Toyota critica masinile electrice, dar prezinta un iQ electric

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 06.10.2009
Desi vor prezenta o versiune electrica a lui iQ la Salonul Auto de la Tokyo, japonezii de la Toyota considera ca modelele electrice nu au un viitor in materie de vanzari la scara larga.

Japonezii de la Toyota nu cred in viabilitatea modelelor electrice pentru productia in masa, considerand ca viitorul consta in hibride benzina-electric. Seful departamentului de dezvoltare al Toyota din Europa a declarat ca vehiculele electrice nu vor fi un fenomen de masa si si-a reafirmat sprijinul pentru hibride. Cu toate acestea, Toyota va prezenta un iQ electric la Salonul Auto de la Tokyo. Modelul electric de clasa supermini ar putea intra in productia limitata de serie in anul 2012, dar disponibiltatea acestuia s-ar putea sa fie limitata.

Potrivit celor de la Toyota, dezavantajul major al vehiculelor electrice consta in faptul ca bateriile actuale nu au capacitatea de a tine prea multa energie in celulele acestora. Inginerii Toyota considera ca tehnologia actuala a bateriilor a ajuns la un nivel destul de ridicat si nu se asteapta la o descoperire revolutionara in acest domeniu. Totodata, vehiculele electrice au nevoie de o retea de incarcare eficienta si raspandita corespunzator.

Acest lucru impiedica vanzarea in numar mare al acestor modele. Pe langa asta, multi europeni nu au un loc de parcare in fata casei deoarece locuiesc in blocuri si nu au acces la o priza de curent continuu in apropierea imediata a locului de parcare. Acest lucru ar putea duce la o popularitate scazuta a vehiculelor electrice in aceste zone.

Oficialii Toyota considera ca motoarele diesel au ajuns extrem de aproape de finalul existentei viabile, deoarece viitoarele norme de poluare vor impiedica comercializarea acestor motoare la un pret atractiv. Pentru a respecta normele Euro 5, motoarele diesel trebuie sa aiba o metoda de depoluare in 11 pasi integrata in automobil, lucru care va fi extrem de costisitor pe viitor si este deja un motiv pentru care modelele diesel sunt mai scumpe decat cele otto.

Versiunea electrica a lui iQ, care va debuta la Salonul Auto de la Tokyo, are o lungime de 2.730 milimetri, o latime de 1.680 mm si o inaltime de 1.490 mm.Capacitatea de a trasporta patru pasageri a ramas in continuare un atu pentru Toyota iQ, usile deschizandu-se prin glisare.

Viteza maxima a versiunii electrice a lui iQ este de peste 100 km/h, iar autonomia este de circa 90 kilometri. Acest model beneficiaza si de un sistem de control inovator, acceleratia si frana fiind controlate prin intermediul unui joystick amplasat langa volan.

Via | Carsuk | Autocar 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru