Din 1 iulie creşte TVA-ul. Vezi cum cresc preţurile maşinilor!

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 30.06.2010
V-aţi întrebat cum se vor schimba preţurile automobilelor noi în România odată cu creşterea TVA-ului cu cinci procente? Răspunsul nu este chiar atât de simplu precum aţi putea crede.

După cum probabil ştiţi deja, TVA-ul va creşte din 1 iulie cu cinci procente. Acest lucru va duce automat la creşterea tuturor preţurilor, inclusiv la preţurile autoturismelor. Tocmai de aceea, mulţi clienţi s-au grăbit să cumpere pe ultima sută de metri diverse produse înainte de majorarea TVA, inclusiv autoturisme. Unele showroom-uri au fost martorele unei afluenţe de public rar întâlnită pe vreme de criză, cauza fiind legată de faptul că toţi clienţii au preferat să îşi cumpere maşinile (deja comandate sau nu) la valoarea actuală a TVA-ului.

Ne-am întrebat, logic, cum se va reflecta creşterea TVA-ului în preţurile maşinilor noi vândute în România. Creterea va fi una simplă, de 5%, sau vom asista la rotunjiri (în jos sau în sus) sau la oferte care vor scădea preţul de vânzare astfel încât să te facă să crezi că TVA-ul rămâne la acelaşi nivel?

CE ÎNSEAMNĂ TVA de 24% ÎN LOC DE 19%?


Creşterea de cinci procente a TVA-ului va afecta toate produsele vândute în România, fie ele piese auto, maşini noi sau alimente. Cum afli cât costă un automobil nou de mâine dacă nu ai încă preţul său? Teoretic, ar fi suficient să adaugi 24% preţului CIP al modelului respectiv şi vei obţine valoarea preţului de listă cu TVA inclus. Până acum, preţul cu toate taxele incluse era format din valoarea maşinii la care era nevoie să adaugi 19%.

În medie, majorarea TVA cu 5% aduce o creştere de 300-500 de euro a preţului pentru modelele care costă între 5.000 şi 15.000 de euro. Pentru modelele de lux, diferenţa dintre preţurile actuale şi cele de după majorarea TVA-ului se va situa în jurul a 2.000 de euro, în unele cazuri fiind vorba de valori mai mari.

CREŞTE PREŢUL UNUI MODEL CU FIX 5% SAU SE ROTUNJEŞTE?


Contactaţi de Automarket, oficialii români ale mărcilor prezente în România ne-au anunţat că preţurile modelelor pe care le comercializează în ţara noastră vor fi actualizate şi afişate pe site-urile lor până în dimineaţa zilei de 1 iulie. În multe dintre cazuri, preţurile noi par să fie secrete sau pur şi simplu nu există deloc, din moment ce majoritatea oficialilor au refuzat să ne dea un răspuns concret.

În aceste condiţii, singura modalitate de informare a clienţilor rămâne contactarea directă a dealerilor pentru a afla preţul modelelor care îi interesează, cel puţin până când noile reglementări vor fi implementate la nivel naţional şi toate preţurile vor fi recorelate.

CUM PROCEDEAZĂ DEALERII?


După o discuţie telefonică cu peste 10 dealeri, am tras concluzia că toate modelele pe care le vând aceştia vor fi cu 5% mai scumpe de mâine. Singura şansă a unui client care s-a trezit în ultimul moment să cumpere o maşină este să găsească una pe stoc în momentul în care intră în reprezentanţă şi să o achite pe loc prin transfer bancar, iar reprezentanţii mărcii să îi ofere o factură cu TVA 19%.

Orice livrare care are loc de mâine şi orice factură care va fi semnată mâine va avea TVA-ul de 24%, fără nicio excepţie.

ADRAS (dealer Dacia) "Creşterea preţurilor va fi de 5%. Dacă un client care se prezintă la showroom-ul nostru astăzi îşi alege un model de pe stoc şi îl plăteşte cash, acesta are şansa de a primi factura cu TVA de 19%".

DACOSERV (dealer Dacia) "Creşterea preţurilor va fi de 5% pe întreaga gama de modele pe care le comercializăm".

PORSCHE BUCUREŞTI NORD (dealer VW) "Creşterea preţurilor va fi de 5%, iar şansele ca un client să cumpere astăzi o maşină cu TVA de 19% sunt infime, deoarece banii nu vor intra în contul nostru la timp".

MIDOCAR OTOPENI (dealer VW) "Începând de mâine, preţurile noastre vor creşte cu 5%"

RĂDĂCINI VITAN (dealer Chevrolet) "Începând de mâine, toate modelele contractate vor fi vândute cu TVA de 24%. Nu putem suporta diferenţa de TVA, deoarece vorbim de foarte mulţi bani - la o maşină de 10.000 de euro e vorba de 500 de euro. De mâine vom avea şi noile oferte şi atunci veţi putea afla cât costă exact o maşină nouă, deoarece acestea se schimbă trimestrial. Un preţ mai mic de atât nu putem oferi."

COLINA MOTORS (dealer Ford) "Creşterea preţului final nu este tocmai de 5%, ci de patru procente şi câteva zecimi. Dar TVA-ul aplicat preţului CIP începând de mâine va fi de 24%. La o maşină de 10.000 de euro CIP, vom avea un TVA de 2.400 de euro de mâine, în condiţiile în care am fi avut TVA de 1.900 de euro până astăzi inclusiv. Din moment ce avem astăzi închiderea de lună, nu putem vorbi încă de promoţii care să reducă preţul de achiziţie al modelelor noastre - dacă vor exista acestea"

WILLY&CO - Cluj Napoca (dealer Kia): "Preţurile vor creşte cu 5%, fără îndoială. Momentan nu avem nicio promoţie care să scadă preţul de achiziţie al maşinii."

PROMOŢIILE FAC CA PREŢURILE SĂ RĂMÂNĂ NESCHIMBATE


Există şi posibilitatea ca, în unele cazuri, preţul de achiziţie al unor modele să rămână neschimbat pentru o perioadă, reprezentanţii din România ai acestor mărci urmând să deruleze oferte prin care reduc cu 5% preţul de bază al modelelor pe care le comercializează. Astfel s-ar contrabalansa creşterea TVA, iar preţul final ar rămâne identic cu cel de acum.

AUTOITALIA (importator Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth): "E greu de spus generic. Practic, calculul noilor preţuri se face raportându-ne la preţul CIP, dar creşterea preţului final nu este de chiar 5%. De asemenea, trebuie luat în calcul faptul că, prin promoţii, vom încerca să scădem impactul creşterii TVA asupra clientului"

Pe de altă parte, unii dealeri par luaţi complet prin surprindere de această modificare legislativă importantă şi nu sunt 100% convinşi că vor creşte preţurile de mâine. Fiind vorba de luna iulie, unii dintre ei schimbă preţurile oricum, deci erau deja sub semnul întrebării în ceea ce priveşte acest aspect.

MIVAL MACH1 (partener Renault): "Nouă nu ne-a spus nimeni nimic de creşterea TVA-ului. Sincer să fiu, personal nu cred că va creşte TVA-ul mâine, nu are cum să crească aşa peste noapte. Aşteptăm să primim informaţii de la importator, dar până atunci preţurile rămân neschimbate"

Comentarii (41)

  • vetanase
    Nu inteleg
    care este problema ridicata de ADRAS : cum adica "are sansa sa
    primeasca factura cu TVA = 19 % " ???
    Orice factura emisa azi 30 iunie trebuie sa aibe TVA 19 % - mai ales ca discutam de plata in numerar !
    Ce nu este clar ?
    15 3
  • Adrian
    -
    Toti dealerii care au raspuns pana la AUTOITALIA i-au durut fix in pix .. taie si spanzura cu 5% ... desi cresterea TVA-ului cu 5% nu inseamna si cresterea pretului final al masinii cu 5% ci doar cu aproximativ 4% (faceti calculele).

    Cei de la Autoitalia au fost primii care s-au gandit la cumparatori si, cel putin din gura, au spus ca vor incerca sa minimizeze impactul dat de cresterea TVa-ului.

    Cat despre MIVAL MACH1 .. mi se pare cel mai amuzant .. nu au idee pe ce planeta sunt ... nu cred ca ar trebui sa vanda masini .. poate aeronave :))
    18 2
  • Interesant articol
    Interesant articol insa deloc imbucurator :). Urmaresc sa-mi achizitionez un auto nou in perioada asta, dar datorita cresterii TVA coroborat cu un curs de schimb euro-leu foarte mare s-ar putea ca decizia sa fie amanata sau chiar anulata. Astept cu nerabdare sa vad ofertele si preturile pt luna iulie ca sa ma pot decide.
    8 6
  • anti-prostie
    vetanase minti cu nerusinare! Cum este posibil asa ceva domnilor???
    3 4
  • asa da.....
    nasol moment.ne mai trebuie o revolutie.jos cu toti de la guvernare.din diurnele lor nu-si taie;chirii cu 100-200 e nu le ajunge;ei trebuie sa plateasca minim 1000E/luna chirie la hoteluri lux.numa noi fraierii trebuie sa suportam consecintele a ceea ce fac ei.da din contractele semnate de firmele lor de ce nu taie?o tara praf.
    10 4
  • mortal
    Ce a scapat de criza si a supravietuit din vanzarile auto din Romania va muri acum cu siguranta.
    6 2
  • @vetanase
    Dacă vine un client astăzi şi plăteşte maşina cash, totul depinde de cât de repede primesc cei de la Adras banii în cont - din moment ce băncile au un program diferit de cel al dealerilor auto. Există riscul ca banii să nu intre in contul celor de la Adras la timp şi aceştia să fie nevoiţi să emită factură abia mâine, când va avea TVA de 24%.

    Plata în numerar e ceva relativ când vorbim de o maşină. Nu e ca şi cum ai merge cu o geantă cu bani într-o reprezentanţă, pentru că nu toţi dealerii acceptă plata cash propriu-zisă.

    Termenul CASH este folosit impropriu aici, fiind vorba de plata cu "banii jos", fără credit sau leasing.
    5 2
  • gabi_o
    ford
    Cel mai competent raspuns l-au dat cei de la Colina Motors! NU PRETUL FINAL CRESTE CU 5%, ci pretul CIP!!!
    4 2
  • @gabi_o
    Defapt, creşte TVA-ul APLICAT preţului CIP.
    5 1
  • TVA 24% sau 19%
    Dupa mine daca se factureaza pina pe 1 iulie TVA-ul trebuie sa fie 19%. Ca banii se vireaza ulterior facturarii nu mai are nici o importanta.
    9 1
  • alukard
    ei nu
    ei nu Sebastian ...pe praful asta accepti orice....inclusiv plata in numerar...numai sa vinzi....
    3 0
  • deci
    masina costa azi 10000 fara tva = 11900 cu tva
    masina costa maine 10000 fara tva = 12400 cu tva

    diferenta de 500 - adica o crestere de 4.20168067% :)

    aia care pun 5% pe masini .. si aia care "rotunjesc" frumusel la "prima suta de euro" sunt niste mici hoti care speculeaza o oportunitate
    17 0
  • Andrei
    Re:
    Ce nu spune nimeni e ca se discuta despre data facturii finale. Majoritatea masinilor expuse la dealeri sunt in proprietatea importatorilor, cu plata la termen.De aceea clientul plateste la dealer si dealer-ul mai departe.In acest caz confirmarea platii poate dura 1-2 zile si automat intra la 24% TVA.Toate astea din cauza noului cod fiscal si al transferului de proprietate. Toate facturile pana la livrare semnarea procesului verbal de predare-primire sunt cu titlu de avans.

    Daca pe stoc este o masina deja achitata de dealer la importator, clientul o achita cash si primeste factura finala cu 19% TVA.
    4 0
  • mitica
    mda
    mai mergeti si pe jos sau cu transportu`
    8 1
  • ce nu inteleg eu
    ...

    daca am comandat o masina care urmeaza sa imi fie livrata pe 7 iulie pentru care eu am achitat un avans si restul de bani - deci am 2 facturi pe care scrie clar TVA19%, de ce sa mai platesc diferenta atunci cand primesc masina si factura finala?

    Asta mi se pare absurd si inca ceva - daca nu au fost inca publicate normele de aplicare ale OUG, ei cum pot sa imi impuna un tva de 24%?

    Chiar... stie cineva contabilitate pe aici? cum e in situatia asta?
    5 0
  • Andrei
    Re:
    Pt OSCAR:
    Nu conteaza cata contabilitate stii.Verifica leagea 140 alineatul 4, sa vezi ca de fapt conteaza momentul livrarii oricarui bun si nu momentul platii.
    Se vor storna cele 2 facturi si se refactureaza cu 24%.
    6 0
  • Andrei
    Re:
    "(4) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2)."
    4 0
  • @Andrei
    Merci Andrei pt raspuns.

    Te pomenesti ca acum o sa imi recalculeze si toata suma la cursul actual leu/euro
    6 0
  • Care sunt preturile in Bulgaria
    Presupun ca in Bulgaria se pot cumpara si inmatricula si masini noi, la fel cum se poate si cu cele second hand.

    Cine pleaca ultimul sa stinga lumina...
    10 1
  • Andrei
    Re:
    Pt OSCAR:
    Scuze pentru vestea proasta, insa lucrez in domeniu si stiu ce se intampla si care e procedura.
    Referitor la curs inca nu stiu detalii insa e f probabil.
    5 0
  • Eu am reusit sa adun bani de la prieteni si rude + avansul ce-l aveam si am achitat repede repede masina. Pana se aproba creditul trecea cu mult de 1 iulie.
    Cu avans nu mergea oricum.
    3 1
  • @Sebastian Toma
    Referitor la primul tau post, poate e o intrebare cu un raspuns simplu, dar in privinta asta conteaza daca ai credit la o banca cu care dealer-ul/importatorul colaboreza? Adica in cazul asta e posibil ca banii sa se vireze mai repede si implicit sa prinzi TVA-ul de 19%?
    Oricum nu m-as mira ca banca intentionat sa efectueze tranzactia cu intarziere ca sa te treaca la un TVA de 24%. Ar avea o scuza ieftina si nu ai avea cum sa-i contrazici: nu s-a putut face tranzactia intr-un timp atat de scurt.

    off topic: sper ca incet, dar sigur, sa modificati si preturile din sectiunea Masini noi.
    1 0
  • *****
    eu daca cumpar o masina de 10000 euro si o platesc 3 bonuri de casare si restul banii .....de ce sa platesc la toata valoarea masini si nu la ce mai am de plata ????
    3 1
  • carcotasu
    doar 5%
    Bine ar fi sa creasca cu doar 5 procente. Calculul prezentat in articol este unul ideal, presupunand ca euro si inflatia raman la aceeasi cota in urma cresterii TVA. Insa cum masinile sunt achizitionate in euro de catre importatori si vandute in lei, cresterea de 5 % ii nesemnificativa pe langa cele 20-30 procente.(destul de sumbru). Ce nu o sa inteleg eu in viitorul apropiat este faptul ca o sa explodeze si pretul la combustibil in acelasi ritm ca si masinile, depasind 5%, in conditiile in care extragem petrolul de la noi(deci nu apare in ecuatie euro)!?
    1 0
  • ?
    4.1910 la inceputul lunii
    4.3688 la sfarsitul lunii
    cam 4 la % crestere + 5 la tva deci masina mai scumpa cu 9 % azi (maine ) fata de inceputul lunii.
    Sa traiti bine ! :))
    2 0
  • Crestere efectiva pret odata cu TVA de 24%
    La un calcul cu TVA de 24% practic pretul masinii va creste in felul urmator:

    Pret initial: 10000 EUR
    TVA 19% : 1900 EUR --->> pret masina cu TVA 11900 EUR
    TVA 24% 2400 EUR --->> pret masina cu TVA 12400 EUR

    Diferenta de pret (delta P): 500 EUR

    cu regula de 3 simpla:
    11900 ------------------------------------------ 100 (%)
    500 ------------------------------------------ X (%)

    Rezulta

    X=500*100/11900=4.02168072268908%

    Practic pretul masini cu TVA de 24% fata de cel cu TVA 19% va creste cu aprox 4.02%

    Numa bine!
    3 0
  • @Dutzu
    Ma scuzati

    X=4.201...

    greseala de tipar :-p
    2 0
  • despre TVA
    cresterea TVA-ului nu ar trebui sa ne afecteze pe noi consumatori ci pe producatori, distribuitori, comericantii
    De exemplu daca un produs costa 1 leu deja comerciantul are un adaos comrcial acolo, daca il micsoreaza cu 5% se compenseaza cu TVA-ul mai mare si in acest fel preturile raman la fel.
    Insa ei sunt lacomi asa ca o sa creasca preturile si o sa fie mai putini cumparatori.
    asta e o parere personala
    4 0
  • Florin
    pt Andrei
    Andrei tata, daca achiti in avans un produs fie la un curs mai mic al euro fie cu un TVA de 19 % pai ala ramane pretul , nu se schimba ! In cel mai rau caz se schimba suma daca creste euro dar numai daca este stipulat in contract caci altfel daca pe factura ta scrie 10.000 de euro la cursul de 3 lei/euro si tu platesti aceasta suma iar masina iti vine peste 1 luna cand cursul este 3.5 lei/ euro nu ai nici o treaba !
    Acelasi lucru este si cu TVA-ul ! Daca Oscar ar fi platit in avans masina cu TVA de 19 % pai putea sa se faca si 40 % ca nu se mai schimba si de ce ?Pai pentru-ca el a achitat suma respectiva cand era in vigoare 19 % si nu 24 % plus ca nu poti sa aplici o lege retroactiv.

    Sper ca am fost destul de explicit si nu sunt contabil
    4 0
  • Victor
    tva
    Pei poti sa t duci numaidecat sa iti iei o masina noua din bulgaria,acolo tva este 20% si erau niste discutii sa il reduca la 16%,asa k geniile astea de guvernanti or sa manance un mare rahat,or sa incurajeze(cel putin piata auto),importul de masini sh din vest deja incepe sa nu se mai justifice sa iti iei o masina noua din tara,banii din tva aproape ca iti ajung sa faci o excursie plus ca t mai si plimbi
    2 0
  • marius
    tva
    pt florin
    mare greseala faci interpretand astfel lucrurile. nu uita ca traiesti in Romania. din punct de vedere omeneste tu ai dreptate, dar din punct de vedere legal esti victima sigura. personal, voi plati TVA regularizat, inca 700 euro pentru o masina deja achitata in iunie si care va veni in 2 saptamani. crede-ma, am citit legi, ordonante, cod fiscal. nu ai ce face. trebuie sa platesti diferenta.
    intrebarea este, daca TVA s-ar fi micsorat la 16%, statul mi-ar fi dat inapoi diferenta?
    2 0
  • Florin
    pt Marius
    Marius, ai platit masina integral sau doar partial ? C
    aci daca ai platit-o integral poti sa vorbesti cu dealer-ul sa-ti dea factura originala finala si sa treaca pe ea termen de livrare cand vrea el ! Termrnul de livrare NU are nici o legatura cu momentul platii !!
    0 0
  • cam grea situatia da n-ai ce-i face
    Cand am luat masina anul trecut procedura a fost asa. In momentul acceptarii finantarii si cand s-a dat comanda la masina s-a platit 15%, urmand ca restul sa se plateasca cand intra masina in tara. Daca dealer ul accepta plata acum la 19% si el plateste apoi 24%, are pierdere. (pierdere care evident ca nu trebuie suportata de ei). Iar cursul la care se incheie tranzactiile este cursul de marti la care se adauga 1%. Eu mi-aduc aminte ca am castigat datorita cursului relativ fix de marti pt ca am platit luni, iar cursul (euro-leu)crescuse (nu mai stiu valoarea)
    0 0
  • marius
    tva
    dealerul nu poate emite factura pana ce bunul nu e in posesia lui. cat despre data intocmirii facturii, aceasta trebuie ziua in care masina este in tara, cu vama deja facuta.
    facturile cu care am platit deja toata masina sunt cu TVA 19%,dar in momentul in care soseste masina, se face factura finala, ocazie cu care facturile eliberate deja sunt stornate (anulate), pentru a mi se putea emite factura finala. am citit in codul fiscal, iar situatia mea este descrisa in mod expres. n-ai nicio sansa in instanta. eventual afli cum stau lucrurile cu codul fiscal, drepturile tale, proceduri, dar cam atat.
    iti dai seama ca au o armata de juristi care fac aceste interconectari intre legi. unde-i lege nu-i tocmeala.
    pe masura ce inteleg tot mai mult, cu atat imi vine sa emigrez in bangladesh.
    macar daca s-ar face ceva cu banii astia. suntem fara speranta.
    2 0
  • marius
    tva
    masina este platita integral, cu 2 facturi de 19%.
    1 0
  • da
    ce TVA? fac ceva pe noul TVA! eu imi cumpar masina din germania direct, ce TVA?? doar fraierii mai cumpara masini noi din romania! ce sa facem daca sunt fraieri !!!! eu aduc la comanda masini cu vechime de 1 an din germania, la preturi cu pana la 10000 euro mai ieftine (la cele de cca 40000 euro) si cu pana la 6000 euro mai ieftine ( la cele sub 16000 euro), care e problema? nu va faceti de lucru cu comerciantii oficiali din romania, sunt cei mai mari hoti de buzunare, cautati-ma sa vorbim!
    0 1
  • Ma gandeam sa imi achizitionez o masina noua dar cu ce se intampla acum (curs leu-euro astronomic si tva 24%) o las balta si raman tot la Solnitza mea
    0 0
  • Andrei
    Re pt Florin
    Pt. Florin:
    Vez ca mai sus am pus un articol din lege. Vanzarea nu inseamna plata avans sau integrala ci livrare.
    Se va factura cu 24% TVA
    0 0
  • marius
    tva
    trebuie sa facem diferenta, intre ce este legal si ce credem noi ca este normal, chiar daca asta ne dezavantajeaza in situatia data. sunt doua lucruri total diferite, care ar trebuie sa le inveti in scoala primara, inca de la clasa 1.
    nu zic sa te lasi batut de sistem.
    necunoasterea legilor nu te exonereaza de aplicare lor. am citat din Constitutia Romaniei. acolo scrie ce drepturi si obligatii fundamentale avem.
    eu am inteles lucrurile astea, desi sunt inginer, nicidecum jurist sau economist.
    c'est la vie.
    0 0
  • morisatana
    avand factura pe care scrie avans integral si bon fiscal aferent cu 19% datate anterior maririi TVA, voi solicita sa-mi fie considerata aceasta factura finala si voi refuza sa-mi fie stornate si sa faca o noua factura cu 24%, deoarece nmasina a -ntarziat o luna. Sau sa le ofere diferenta producatorul care a-ntarziat livrarea ... 'n puii mei!
    0 0
  • morisatana
    Majorarea tva in cinci zile este un abuziva si neconstitutionala mai ales daca afecteaza si comenzile lansate anterior si achitate integral.Macar sa se fi aplicat doar comenzilor viitoare si nu retroactiv celor achitate deja de 5 luni si neonorate la termen! Jepcari ordinari!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru