Fotbalul ascultat la radio este periculos pentru soferi

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 26.05.2009
Un studiu britanic a relevat faptul ca soferii care asculta un meci de fotbal important risca sa provoace accidente din cauza ca nu sunt atenti la drum.

Soferii care asculta un meci de fotbal important in timp ce sunt la volan ar putea sa produca accidente serioase pe fondul neatentiei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Leicester si de o companie de asigurari. Testele au fost facute cu ajutorul unui simulator de condus, in care candidatii au fost pusi sa conduca in timp ce ascultau un meci din Champions League.

Studiul a fost realizat deoarece statisticile companiei britanice de asigurari au dovedit ca peste doua milioane de soferi au facut sau erau cat pe ce sa faca un accident in timp ce ascultau o transmisiune sportiva la radio. Potrivit studiului, comportamentul microbistilor in timp ce asculta un meci de fotbal este diferit de cel al unul ascultator obisnuit. Microbistii au tendinta sa conduca diferit in functie de evolutia meciului pe care il asculta si sa nu mai fie atenti la indicatoarele rutiere si la ceilalti participanti la trafic.

Implicatiile acestui studiu sunt ingrijoratoare deoarece britanicii au aflat ca un sofer tipic asculta un meci de fotbal la radio de trei ori pe luna, iar doua milioane de soferi asculta in fiecare zi o transmisiune sportiva. Popularitatea meciurilor de fotbal ascultate la volan ridica astfel un risc mare asupra populatiei, atat in Marea Britanie, cat si in intreaga lume.

Se pare ca soferii au tendinta sa conduca in ritmul meciului pe care il asculta.

In timpul testului, un suporter pasionat al echipei Newcastle a marit viteza cu 15 km/h si a depasit cateva vehicule in timp ce asculta desfasurarea meciului echipei sale favorite. Cercetatorii au dorit sa afle daca soferii ar lua mainile de pe volan in cazul in care echipa favorita da gol, 15% dintre cei care au raspuns la acest sondaj lasand volanul la voia intamplarii daca un jucator al echipei favorite marcheaza.

Via | Newspress

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru