Primele concluzii ale experimentului Mini E

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 10.08.2010
Circa 90% din cei 540 de utilizatori Mini E din întreaga lume s-au declarat mulţumiţi de autonomia oferită de modelul electric de 204 CP.

Oficialii BMW Group au publicat rezultatele testelor cu MINI E. Programul a fost lansat în urmă cu mai bine de un an şi a implicat 540 de vehicule Mini E în întreaga lume. Statele Unite ale Americii au beneficiat de 450 de vehicule, Marea Britanie a primit 40, iar Germania a primit 50 de vehicule. Concluzia germanilor de la BMW este că utilizarea unui automobil electric – în cazul acesta, Mini E – nu diferă atât de mult de un Mini Cooper pe benzină sau un BMW 116i.

Motivul stă în spatele faptului că Mini E este un automobil de oras şi peste 50% din populaţia Globului trăieşte în oraşe. Potrivit estimărilor ONU, acest procent va creşte la 60% în 2030 şi la 70% în 2050. Tocmai de aceea, BMW consideră că a descoperit o piaţă imensă de desfacere pentru vehiculele electrice. Desigur, nu înseamnă că fiecare dintre cele câteva milioane de locuitori ai Globului care locuiesc într-un oraş foarte mare îşi vor cumpăra un vehicul electric, dar există posibilitatea ca unii dintre ei să folosească un asemenea vehicul cândva.

Spre exemplu, modelul BMW Megacity Vehicle, va debuta pe străzi în 2013 şi se va adresa în special locuitorilor oraşelor cu peste opt milioane de locuitori. Există deja 30 de oraşe în lume, care concentreză în total circa 280 de milioane de locuitori. Piaţa pentru vehicule electrice este ţintită spre locuitorii acestor oraşe, dar şi spre locuitorii celor 130 de oraşe din lume cu peste trei milioane de locuitori. Practic, avem Practic, avem peste 300 de milioane de oamneni care locuiesc în oraşe aglomerate şi care ar putea folosi un vehicul electric pentru deplasarea zilnică în locul vehiculelor cu motoare cu ardere internă.

În mod surprinzător, autonomia nu este principala problemă a vehiculelor electrice.

Mini E oferă o autonomie de 180 kilometri la o încărcare completă, în timp ce lungimea medie a unei singure călătorii parcurse cu un automobil în Germania este de 14.1 kilometri. Spre comparaţie, lungimea medie a unei singure călătorii cu un BMW 116i în Germania este de 11 kilometri, iar modelele Mini Cooper monitorizate au prezentat călătorii cu o lungime medie de 11.7 kilometri. Modelele Mini E din Berlin au avut călătorii cu o lungime medie de 9.5 kilometri. Traversarea Bucureştiului de la un capăt la altul (Vest-Est) reprezintă un traseu de aproximativ 15 kilometri.

Distanţa medie parcusă într-o zi cu un automobil în Germania este de 36 de kilometri. Mini E a parcurs, în medie, 37.8 kilometri pe zi, în timp ce Mini Cooper a parcurs o medie de 43.5 kilometri pe zi. BMW 116i a parcurs, în medie, 42 de kilometri pe zi. Aşadar, poţi depăşi fără probleme distanţa medie parcusă de un automobil în Germania la bordul unui vehicul electric. Unul dintre clienţii care a testat un Mini E a înregistrat şi un traseu ceva mai lung, parcurgând un traseu de 158 de kilometri într-o zi.

"Utilizatorii au fost în mare parte mulţumiţi de autonomie şi nu au avut probleme cu încarcarea. Încărcarea s-a realizat în special de acasă (infrastructura nu a fost o chestiune problematică), iar incărcările avut o frecvenţă medie de 3 zile", precizează oficialii BMW.

Peste 50% din utilizatorii de Mini E nu au folosit o staţie publică de încărcare. Motivul principal a fost faptul că aveau o staţie de încărcare acasă.

Următoarele motive au fost că staţiile erau fie inaccesibile, fie prea puţine. Au existat şi cazuri în care încărcarea a fost întreruptă, cablul era murdar sau timpul de staţionare era prea mare pentru nevoile utilizatorului. Cât despre cablurile murdare, mai e nevoie să vă reamintim cât de "curată" este pompa de la benzinărie şi mirosul "plăcut" degajat de aceasta?

Concluzia utilizatorilor a fost că o autonomie de 200 kilometri este suficientă, iar o autonomie de peste 250 de kilometri cu o singură încărcare este optimă. În timpul testelor, 90% din utilizatori s-au declarat mulţumiţi de autonomia lui Mini E, iar 66% din utilizatori consideră că un automobil electric este la fel de flexibil ca un vehicul obişnuit. Principalul motiv pentru care nu au putut fi realizate toate drumurile la bordul lui Mini E? Spaţiul interior redus, respectiv prea puţine locuri sau spaţiul pentru bagaje prea mic.

Via | 0-100 | MINI

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru