BMW a dezvoltat primul suport de cutie de viteze din plastic

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 18.12.2009
Noul BMW 550i GT va beneficia de o inovatie in premiera mondiala sub forma unui sport de cutie de viteze realizat in intregime din plastic. Acesta este la fel de rezistent precum cele din aluminiu, dar cantareste mai putin de un kilogram.

In incercarea de a reduce pe cat posibil masa modelelor create de acestia, inginerii BMW au dezvoltat un suport pentru cutia de viteze realizat in intregime din plastic. Acesta are o masa cu 50% mai mica decat cea a unui suport similar din aluminiu si cantareste mai putin de un kilogram. Piesa va debuta in productie anul viitor, pe noul Seria 5 GT in versiunea 550i.

Elementul este realizat prin injectie de poliamida in forme prefabricate si materialul din care este fabricat se numeste A3WG10 Ultramid CR. Dezvoltarea unei componente vitale pentru masina a fost efectuata alaturi de cei de la Contitech, care au aplicat tehnologia VibrationControl, pentru eliminarea vibratiilor. Noul polymer utilizat de cei de la BMW a fost dezvoltat alaturi de specialistii de la BASF si are o structura similara cu cea a Nylon-ului, doar ca poate sa reziste la greutati mari si temperaturi inalte.

Cei de la BASF au reusit sa faca piesa dintr-o singura bucata gratie tehnologiei de design numita Ultrasim. Elementul este turnat intr-o forma prin tehnologia mentionata mai sus si respecta aceleasi specificatii de siguranta pe care le indeplinea si echivalentul sau din aluminiu.

Pe langa asta, noua piesa este mai compacta si compatibila cu intreaga gama BMW. Totodata, elementele de mediu nu au fost uitate, aceasta piesa avand un grad ridicat de reciclabilitate – putand fi topita si returnata in forme de mai multe ori decat echivalentul sau metalic.

Via | Omniauto

Comentarii (5)

  • gogu pintenogu
    plastic
    pana la urma o sa le faca integral din plastic ca pe alea de jucarie dar noi o sa platim de o sa ne usture-n kur ca deh tehnologie noua etc.
    5 10
  • spunenuplasticului
    si cum rezista la temperaturi ridicate fara sa se topeasca...?
    2 9
  • cosmin
    problema cred ca o sa fie peste vreo 10 ani cand plasticul va devenii foarte casant din cauza temperaturilor la care va fi supus. dar nu e o mare problema pt BMW ca la ei toate piesele sunt considerate consumabile.
    life in plastic is fantastic!!!!!
    4 10
  • @cosmin
    daca era inovatie Audi normal ca laudai capaciteatea si inovativittatea celor de la VAG.

    Doamnee ce papagal.
    4 2
  • bmw power
    bv..........................gtrazvan
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru