OFICIAL: GM a vandut 55% din actiunile Opel

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 10.09.2009
General Motors a vandut un pachet de 55% din actiunile Opel consortiului format de Magna si Sberbank.

Oficialii General Motors au anuntat ca sunt de acord sa vanda 55% din actiunile Opel cosortiului format de canadienii de la Magna si de rusii de la Sberbank. Desi exista posibilitatea ca americanii sa pastreze actiunile Opel pentru a nu incalca anumite obligatiuni contractuale, se pare ca acestia au rezolvat toate problemele legale si au aprobat vanzarea Opel catre cei de la Magna si Sberbank.

General Motors va pastra totusi un pachet de 35% din actiunile acestei companii, pe cand angajatii Opel vor detine 10% din actiunile companiei pentru care lucreaza. Aranjamentul dintre cele doua parti urmeaza sa fie finalizat in urmatoarele saptamani, dar contractul este ca si semnat in favoarea celor de la Magna. Aceasta masura le lasa mana libera celor de la RHJ International sa investeasca in alta marca, cum ar fi Volvo, dar nu exista informatii in acest sens. Oficialii Volvo au anuntat ca asteapta ca vanzarea Opel sa aiba loc pentru a putea alege din investitorii care nu au castigat licitatia pentru marca germana.

Odata cu Opel, consortiul format de cei de la Magna si rusii de la Sberbank a achizitionat si 55% din marca Vauxhall, echivalentul Opel din Marea Britanie.

Gratie faptului ca General Motors a pastrat 35% din actiunile Opel, compania americana poate sa foloseasca in continuare platformele Opel, iar germanii pot folosi in continuare elementele preluate de la alte modele din portofoliul GM.

Via | GM

Comentarii (10)

  • NeoGalaxy
    Oferta Fiat se pare ca este singura care nu taie decat vreo 1000 de locuri de munca si este oricum o oferta riscanta, desi cea mai putin riscanta din cele 3. Nu de alta dar Magna ar da afara peste 20000 de oameni iar RHJ mai putin dar cam tot pe acolo. Iar guvernul german... sincer nici eu nu stiu ce sa faca. Oricum cum iese tot dau afara oameni deci... ce se mai gandesc acuma? Opel oficial are niste datorii... cel putin cateva miliarde bune, desi ei nu au mai fost pe profit de prin 90 parca. Asta daca rapoartele facute de GM sunt adevarate. Oricum... afacerea asta a durat mult si devine o afacere prosta si asta in ciuda faptului ca puteau sa le dea de mult si scapau de probleme daca aia de la GM erau destepti. Dar... o firma de stat desteapta... ar fii prima din istorie.
    6 2
  • Robert
    Se pare ca au decis sa vanda divizia europeana Opel/Vauxhall celor de la Magna
    Se pare ca au decis sa vanda Opel/Vauxhall celor de la Magna, pentru ca daca se hotarasc sa le pastreze, GM trebuie sa investeasca in Opel/Vauxhall aprox 6 miliarde $ fata de 4.5 miliarde $ cat anticipasera anterior pentru a le aduce pe linia de plutire . In plus pana la sfarsitul anului ar trebui sa returneze statului german imprumutul de 1.5 miliarde euro acordat la inceputul acestui an . Tinand cont ca ieri in presa americana au aparut mai multe rapoarte prin care se spunea ca statul american nu-si va recupera vreodata cele 80 miliarde $ investiti in GM si Chrysler, nu cred ca opinia publica din America ar fi de acord ca GM sa investeasca 6 miliarde $ intr-o divizie din Europa acolo unde Opel are de infruntat o concurenta acerba . Iar daca Magna va prelua Opel/Vauxhall slujbele din Germania sunt garantate prin contractul de preluare plus de imprumutul de 4.5 miliarde euro pe care statul german este dispus sa-l acorde celor de la Magna . In cazul vanzarii catre Magna, GM va pastra 35 % din Opel/Vauxhall .
    6 0
  • Lenuta
    Hai ba Robert.........cum sa investesti 6 miliarde in opel cand practic nu ai ce investii........masinile lor sunt update.
    5 7
  • Robert
    Opel/Vauxhall
    La 17.15 ora Romaniei va incepe conferinta de presa in care GM va anunta ce decizie a luat in legatura cu Opel/Vauxhall .
    1 0
  • Robert
    Este oficial ! GM a vandut celor de la Magna(+Sberbank) 55 % din Opel/Vauxhall
    GM a anuntat azi ca a vandut consortiului format din Magna si Sberbank 55 % din actiunile Opel/Vauxhall .
    5 3
  • vai si amar
    Are mare dreptate NeoGalaxy . In loc sa junga in Europaa ajuns la rusi. Se pot spune multe despre aceasta alianta si am sa incep cu cel de-al 2 razboi mondial, atunci cand rusi au furat linia de ansamblare din germania de la OPEL si au dus-o in rusia acolo unde au facut "celebrele masini rusesti" dupa tehnologie europeana, germana. Asa ca atunci cand cineva va mai spune ca lucrurile rusesti sunt bune sa nu uitati ca ei au furat de peste tot si prea putin au realizat pe barba lor. Iar cel de-al 2 lucru este ca OPEL nu era sau este o firma in stare de faliment sau neprofitabila cum mai aud. Intotdeauna cand ai prebleme si ai nevoie de bani nu vinzi un lucru pe care nu poti sa ei mare lucru, vinzi un lucru care iti aduce o oarecare stabilitate financiara. Pacat tocmai ce cocetam cu ideea de a-mi cumpara un opel corsa 1.3 cdti de 90 de cp. Acuma am sa ma gandes de 2 ori.
    3 5
  • COSMIN
    N-AU VANDUT
    NU AU VANDUT, AU STABILIT CA VOR VINDE 50 LA SUTA DIN ACTIUNI. ASTA DACA SINDICATELE SI STATUL GERMAN SUNT DE ACORD.
    2 1
  • ........
    Rares, nu cred k conteaza cine a cumparat, inginerii si muncitorii raman aceeasi pt o perioada, asa k cred k poti sa cochetezi in continuare cu modelul corsa :)
    1 0
  • mihai
    Ai dreptate in parte, dar nu ma gandesc la muncitori ci ma gandesc la management, management care daca vine din partea rusiei si a oricarei banci rusesti nu stiu cat de constructiv o sa fie. Sincer acuma vorbind, cate incredere poti sa ai intr-un rus fata de un canadian sau fata de un italian (daca ar fi cumparat fiat) Nu pana de mult rusia era o tara comunista ca si noi si uite ca rusia a ajuns o putere econimica dar nu datorita gandiri strategice pe termen lung cum au crescut japonezi dupa 2 bombe nucleare si acuma sunt a 2 putere economica, sau italia unde produc astia de toate. Sincer de managemet imi este frica nu de muncitori.
    0 1
  • 16 let
    Stai linistit !!
    Opel este un brand nemuritor !!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru