BMW M3 aniversează 25 de ani de la debut

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 12.07.2010
Legendarul BMW M3 E30 aniversează 25 de ani de când a apărut pe piaţă. La acea vreme, modelul era echipat cu un motor aspirat cu patru cilindri în linie şi cu o transmisie manuală cu cinci trepte.

Esential

58 de mii de mărci germane costa un BMW M3 în vara anului 1986.
195 CP dezvolta versiunea de 2.3 litri echipată cu un catalizator cu trei căi a lui BMW M3.
6.7 secunde îi erau necesare lui M3-ul din 1986 să accelereze de la 0 la 100 km/h.
4.7 secunde îi sunt necesare actualului BMW M3 E92 să accelereze de la 0 la 100 km/h.

BMW sărbătoreşte 25 de ani de când a lansat prima generaţie a lui M3. Modelul era bazat pe platforma E30 şi era echipat cu un motor aspirat cu patru cilindri şi 4 supape pe cilindru. Fiecare cilindru avea propria sa clapetă de acceleraţie, iar galeria de evacuare era realizată special pentru performanţe maxime.Cutia de viteze avea cinci trepte şi era opera celor de la Getrag. În primă fază, cei de la BMW au întrodus numărul minim de unităţi pentru obţinerea omologării în competiţiile FIA de profil, dar succesul modelului încă din primele luni de la lansare a dus la creşterea producţiei lui M3 şi lansarea unui adevărat fenomen în lumea auto. Numărul minim de unităţi produse pentru obţinerea omologării era de 5.000 în decurs de 12 luni.

Motorul S14B23 dezvolta 200 CP, iar viteza maximă a primului M3 depăşea 230 km/h. Acceleraţia 0-100 km/h era realizată în doar 6.7 secunde. Chiulasa era preluată de la M88, motorul care a debutat pe M1 şi l-a transformat pe M635 CSi în performerul clasei.

Motorul S14 a fost realizat în doar două săptămâni graţie experienţei inginerilor BMW şi a faptului că motoarele de la acea vreme împărţeau numeroase componente. Fiind vorba de un model de producţie care urmă să ajungă pe străzi, cei de la BMW au proiectat această unitate încă de la început cu gândul la un convertor catalitic. Masa modelului M3 era de 1.200 kiograme, ceea ce însemna că fiecare cal putere trebuia să tragă 6.15 kilograme. Consumul de carburant mediu era sub 9 litri la suta de kilometri în ciclul Euromix ( diferit de actualul ACEA).

Actualul BMW M3 este echipat cu un motor V8 de 4.0 litri care furnizează 420 CP. Modelul are o masă de 1.680 kg şi poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 4.7 secunde. Puterea maximă este furnizată la 8.300 rpm, iar cuplul motor maxim, de 400 Nm, este oferit la 3.900 rpm. Cei de la BMW au anunţat şi un succesor ideologic al celebrului M3 E30, care se va numi Seria 1 M Coupe. Acesta va fi echipat cu un motor turbo cu patru cilindri şi va furniza peste 250 CP.

Seria 1 M Coupe se va remarca prin performanţele deosebite şi manevrabilitatea sporită graţie masei reduse. Modelul este aşteptat să debuteze la un salon auto important din Europa.

Via | MotorAuthority

Taguri: , BMW, BMW M3, M3, aniversare BMW

Comentarii (13)

  • BRAVO
    Daca s-ar mai produce in prezent asa ceva , sigur s-ar mai vinde.
    12 2
  • .marius.
    Ia uitati`va cum era plasata treapta 1 la schimbatorul de viteze.
    Foarte tare !
    7 3
  • @.marius
    Aşa era şi la Mercedes-Benz (W201) 190 E 2.3 16v Cosworth.

    Scopul era simplu - schimbai mult mai repede din 2 în 3 şi din 4 în 5.

    Treapta 1 o foloseai o singură dată - la demaraj, deci nu era nevoie să fie în linie cu treapta 2 - aşa cum este la 99% din modelele echipate cu transmisie manuală de pe piaţă.
    11 2
  • AllanHeron
    da 25 de ani de cand de polueaza cu motoarele lor.....Garda Mediului ar trebui sa le dea o amenda pentru asta, de parca nu am avea destula poluare....
    2 28
  • .marius.
    @ Sebastian Toma
    Super ideea !
    Totusi, era vreun sistem de siguranta pentru a evita cuplarea masarierului accidental?
    5 1
  • @.marius
    Marsarierul este amplasat în ”stanga” faţă. Probabil că e acelaşi sistem ca la toate BMW-urile..

    Adică trebuie sa dai în levierul schimbătorului „ca dementu„ ca să dai R aiurea.

    Oricum, te obişnuieşti rapid cu chestiile astea, nu-i chiar atât de complicat.
    8 1
  • bmw m3
    iti dai seama ca te treceau toate apele in parcare...
    3 1
  • Pozitia vitezelor este un pic irelevanta -- ordinea schimbarii lor este aceiasi, "mana stie" unde trebuie sa bage schimbatorul daca in timpul acceleratiei "creierul" sesizeaza ca motorul se apropie de punctul unde pierde din cuplu, si invers, "mana stie" unde trebuie sa bage in viteza atunci cand pui frana si trebuie sa retrogradezi.

    Faptul ca marsarierul este "in zona" unde era treapta 1 nu cred ca poate sa aduca un risc major de accident, cum zicea si Sebastian T. nu foloseai 1-a decat la pornire :)

    Cred ca un posesor de M3 d'ala se poate obisnui rapid de tot cu pozitia vitezelor , fara sa transpire in parcare :P
    5 0
  • viva la BMW.......
    interesant cu amplasarea primei viteze.......
    2 3
  • Hunter
    Si nu doar in parcare te treceau toate apele...cam trebuia sa le ai cu volanu sa stapanesti un BMW M3 de genul celor din poze...aka...."ursulet".

    Ca asistari nu prea aveai...mai deloc.....deci cine conduvea bine o asemenea masina chiar era ceva de capul lui....
    nu ca in zilele de astazi, cand toti ciumpilicii se dau rotunzi cu BMW si cat sunt ei de soferi....
    si de fapt in caz de vre-o prostie ii scapa electronica (dupa mine din pacate).

    Oricum, ca un fan mai putin de BMW la ora actuala zic, un BMW din vremurile bune nu as refuza....si nu pentru a face grozavii cu el ci pentru a stii ca ai sub fund o masina adevarata care inspira respect prin ceea ce a fost este si va fi, dar ma refer strict la acele modele de inceput.
    8 1
  • intrebare
    au participat in raliuri cu m3-ul asta? e o poza aici care asa spune...
    1 1
  • bogdan
    bmw
    astea sunt poze de colectie de pe vremurile in care bmw facea masini cu personalitate
    2 0
  • @M
    La Multi Ani BMW M///

    @mog: doar in campionate nationale si echipe private.

    Uzina nu s-a implicat in raliuri cu e30-ul desi masina a avut un deosebit succes pe asfalt fiind folosita si astazi in diverse raliuri cum ar fi raliul de anduranta Targa Tasmania.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru