BMW sărbătoreşte 25 de ani de tracţiune integrală

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 26.10.2010
În urmă cu 25 de ani, în 1985, BMW introducea pentru prima dată un sistem de tracţiune integrală pe modelele sale. De atunci şi până în prezent xDrive a devenit foarte popular în rândul clienţilor.

După ce a anunţat producerea a 100.000 de exemplare X6, BMW are noi motive de sărbătoare. Constructorul bavarez poate deschide încă o şampanie în cinstea celor 25 de ani pe care îi împlineşte sistemul de tracţiune integrală gândit la Munchen.

În 1985, bavarezii introduceau un sistem 4x4 pe berlina 325i, care primea indicativul "x", ca marcă a propulsiei pe ambele axe. Cei 171 de cai putere era distribuiţi în proporţie de 37% pe puntea faţă şi 63% pe puntea spate, asigurând o mai bună stabilitate în curbe.

Trei ani mai târziu, acelaşi sistem debutează şi pe varianta break a modelului 325iX, iar în 1991 este introdus în premieră pe Seria 5, modelul 525iX Touring. În cazul lui Seria 5, puterea era distribuită în proporţie de 36% pe axa faţă şi 64% pe axa spate.

Generaţiile E36 şi E39 ale modelelor Seria 3 şi Seria 5 au fost private de tracţiunea integrală, însă sistemul a revenit odată cu lansarea lui X5, în anul 1999. Capabil să ofere un raport 38/62, sistemul a fost foarte apreciat de public, drept pentru care el a fost reintrodus pe generaţia E46 a modelului Seria 3.

Începând cu 2004, tracţiunea integrală a fost botezată xDrive şi a fost introdusă pe toate modelele din gamă.

În prezent, versiunile cu tracţiune 4x4 ale construtorului bavarez totalizează 25% din vânzările anuale la nivel global. 

via | autoblog

Comentarii (4)

  • Alex Radoi
    La multi ani BMW xDrive!!!
    6 0
  • @xDRive
    Ce e mai imbucurator e ca peste 25 de ani BMW reuseste sa fie mai bun ca celebrul quattro.
    xDrive imparte putere pe punti pana la 100 procente ceea ce Audi nu reuseste sa faca .
    mai mult decat atat nu se poate 100% inseamna maxim-ul.
    Bravo BMW ne bucuri mereu prin placerea de a conduce .
    FREUDE IST BMW .
    She'r Driving Pleasure .
    4 0
  • @BMW
    Quattro poate transfera 100% din putere la o roata ( depinde de situatie ) si depaseste la orice xDrive-ul + din cate stiu , dar nu sunt sigur , xDrive a aparut mult mai tarziu
    2 0
  • saracii - acum se lauda si cu tractiune integrala
    Au cautat si ei prin arhiva, si au descoperit ca au avut niste tentative nereusite de tractiune integrala, si acum se lauda cu ele.
    De bun ce a fost sistemul de tractiune integala, au renuntat la el.

    La fel ca si Mercedes, cei de la BMW nu reusesc sa faca un sistem 4x4 la fel de performat si fiabil ca Audi - de aceea nu o sa vedeti la nici unul din ei sistem 4x4 pe versiunile de performanta.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru