FEATURE: Noul iPhone 4S în maşină: 5 lipsuri ale celui mai nou telefon Apple

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 05.10.2011
Nou-lansatele iPhone 4S şi sistemul de operare iOS5 rămân foarte puţin optimizate pentru utilizarea în maşină. Automarket analizează cinci mari lipsuri ale noilor produse Apple.

Apple a lansat aseară, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul companiei americane, noul iPhone 4S, cel mai nou membru din familia de portabile a brandului de peste Ocean. Odată cu lansarea noului terminal iese pe piaţă şi cea mai nouă versiune a sistemului de operare construit de Apple, iOS5, care aduce câteva facilităţi noi în peisaj. Gigantul american a pierdut însă ocazia de a aborda problema iOS5 din punctul de vedere al şoferilor, iPhone 4S şi noul sistem de operare aducând extrem de puţine lucruri noi în ceea ce priveşte relaţia smartphone-maşină. Dacă Apple şi produsele sale sunt cunoscute ca unele care pot fi utilizate foarte uşor de oricine - de aici şi succesul lor de piaţă - şoferii mai au de aşteptat până când telefonul american îi va ajuta cu adevărat în maşina proprie. Să vedem care sunt principalele noutăţi şi de ce nu sunt ele atât de utile pentru şoferi precum par la prima vedere.

1. LIPSEŞTE UN SISTEM DE NAVIGAŢIE TURN-BY-TURN


Dacă Google a lansat implicit în România acum câteva luni noul Google Navigation, aplicaţie nativă pe Android care poate fi utilizată cu ajutorul Google Maps ca un sistem de navigaţie de sine stătător (Automarket l-a testat şi l-a analizat pe larg la momentul lansării), Apple nu a dezvoltat încă un sistem asemănător. Cel puţin nu nativ, pentru că dezvoltatorii de aplicaţii de profil vând la preţuri destul de mari soluţii de navigaţie de acest tip. Aşteptam, odată cu lansarea lui iOS5, ca Apple să dezvolte fie o aplicaţie a sa, fie să le dea undă verde celor de la Google să dezvolte Navigation şi pe iPhone, având în vedere că Google Maps există deja nativ pe telefoanele Apple.

2. SISTEMUL SIRI DE COMENZI VOCALE SIRI TREBUIE PORNIT...
CU MÂNA

Chiar dacă se anunţă a fi unul dintre cele mai interesante elemente constructive ale noului iOS5 pe iPhone 4S şi pare cel mai "driver-friendly" pachet de pe piaţă, sistemul de comenzi vocale botezat Siri are o problemă şi un dezavantaj. La prima vedere este minor, dar contează când vorbim de concurenţă. Astfel, pentru a iniţia o comandă vocală, trebuie ca mai întâi să intri în aplicaţie. Iar acest lucru nu se poate face decât manual. Vlingo, un producător de aplicaţii pentru Android, a rezolvat această problemă de ceva vreme, intrarea în aplicaţie fiind realizată printr-o comandă vocală. Spui "Hei, Vlingo!" şi eşti liber să-i dictezi telefonului ce să facă. În cazul Apple, trebuie să ţii apăsat mult timp butonul Home sau să intri pur şi simplu în aplicaţie.

3. UN ECRAN CARE A RĂMAS ÎN URMĂ

 

Deşi mulţi fani din întreaga lume aşteptau un dispozitiv mobil cu un display mai mare decât cel al lui iPhone 4, noul iPhone 4S nu diferă cu absolut nimic la exterior de telefonul precedent. Astfel, ecranul de 3.5 inch rămâne neschimbat, dezvăluind unul dintre marile dezavantaje actuale ale lui iPhone în comparaţie cu concurenţii direcţi care utilizează sistemul de operare Android. Evident, avem Retina Display şi un design foarte curat, dar utilizarea telefonului pe post de ajutor în maşină (adică montat pe parbriz) rămâne problematică din cauza display-ului redus ca dimensiuni.

4. ZERO OPTIMIZARE PENTRU UTILIZAREA ÎN MAŞINĂ

Dacă interfaţa extrem de simplă utilizată de Apple atunci când telefonul este ţinut în mână a atras mulţi fani, utilizarea în maşină devine o problemă mare. Accesul aplicaţiilor se face prin apăsarea lor, iar cele până la 20 de iconiţe de pe display-ul de 3.5 inch este o provocarea atunci când telefonul este montat într-un suport de parbriz.

Nu mai vorbim de posibilitatea ca aplicaţiile de care ai nevoie să fie grupate într-un folder. Din păcate, nici Android nu stă foarte bine la acest capitol, chiar dacă Google a rezolvat parţial această problemă recent, dezvoltând aplicaţia Car Home pe Motorola Droid. De la lansare, însă, interfaţa nu s-a schimbat deloc.

5. OPORTUNITATEA (RATATĂ) IPAD

Din ce în ce mai multe companii oferă posibilitatea montării aftermarket a unui iPad pe bord, sub formă de centru de comandă al tuturor sistemelor multimedia, sau în tetierele scaunelor, ca formă de divertisment pentru pasageri. Apple ar fi putut foarte uşor să marşeze pe această oportunitatea şi să răspundă cererii pieţei printr-o aplicaţie sau o interfaţă specială care ar fi uşurat munca tuturor celor implicaţi. Nu cred că e departe momentul în care primul producător auto îţi va da maşina cu un iPad integrat în loc de display-urile clasice, soluţia fiind mult mai ieftină pentru dezvoltatori decât una construită in-house. 

Comentarii (23)

  • Car Kit
    Important e ca a ramas desig-ul la fel si se pot folosi in continuare accesoriile de la iPhone4 :D
    11 18
  • Prostii
    1. Software-ul n-are ce cauta la neajuns, atata timp cand se poate instala un sistem de navi turn by turn oricand.
    2. Hey stupids! Ma si vad zicand hey iphone de fiecare data cand ii zic ceva, aratand ca un bou, mai bine apas un buton.
    3. Ecran ramas in urma? Poftim?!?! De cat vreti ecranul fratilor? 50 de inch? Sa fie ipadu cat blocu si iphoneu cat usa de la scara?
    4. Tati, cand esti in masina, conduci, nu ai alte activitati, gen iPhone, vorbit la tel(chiar si cu hands free). Cati cretini nu vad zilnic care nu stiu pe ce planeta is cand vorbesc la tel, si fac tampenii in trafic.
    5. Parca si vad, iPad in Logan.. Seriously guys.. daca ai bani de iPad o sa ai bani si de o masina cu navigatie.

    Va rog.. pentru imaginea voastra, stergeti rahatul acesta de articol.. va faceti de ras..
    44 35
  • andrei
    Mircea, nu prea iti place marul
    1.Se poate instala navigatie turn by turn de la ce producator vrei tu.Faptul ca nu exista deja instalat se justifica prin faptul ca e un telefon nu un gps de masina
    2.Chiar si telefonul se porneste tot manual, daca e inchis. si GPS ul la fel..asa ca nu vad rostul paragrafului
    3. Ecran ramas in urma? Si ipadu 2 are acelasi ecran, si samsung S II are acelasi ecran....E un telefon si logic ar fi sa fie cat mai mic nu cat mai mare


    jalnic articol
    15 17
  • @ Andrei
    Doresc sa corectez ultima afirmatie a ta: ecranele iPad 2 si Samsung Galaxy II sunt construite folosind tehnologii diferite; ecranul de 3.5 inch de pe iPhone are peste 300 dpi, mai mult decat poate distige ochiul uman.
    11 5
  • andrei
    @ Mario0406
    Nu am zis ca sunt la fel, doar ca Ipad 2 fata de Ipad 1, sau Galaxy II fata de I, atat nu le-am comparat intre ele.Nu inteleg de unde "invechit", asa cum nici pe Ipad si pe galaxy nu sunt "invechite" doar ptc nu le poate folosi nenea Mircea pe post de gps
    5 5
  • mircea
    @andrei
    Just for your information, textul de mai sus este scris de un posesor de iPhone. :)
    14 7
  • Adrian
    Automarket ar face bine sa revina la domeniul auto.
    Se pare ca priceperea la capitolul gadgeturilor hi-tec ii depaseste putin.
    8 7
  • @mario
    Samsun Galaxy S II are ecran de 4.2 inch, iar Galaxy Note ecran HD super amoled de 5.3 inch cu 285 ppi. Asa ca se poate si mai bine...
    12 6
  • Gi ZASS
    blasfemie
    IPhone este produsul lui Dumnezeu pe pamant si oricine cuteaza sa se uite sau sa gandeasca stramb despre el va arde in focul etern al iadului. Costa de 3 ori mai mult decat alte telefoane ( superioare tehnic ) pentru ca are HAR DE LA DUMNEZEU INTRANSUL.
    35 4
  • ifas4s
    De bun ce este i fas 4 s au scazut, pana la terminarea conferintei de lansare, actiunile marului cu 3%
    15 2
  • Vampirelu
    hahhaha ...
    Apple este o dezamagire completa, atat pentru fani, cat si pentru cei ce asteptau un telefon nou. Sa incepem cu iphone 3 - fara multitasking; Un Sony Ericsson vechi de 3 ani avea multitasking; Iphone ... super telefon ... arata bine, e "usor de utilizat" ... dar la capitolul functii este departe de Android, care l-a ajuns din urma, ba chiar i-au intrecut. Samsung Galaxy S2 este mult peste Iphone 4, plus are un design destul de bun si atractiv.

    Pentru cei care au pus botul: Produsele Apple fie ca sunt laptopuri sau telefoane sau ce or fi sunt "vrajeli".Platesti in plus pentru ce ?? Acelasi produs de la firme bune sunt mai ieftine si probabil calitativ superioare.Sa nu vorbim de laptopuri :-" Diferente de pret de 2000-3000 lei la un produs cu aceleasi specificatii. Sistemul lor de operare se vinde si stand alone undeva in jur de 200 euro. Dragi mei nu mai puneti botu la orice, doar ca ii zice X sau Y . Uitati-va inainte ce cumparati.

    Articolul este ok si da actiunile Apple sunt in scadere si vor fi in scadere atata timp cat isi pacalesc clientii!
    15 11
  • bluetooth
    Inca unul: bluetooth-ul nu suporta Sim Access Profile :(
    7 0
  • subscriu, Gi Zazz are dreptate ... ar fi bine sa va pregatiti bagajele ( sa nu uitati lotiunea de soare) :)))
    9 0
  • @vampirelu
    Vampirelule, nu dezinforma: sistemul de operare costa 30 de euro, nu 200, dar nu merge instalat decat pe produse Apple...ba da, se poate, dar este foarte dificil si niciodata nu va merge cu merge pe un Mar: ba ii vor lipsi driverele audio, ba video, ba wireless etc.

    Asa ca, mai documenteza-te putin inainte de a posta. ;)
    3 3
  • :)
    5 lipsuri - aha de aia nu ii zice iphone 5 :)
    4 1
  • RIP STEVE JOBS
    4 0
  • Steve Jobs nu mai e printre noi.... S-a mai stins un geniu....
    Odihnestete in pace STEVE!!!
    8 2
  • Gi ZASS
    A murit un INGER
    Dumnezeu o sa ii pedepseasca pe cei cu Android. Sa va fie rusine. Sper ca sunteti multumiti.
    3 6
  • Cand o sa apara 5-ul, atunci imi cumpar. Pana atunci nu dau banii
    pe Apple.
    2 5
  • Degeaba ai toata performanta din lume (1.5 ghz dual core pe Galaxy S2), daca nu ai acces la AppStore-ul iphone-ului. E singurul motiv pentru care nu trece toata lumea pe Android (si nici nu va trece vreodata).
    0 7
  • apple
    nu au avut curaj si nici nu au vrut sa-i zica iph 5 fiindca nu e un produs nou..ci doar are ceva noutati soft "iph 4s" ;).Cat despre "cearta" eterna iphone vs restul sunt pro apple .Am folosit zi de zi diverse marci si nici una nu se compara calitativ cu apple.poate nu are camera de zeci de mpix sau mai stiu eu ce ecran de 5inci dar o poza de 3mpix e calitate comparativ cu celelalte marci tot de 3 mpix.
    2 3
  • Anonim
    Iphone 3GS
    Sunt posesor de Iphone 3GS si am avut ocazie sa am joc putin cu un S2. Calitatea touch-screen-ului este imcomparabila . Iphone este si va ramane nr. 1 la CALITATE din toate punctele de vedere(deduceti voi, nu stau sa enumar) .
    @Automarket
    Articolul asta mi se pare mai degraba o comparatie intre Iphone vs restul smartphone-urilor. Este clar ca "utilizarea în maşină" este doar o "prefata" pentru a acoperii adevaratul sens al articolului . Din pacate va-ti cam dat de gol Automarket .
    2 3
  • Tot cu antireclama sunteti
    Niciodata samsung nu va castiga batalia cu apple pentru ca este inferior din punct de vedere al interactiuni cu utilizatorul .
    Apple a intuit ce trebuie pentru ca telefonul sa fie natural de utilizat si foloseste materiale calitative .
    E ca si cum ati spune voi ca dusterul are head up display si acum se crede mai bun ca x6 .
    Culmea este ca ecranul de iphone este produs de samsung dar ei nu au capacitive pe telefoanele lor.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru