Amenda de 111.888 de euro pentru depasirea vitezei legale cu 22 km/h!

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 09.03.2009
Deoarece amenzile rutiere din Finlanda sunt acordate in functie de venitul fiecaruia, milionarul Jari Bar va plati peste 110.000 de euro pentru depasirea vitezei legale cu 22 km/h!

Milionarul finlandez Jari Bar, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din statul nordic, a fost amendat cu 111.888 de euro pentru ca a depasit viteza maxima permisa in orasul Siilijarvi cu 22 km/h, ruland cu 82 km/h intr-o zona in care maximul acceptat era de 60 km/h.

Partea interesanta este legata de faptul ca politia finlandeza nu a gresit atunci cand a trimis amenda, legea din tara scandinava specificand faptul ca amenzile sunt acordate in functie de venitul zilnic al celui in cauza. In acest caz, deoarece Jari Bar a depasit cu mai mult de 20 km/h limita de viteza, acesta va trebui sa plateasca echivalentul venitului sau pe 12 zile. Adica putin peste 110.000 de euro. Vestea proasta pentru milionarul scandinav este faptul ca daca viteza sa ar fi fost cu doar 2 km/h mai redusa, amenda ar fi fost una standard: 115 euro.

Finlandezul a primit vestea cu resemnare, anuntand ca, desi inregistrarile fiscale arata ca in 2007 a obtinut 9300 de euro pe zi in urma actiunilor pe care le detinea la una dintre companiile din Finlanda, starea sa materiala actuala este mult mai proasta.

Cu toate acestea, Jari Bar spune ca va plati amenda.

Amenda omului de afaceri finlandez nu este singulara in Finlanda. Anssi Vanjoki, unul dintre directorii Nokia a primit in 2002 o amenda de 116.000 de euro dupa ce a rulat cu un Harley Davidson in Helsinki cu 75 km/h intr-o zona in care limita maxima era de 50 km/h. Aceasta ramane cea mai mare amenda din istorie, depasind-o pe cea primita acum de jari Bar. pe locul al treilea se afla - evident - un alt finlandez, Jaako Rytsola (un magnat al industriei web), care primise inainte de 2002 o amenda de 80.000 de euro (thx Mircea).

via | Savon Sanomat

Taguri: amenda, record, viteza

Comentarii (12)

  • superb sistemul de amenzi din Finlanda
    Nu cum se intampla la noi..se contesta in instanta daca ai avocati..
    fiecare trebuie sa simta proportional cu portofelul
    0 0
  • marius
    =)))))
    0 0
  • Mircea
    Si nu e singurul care plateste...
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1759791.stm

    Ce frumos ar fi sistemul asta si-n Romania...
    0 0
  • alecs_i
    si somerii?
    si daca esti somer ce faci? nu platesti?=)))))
    0 0
  • @Mircea
    Sistemul ar fi frumos dar ineficient .Prima data ar trebui eliminata evaziunea si apoi aplicat acest sistem,asta casa nu mai vb de justitie.Cred ca la noi nu ar exista amenda necontestata in instanta.Cati dintre parveniti nostri crezi ca ar spune ca platesc amenda.Columbeanu nu si-a platit nici macar angajatii de la fabrica de ex.
    0 0
  • Mariuss
    Dreptate si adevar
    Are dreptate @jiji de exemplu cat ar plati un cantaret ( manelist care nu plateste taxe) daca ar fi inregistrat cu viteza peste limita la volanul BMW-ului personal?
    0 0
  • La mai mare...
    Chiar daca nu e perfecta, solutia aceasta ar aduce siguranta in plus.

    Totusi, ar trebui sa fie desfiintati politistii care sterg puncte si inregistrari cu masinile in viteza foarte mare ca intr-adevar sa dea rezultata.

    Cei care au multi bani sunt si mai darnici cu politistii, deci spaga lor e mai tentanta si probabilitatea de pedepsire efectiva mai reala.
    0 0
  • idee
    Dar daca ii ducem pe toti romanii idioti in finlanda si ii aducem pe finlandezii destepti in locul lor implementam si noi legea asta?
    0 0
  • da si nu
    Nu viteza e principala cauza a accidentelor, ci prostia omeneasca. Mor da ras cand ii vad pe astia ca voi care comenteaza pe aici desi incalca viteza legala in fiecare zi; sa nu aud pe careva ca merge zilnic cu 50 ca oricum nu cred, asa ca nu va raciti gura degeaba. Daca toata lumea ar fi atenta la condus si ar respecta celelalte legi rutiere cu toata viteza ar fi muuult mai putine accidente. Inconstienta, prostia, neatentia, oboseala, teribilismul, nesimtirea, astea sunt cauzele accidentelor, nu viteza. Use your head!
    0 0
  • Mircea
    @jiji
    Ai dreptate. Daca nu ar fi corelata si cu un Fisc si cu o Justitie care sa-si faca treaba, chestia asta nu si-ar dovedi eficienta.
    0 0
  • continuare
    Sunt mult mai multe lucruri muuult mai importante de schimbat in tara asta inaintea "sistemului amenzilor". Iti dai seama cate abuzuri si ce spagi ar fi... lol nici nu vreau sa ma gandesc. Trebuie mai intai sa ne civilizam. Mai e cale lunga
    0 0
  • contestatii
    Stimate Doamne,
    Stimati Domni,

    Stiati ca Procesul verbal de constatare a unei contraventii se bucura de prezumtia de temeinicie si legalitate si ca politia nu trebuie sa prezinte alte probe in instanta? Adica, boul de la volan trebuie sa prezinte probe care sa demonstreza ca este nevinovat (unde mai este prezumtia de nevinovatie?).
    Pe scurt, sunt in proces cu politia din iulie 2006 pentru o biata tamponare pentru ca am fost abuziv sanctionat in baza unui proces verbal incheiat intr-un birou, la 3 ore de la accident, fara ca un politist sa verifice circumstantele la fata locului! DESI AMBII CONDUCATORI AUTO IMPLICATI AU DECLARAT UN ALT LOC AL ACCIDENTULUI AGENTUL A CONSEMNAT CEEA CE A VRUT EL!
    Asadar, nu mai comentati cu privire la contestatiile in instanta! Este, teoretic si ipotetic singura cale prin care iti poti recapata macar demnitatea! Sigur, probabil nu in romania ...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru