direcția e ușoară, accelerația sensibilă”.

Am adus în discuție și surpriza pe care japonezii de la Nissan o pregătesc pentru noi europenii în anul 2022. „Nissan a lansat Aryia, un SUV mare. Nu exclud ideea. Această marcă, pentru mine, a crescut în percepție. O văd altfel decât în trecut. Mi-a câștigat încrederea cu acest model, așa că n-aș exclude un nou model Nissan, cu o tehnologie superioară”, ne-a declarat domnul Dan Stoica în încheierea interviului nostru.

SERIA ARTICOLELOR „VIAȚA CU NISSAN LEAF” ESTE SUSȚINUTĂ DE NISSAN ROMÂNIA


Comentarii (21)

  • Restomod?
    4 4
  • Bubi Mubi
    Peste un deceniu e posibil să avem o oarecare rețea de autostrăzi, iar acum ne sunt prezentate mașini care evită autostrăzile.

    O mașină premium condusă în regim normal probabil are un zgomot infernal în habitaclu.

    Domnul amator de Nissan să se orienteze mai repede. În curând Nissan s-ar putea să răposeze.
    36 7
  • Un caz real care este de fapt povestea cea mai favorabilă electricelor.
    O poveste fardată despre un om dezinteresat de costul de achiziție, încântat că pornește căldura de la distanță, care probabil habar n-are cât l-au costat reviziile, unde le-a făcut angajatul pe care l-a trimis cu ea sau cât l-a costat curentul în plus.

    M-ai dezamăgit Bogdane, într-un astfel de articol mă așteptam să citesc date esențiale ca sumele date real pe combustibil (măcar o medie, o estimare), întreținere și alte întâmplări cu mașina.
    Nu să eviți taman subiectele sensibile ale costurilor. Și evident mențiunea: ce mașină aleargă dom' director în timpul liber? Nu cred că pleacă la munte cu A3-ul soției...

    ”Cum e viața cu o electrică”?
    Ipocrită, rezultă din articol....
    51 34
  • Am condus și eu Leaf de curând. Legat de funcția e-pedal, am dezactivat-o repede pentru că, pe lângă faptul că ziceai că conduc o căruță trasă de un cal leșinat de foame, când luam piciorul de pe accelerație frâna prea agresiv. Era bine ca funcția asta să fi fost ceva mai lină.

    Apoi locuri din spate. La 1.82 ai mei, cu scaunul dat pentru poziția mea de condus, când am urcat în spate loveam cu genunchii partea superioară a spătarului scaunului șoferului. Adică genunchii nu-mi intrau în scobitura din spatele scaunului, ci stăteau deasupra ei. De ce? Pentru că bancheta spate e prea înaltă, iar persoanele mai înalte vor păți ca mine. Și să n-ai loc în spate dacă ai peste 1.8 m înălțime la o mașină de clasă compactă cu 4.49 m lungime, e cam nasol.
    25 39
  • Ah, și legat de liniște. Am măsurat zgomotul în al meu Astra J 1.6 CDTI la 130 km/h pe autostradă și au rezultat 61 dB. O conversație între doi oameni aflați la 1 m distanță înregistrează 60 dB. Poate nu toate termicele sunt așa silențioase, dar multe din cele din ziua de azi sunt foarte silențioase.
    21 41
  • @clujean
    In al meu Astra J 16CDTI se foloseste numai in judetele cu oameni naivi. Daca e ceva ce urasc din suflet este tocmai motorul diesel de la opel. Il turuie vecinul de zici ca decoleaza si nu face decat 28 de manevre de parcare.
    35 8
  • Muntean
    Eu fac naveta cu un clio de cel mai mic litraj posibil. Nu e zgomotos, n-are vibratii, se incalzeste instant, consuma cu minus chiar daca ii dau blana ceea ce si fac constant, ieftina, amuzanta, nu mai intereseaza unde sunt prize si cat mai e in rezervor. Sunt convins ca ies mai ieftin decat orice electrica. Ce motiv as avea sa schimb asta?
    25 28
  • A repornit mașinăria de voturi negative.

    La subiect, fără exagerare, Leaf pare demodata moral față de multe modele cu ardere internă .
    27 23
  • @dan_grc
    Si cu toate astea, este cu mult peste ce iti permiti tu!
    21 23
  • Da, este mult peste ce am eu, la preț, mai mult de un F11 nu-mi permit .
    20 18
  • Edikkk
    Nissan Leaf este o maşină bunicică dar cu marele minus al lipsei gestiunii termice a bateriei şi lipsa pompei de căldură pentru habitaclu.

    De aici toate problemele.

    La o Tesla, VW, Audi,
    Mercedes electrice, nu ai aceste probleme.
    5 33
  • Anonim
    Ideia care se desprinde din articol este una singura masina electrica la ora actuala este doar pentru oras si imprejurimi . Nu poate fi o masina de drum lung din cauza timpilor pierduti pentru incarcare si a consumului mare la viteza de autostrada . Deci este nevoie de a doua masina lucru pe care 80 % dintre romani nu il pot sustine . Masina electrica nu este viabila si din perspectiva faptului ca prin absurd sa zicem ca toate masinile din Romania ar fi electrice cum le incarci ? Nu exista acesta posibilitate si nici reteaua electrica nu ar face fata la incarcarea in acelas timp a atator masini . Eu la ora actuala le vad doar ca fantezii bagate cu forta pe gat de catre UE , sustinute de cativa fanatici gen Edikk , Buhnici si altii ca ei . Unii doar viseaza la ele gen Edikk si Buhnici care face un ban din promovare
    27 2
  • King rocker
    Leaf e varza, răcire pe aer nu lichid. La Kona am încărcat la 36 Celsius și apoi dat blana pe autostrada și într-adevăr răcirea rămânea activa dar după 10 minute la 100 kmh s-au plictisit de răcire. Nici pe departe sa intre in turtle mode.
    Mers cuminte făcut bine peste 400km din 80% de baterie cu ac și 4 adulți în mașină.
    4 4
  • King rocker
    Nu mai comentați aici prostii va rog, mai ales cei care nu ați folosit.
    Daca mâine am trece toți pe GPL nu am avea de unde sa alimentam. Și ce, asta înseamnă că nu e viabil?
    Am făcut drumuri de 300 km in tara cu 50% de baterie
    Merge
    Infrastructura urmează cererea și piata. Relax.
    4 12
  • King rocker
    Moldovan, știi că poți să modulezi pedala de accelerație, nu numai sa ridici piciorul complet? Asta e one pedal driving la.electirce. daca e prea agresiv sa ridici, nu ridici de tot... Ce naiba, habar n-aveti sa conductei dar va dați cu părerea.
    8 5
  • Dacă mâine am trece toți pe GPL am fi mai deștepți, contrazicând unele comentarii pe-aici.
    Cu GPL (ca și cu benzină sau motorină) indiferent de vremea extremă sau talpa grea consumul nu crește dramatic (așa cum se-ntâmplă la electrice, de ajunge și dublu), și după câteva sute de km de mers alert (nu de adormit cu 80 să nu se epuizeze bateria) se face plinul în 5 minute la orice stație și se continuă alte zeci sau sute de km, fără a adormi lângă o priză defectă, nepotrivită sau așteptând alt client neanunțat care a plecat la cafea în altă parte.
    Infrastructura electrică e praf, electricele sunt mastodonți grei și scumpi cu tot cu subvenție, iar plăcerea programatului drumului și dormitului la prize e priceless.
    Relax waiting to charge.
    11 6
  • mircea2
    Din pacate,mai ales in Ro,densitatea statiilor de alimentare si habitarea majoritatii in blocuri de locuinte face inca dificila utilizarea masinilor electrice. Autonomii reale de sub 250 km(baterii de cca 50 kw) si chiar 150-180km in timpul iernii fac,azi, automobilele electrice potrivite pentru cei care utilizeaza automobilul pe distante scurte si predominant urbane. Sa exemplificam cu masini cu baterii de 100 kw si arhitecturi de 800 V ,cu preturi de peste 100 k euro nu are relevanta. Dacia are un simulator ,pe site, de consum electric functie de viteza si temperatura foarte interesant. Daca te joci cu el,poti vedea ca la temperaturi de 5 grd C si viteza de 90-100 km/h ,bateria se descarca in cca 80 km! Desi vorbim de o baterie de 27 kw,este de notat ca masina este foarte mica. Oricat am dori sa reducem poluarea prin utilizarea motoarelor electrice,autonomii de 80 km , durate de incarcare reale de peste 1.5 -2 ore si densitatea redusa de statii nu sunt incurajatoare,cel putin in urmatorii ani .
    5 0
  • Mircea Badea
    foloseste apple?! a nenorocit articolul cu informatia asta. pacat..
    1 0
  • @king Rocker
    ce va mai place sa mintiti.
    cu 80% din baterie 400km cu kona blana pe autostrada cu ac pornit si masina plina!!!!!!!!
    Pai rad si curcile cand aud asa ceva.
    Nici macar sa mintiti nu stiti.

    Ia aici vezi cat face kona si apoi comenteaza:

    https://ev-database.org/car/1423/Hyundai-Kona-Electric-64-kWh
    6 0
  • andrei
    deci la electrice dinamica e superioara??? fiind mai grele? OAU asta da lectie de fizica. daca se refera ca la electrice ai puterea instant....ok, dar nu te tine nimeni sa nu fi si cu termica in plaja de turatii din timp. e chestie de obisnuita.
    1 0
  • @ @dan_grc: Felicitari, tocmai te-ai lipit de o sesizare de abuz. Care e releventa comentariului tau intr-o discutie despre o masina si specificatiile ei tehnice versus dezavantaje? Raspuns corect: nici una ! Data viitoare mai usor cu tupeul si comenteaza la subiect!
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru