Maşinile electrice ar putea primi sunet de OZN-uri

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 18.05.2011
O echipă de cercetători a pregătit un sistem pentru vehiculele electrice care generează un sunet similar cu cel al OZN-urilor de la Hollywood pentru a avertiza pietonii.

Inginerii de la Universitatea din Warwick au o propunere interesantă pentru constructorii de automobile care produc automobile electrice: sunetul "de OZN". Respectivul sunet a fost ales în urma mai multor teste, iar zgomotul generat de OZN-urile din peliculele de la Hollywood pare să fie cel mai potrivit pentru vehiculele electrice, spun cei del a Warwick. Cei de la Nissan l-au echipat deja pe Leaf cu difuzoare, iar Lotus a prezentat deja o tehnologie similară, care poate fi adaptată pe Tesla Roadster şi pe alte modele similare.

În curând, Uniunea Europeană va introduce o propunere legislativă care va obliga constructorii de vehicule electrice să-şi echipeze modelele de acest gen cu dispozitive de emitere a sunetelor. Motivul din spatele acestei decizii este singuranţa, automobilele care se pot deplasa fără să emită un sunet fiind un pericol pentru anumite grupuri, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi vizuale. Chiar şi un adult fără probleme medicale poate fi surprins cu uşurinţă de un vehicul electric care se deplasează fără să emită vreun sunet. Aceeaşi iniţiativă legislativă ar putea fi introdusă atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în alte state, cum ar fi Japonia – unde accidentele între vehiculele electrice şi pietoni au devenit ceva obişnuit.

"Provocarea este de a crea sunete care sunt cât se poate de sigure pentru pietoni, dar şi plăcute pentru mediul urban.

Ştim cu toţii că sunetul de trafic poate fi enervant, iar că nivelul de decibeli generat de acesta poate fi deosebit de ridicat în unele situaţii. Nu vrem să pierdem beneficiul unui trafic mai silenţios, benefic pentru toţi cei din jur.", a declarat Prof. Paul Jenking, conducătorul echipei de cercetători ai Universităţii din Warwick.

Echipa îşi va prezenta creaţia în faţa Comisiei Europene până la sfârşitul acestui an. Cheia, spune prof. Jennings, este de a utiliza un sunet pe care oamenii îl asociază deja cu mişcarea, iar sunetul "de OZN" este ideal pentru un vehicul electric. Cei de la Lotus au prezentat în 2009 un vehicul cu un generator special de sunete, care îi dă şoferului impresia că se află la volanul unui model sport cu un motor masiv, în timp ce atenţionează pietonii de pericolul la care sunt expuşi fără să-i deranjeze.

Via | Yahoo

Comentarii (4)

  • Sunet le mai lipsea...
    Oricum majoritatea arata ca niste OZNuri... :) Sa le mai puna si luminite albastre si geamuri cu tenta verde si ne reprofilam :)
    5 2
  • danutz
    Eu sunt curios cum suna un OZN, pt ca 1.) din relatarile presupusilor martori la intalniri de gradul 2 OZN-urile cica nu prea s-ar auzi mai deloc si 2.) in fiecare film SF OZN-urile se aud altfel.
    Oricum, eu as alege un sunet mai serios, in genul unui V6 sau V8. Daca traditia a murit, macar sa ramana o amintire palpabila a ei.
    5 1
  • cineva
    suna stupid...
    dar daca cei ce aud un asemenea sunet o sa se uite in sus sa vada OZN-ul si vor fi loviti de masini????
    poate ar trebui sa le puna sunet de tractor sau de ceva mai inspaimantator
    5 0
  • suna bine un V8
    Un sunet de motor american V8 de 6 litrii Hemi ar fi numai bun.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru