Dacia, performerul vanzarilor europene in luna mai

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 16.06.2009
Dacia a reusit sa isi dubleze vanzarile la nivel european in luna mai, ajungand la o cota de piata de 2% si egaland Nissan la acest capitol.

Vanzarile de masini noi au scazut in Europa in luna mai cu 4.9 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa Dacia, Hyundai si Volkswagen au tinut capul de afis la capitolul cresteri ale vanzarilor pe pietele europene. Cele trei marci au profitat la maximum de programele de reinnoire a parcurilor auto initiate de multe dintre statele europene si de faptul ca isi bazeaza vanzarile pe modele de segmente mici si compacte.

Marca Dacia a fost marele performer al acestei perioada, constructorul de la Mioveni dublandu-si vanzarile in mai si ajungand la o cota de piata de 2% in Europa, egala cu cea detinuta de Nissan. Mai mult, cererea de pe pietele vest-europene au triplat vanzarile Dacia in aceste state, producatorul roman ajungand sa vanda doar in Europa de Vest aproape 20.000 de unitati.

Coreenii de la Hyundai au profitat si ei de cererea pentru modelele mici si ieftine, vanzarile marcii crescand cu un sfert fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, vanzarile marcii Volkswagen au inregistrat o crestere de 9.2% la nivel european.

De cealalta parte a baricadei, marcile al caror viitor se afla pana nu demult in dubiu - cum sunt Opel, Saab, Chrysler si Volvo - au suferit in luna mai. Daca Saab si Chrysler au scazut cu 60% fata de mai 2008, vanzarile marcii Opel au coborat cu 10 procente fata de aceeasi perioada.

Vanzarile totale ale marcilor premium au suferit si ele scaderi in mai, din cauza faptului ca preturile ridicate ale modelelor gamelor acestora nu au profitat de programele de tip rabla din statele europene.

Astfel, daca Alfa Romeo a scazut cu doar 3.3%, Mercedes si Audi au ajuns la -9% iar BMW la -15% fata de luna mai 08. In sfarsit, Volvo a scazut cu 20 de procente, compania suferind de pe urma incertitudinii legate de viitorul cumparator al marcii.

"Criza legata de cererea globala pentru industria auto nu s-a incheiat inca, insa exista semnale ca virajul negativ se estompeaza", au declarat oficialii Asociatiei Producatorilor Auto din Germania intr-un comunicat de presa.

via | Automotive News

Comentarii (2)

  • Bv dacia!
    masinile ieftine si economice(carvurant intretinere) au viitor ..
    0 0
  • schumi
    Asa e...
    D.A.C.S.-rile sunt viitorul :D.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru