Magna ar putea cumpăra Pininfarina anul acesta
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
După tentativă eşuată de a prelua Opel, Magna se reorientează către constructorii auto de pe Bătrânul Continent. De această dată este vorba despre carosierul Pininfarina, a cărui situaţie financiară precară a stârnit interesul concernului canadiano-austriac.
Zvonurile lansate de trei surse diferite, citate de Automotive News, anunţă intenţia Magna de a prelua controlul constructorului italian, din dorinţa de a-şi consolida poziţia sa de furnizor global în materie de design, inginerie şi elemente de producţie.
Experienţa Pininfarina în domeniul designului şi ingineriei ar putea extinde gama de servicii oferite de subsidiarul european al consorţiului canadian, Magna Steyr. În prezent divizia austriacă produce automobile pentru mai mulţi constructori de renume din Europa, la uzina sa din Graz.
Informaţiile privind o posibilă preluare a carosierului italian sunt susţinute şi de raportul trimestrial emis de Pininfarina la începutul acestei luni, care anunţa o eventuală vânzare a companiei până în data de 31 decembrie 2010.
Cum era de aşteptat, Magna şi Pininfarina au refuzat să comenteze pe marginea speculaţiilor.În primele nouă luni ale acestui an, Pininfarina a înregistrat pierderi de 34 de milioane de euro, cu mult peste cele 18 milioane consemnate cu un an în urmă. Până la sfârşitul acestui an, italienii se aşteaptă la creşterea datoriilor, o stagnare a vânzărilor şi pierderi mult mai mari.
În prezent, constructorul din Peninsulă mai deţine controlul asupra a două uzine din nordul Italiei, Bairo şi San Giorgio Canavese, însă producţia lor va fi oprită odată cu ieşirea din gama Alfa Romeo a modelului Brera.
via | automotivenews
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Industrie
-
Recent, s-au împlinit 50 de ani de când legendarul Porsche 917, derivat din modelul de curse, a devenit omologat pentru șosea. Porsche marchează această ocazie printr-un teaser al unui succesor. (26.04)
-
Volvo a dat startul producției modelului EX30 la uzina sa din Belgia. Modelul a fost produs doar în China, însă producția a fost mutată pentru a evita noile taxe vamale impuse de Uniunea Europeană. (25.04)
-
Transmisiile manuale devin tot mai rare, iar un nou studiu scoate în evidență cât de drastică a fost această schimbare. În special, numărul vehiculelor cu transmisie manuală a scăzut cu 57% în ultimul deceniu. (24.04)
Comentarii (0)