10 sisteme care nu ar trebui să lipsească de pe viitoarea ta maşină

De Dragoș Băltățeanu
Publicat Luni, 27.02.2012
Maşinile devin din ce în ce mai tehnologizate. Inginerii inventează în fiecare zi sisteme care să ne facă viaţa mai uşoară la volan. Iată 10 sisteme care nu vor lipsi de pe automobilele din viitorul apropiat.

Tehnologia avansează într-un ritm galopant şi am inventat din ce în ce mai multe gadgeturi. Unele dintre ele sunt destinate automobilelor pentru a a ne face viaţa mai uşoară la volan. În ziua de azi, automobilul a devenit o necesitate pentru majoritatea oamenilor. Petrecem din ce în ce mai mult timp în maşină, şi de aceea vrem ca acest mediu să fie prietenos şi să ne satisfacă nevoile de oameni moderni. De aceea, automobilele au din ce în ce mai multe gadgeturi şi sisteme electronice. Majoritatea sunt gândite pentru a conduce eficient şi în siguranţă, dar sunt şi gadgeturi care ne încântă, pur şi simplu. Iată 10 sisteme care nu vor lipsi de pe viitoarea ta maşină.

1. Camere video 360 grade


Camerele video ce transmit imagini pe display-ul central al maşinii nu mai sunt de ceva vreme o noutate. Majoritatea maşinilor premium au cel puţin o cameră pentru mersul cu spatele. Mai nou, au început să apară camere care filmează roţile din faţă pentru a putea parca fără a lovi bordura, Sau în faţă, pentru anumite modele off-road. Dar cât de curând vom avea o cameră de luat vederi ce va putea acoperi un câmp de 360 grade. Va putea filma cam toate părţile maşinii şi, de ce nu, o vom putea accesa şi de la depărtare, pe telefonul mobil, de exemplu, pentru a verifica dacă maşina este în siguranţă.

2. Avertizare pentru obstacole


Acest sistem ar fi o plasă de siguranţă pentru manevrele la care vizibilitatea este o problemă. La o parcare în care începi să mişti maşina în marşarier şi în spatele tău trece în ultimul moment o maşină pe care nu ai văzut-o când te-ai asigurat. Sistemul îl avertizează pe cel de la volan şi poate chiar să frâneze automat maşina în cazul unui impact iminent.

3. Frigider încorporat


Frigiderul la bord este extrem de util pentru mâncarea păstrată pentru drumuri mai lungi şi mai ales pentru băuturi în verile călduroase.

Multe din maşinile de azi au torpedouri răcite cu aer condiţionat. Frigidere adevărate găsim doar pe modelele de lux. Să ai o sticlă de apă rece în timpul verii când eşti la volan de ore bune şi nu ai chef să opreşti este cel mai bun sentiment din lume.

4. Night Vision 


Acest sistem este deja realitate pe automobile precum Mercedes-Benz S-Klasse. O cameră video ce poate filma în condiţii de lumină scăzută este montată în partea frontală. Imaginile captate de această cameră sunt proiectate pe un display aflat în raza vizuală a celului de la volan. În viitor, vor fi proiectate direct pe parbriz printr-un sistem HUD şi cel de la volan va vedea un fel de realitate augmentată a traficului pe timp de noapte. 

5. Cheie inteligentă


Cheia inteligentă este deja prezentă pe numeroase automobile contemporane cu noi. Nu mai e nevoie să scoţi cheia din buzunar că să descui maşina. E suficient să te apropii de automobil şi aceasta se va descuia atunci când atingi mânerul portierei sau apeşi pe un mic buton situat pe mâner. Este util atunci când ai braţele încărcate cu obiecte voluminoase, bagaje sau plase de la cumpărături. Nu mai esten nevoie nici să introduci cheia în contact pentru a porni motorul. Cu cheia în buzunar este suficient să apăsăm butonul start/stop pentru a porni sau opri motorul. În viitor acest sistem se va generaliza.

6. Sisteme off-road automate


În cazul automobilelor cu capacităţi off-road, sistemele electronice îl ajută pe cel de la volan să negocieze drumuri dificile. Dacă până nu de mult cel de la comenzi decidea când să acţioneze asupra tracţiunii integrale şi a reductorului, astăzi e suficient să alegi tipul drumului pe care rulezi şi sistemele electronice fac restul. Asemenea sisteme există acum pe modele ca Land Rover Discovery, Range Rover şi pe alte off-roadere premium.

7. Servicii prin satelit


Pe lângă sistemele de navigaţie care folosesc localizarea prin GPS, în viitor vom avea din ce în ce mai multe servicii furnizate direct de un satelit.

Pasagerii automobilelor vor avea acces la televiziune live, statusul traficului, jocuri, muzică şi radio prin satelit. Unele servicii sunt deja disponibile, mai ales în Statele Unite, dar sunt încă destul de costisitoare.

8. Controller de tip iDrive


Din ce în ce mai multe automobile vor avea sisteme de control în stil iDrive. Un singur buton rotativ poate controla majoritatea sistemelor electronice ale automobilului. Astfel, în mers, cel de la volan nu mai trebuie să apese pe zeci de butoane. E suficient să folosească butonul rotativ pentru a controla principalele sisteme. Mercedes, BMW, Audi şi Mini au deja sisteme de acest gen. În viitor, cel mai probabil vom vedea o generalizarea a unui buton general pentru controlul sistemelor.

9. Asistent virtual


Actualul Honda Accord te ceartă verbal dacă pleci cu centura de siguranţă decuplată. O voce feminină îţi spune ferm: "Please fasten your seatbelt!". Toate sistemele de navigaţie îţi vorbesc pentru a îţi da indicaţii de orientare. În curând, toate aceste mesaje vor fi grupate şi un fel de asisten virtual îţi va da verbal informaţii de al diverse sisteme ale maşinii. Şi vei putea interacţiona tot verbal. Un fel de Siri pentru maşini.

10. Situaţia traficului


În viitor informaţile despre trafic vor fi extrem de importante. Pentru a alege ruta optimă către destinaţie, sistemul va analiza traficul din jur prin intermediul informaţiilor primite de la celelalte automobile din trafic. Sistemele de navigaţie de astăzi pot primi o serie de informaţii legate de problemele de trafic, dar în viitor automobilele vor comunica între ele în timp real. Pe lângă optimizarea traseului din punct de vedere al timpului, o rută fără ambuteiaje economiseşte şi carburant. 

Comentarii (3)

  • Daca am camera 360 grade trebuie ca sunt total incompetent daca mai imi trebuie si numarul 2 - avertizorul pentru obstacole. Nu strica dar e risipa grosolana cand ai 1.

    Frigiderul nu m-ar deranja. Doar pentru apa rece. Pentru mancare poate in America unde am de condus 10 zile pana in urmatorul judet. Plus ca nu prea e loc.

    Night vision? Vedere nocturna suna de rahat? Suna de porc? De fraier? In alta ordine de idei este poate cea mai utila tehnologie moderna. Te duci noaptea spre munte si pe margine poti avea surpriza sa fie 10 copii, case, rape, lipsa drum si asa mai departe. As renunta la 100 litri in portbagaj pentru un astfel de sistem :)

    5 si 6 sunt in regula dar pot fi inlocuite cu tehnologii mai utile.

    7 trebuie inlocuit cu salarii mai mari si harti reale pentru Romania. Sunt situatii in care navigatoarele sunt hilare in cel mai fericit caz.

    8. unii mai isteti au pus chiar cutie de viteze pe acel buton rotativ. Nu stiu de ce dar nu mi se pare prea util.

    9 este superb. Dar la cati bani dai pe o masina cu un astfel de sistem ar putea sa ofere vocile in toate limbile planetei. Cu un cod de 100 de euro si bunavointa importatorului s-ar traduce tot in 3-4 ore.

    10 DA. DA DA. Mai ales la noi in tara. Pe cati ar salva de la nervi daca ti-ar spune: colega ai grija ca de la Campina in sus se stationeaza :))

    Ar mai intra pe lista:
    - sisteme de evitare a coliziunii la viteze mici si mari
    - detector oboseala
    - detector alcool
    - detector si avertizor centura inclusiv in spate
    35 6
  • pai de la 1-10 va fi un sistem f simplu. masina automata. google a castigat ani la rand cu priusul lor concursul dedicat.
    asa nu mai are rost sa condcem noi si sa avem niste taxiuri. vezi sistemul din 6th day cu schwarzeneger.

    personal o consider cea mai periculoasa cale de a-ti ceda libertatea, prin sisteme automate de control si cu conectivitate la distanta, facandu-le susceptibile la diverse "interferente" nedorite.

    daca senzorii sunt utili si camera e un upgrade. e bun de avut ca nu sti situatia, dar totusi e exagerat. dependenta de tehnologie e nociva.

    nightvision este superb. nu am banii de ecran dar in rest pot sa imi construiesc singur acest sistem

    idrive si asistent virtual - fail

    sistem offroad automat - da, doar daca e precum in filmul sci-fi din anii 90 "viper", si iti transforma masina dintr-o masina de strada intr-un offroad veritabil. ..... acest sistem poate fi folosit de la citroen cu sferele lor + 4x4

    anuntul in trafic e bun, dar la noi e prea haotic sa fie chiar valoros acum. eventual integrat cu sistemul de navigatie sa iti ofere rute alternative
    3 1
  • CER PREA MULT?
    In afara de masina cu sevodirectie standard,musai sa aiba; 1. Aer cond. 2. scaune incalzite . ABS 4. ESP 5. inchidere centralizata 6 Geamuri si oglinzi electrice. Pt. restul aveti ochi si urechi!
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru