Piaţa auto din Europa se îndreaptă spre un declin în a doua jumătate a anului

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 21.07.2011
Analiştii industriei auto anunţă scăderea pieţei din Europa în a doua jumătate a anului, alarmaţi de scăderea vânzărilor înregistrată în luna iulie.

Piaţa auto din Europa ar putea să scadă în cea de-a doua jumătate a anului, spun analiştii pieţei auto citaţi de Automotive News. În timp ce vânzările de pe piaţa europeană au crescut cu 7.1 procente în luna mai în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, luna iunie a marcat o scădere de 8.1 procente faţă de rezultatul din 2010. Măsurile de austeritate ce urmează să fie aplicate la nivel european nu prezintă o situaţie bună pentru vânzările de automobile, iar situaţia din luna iulie ar putea să se repete în următoarele luni, spun analiştii pieţei auto.

"Turbulenţele macroeconomice întâlnite până acum vor continua, iar cele mai slabe economii din regiune, cu niveluri mari de datorii, vor accentua îngrijorarea publică referitoare la integritatea economică a zonei euro.", a declarat un analist de la IHS Global Insight.

Declinul vânzărilor de automobile înregistrat în luna iulie a apărut şi pe pieţele din Finlanda, Olanda, Norvegia şi Suedia, unde situaţia a fost pozitivă în primele cinci luni ale anului.

Analiştii de la PricewaterHouseCoopers sunt îngrijoraţi în privinţa respectivelor pieţe, în timp ce specialiştii de la IHS Global Insight se aşteapta ca piaţa din Germania să înregistreze o uşoară creştere, iar piaţa din Italia se va strădui să ţină pasul cu măsurile de austeritate menite să prevină o catastrofă economică. Instabilitatea ţărilor din zona euro a fost cauzată de situaţia din state precum Grecia şi Irlanda.

"În ciuda unor semne pozitive apărute la începutul anului, instabilitatea economică de pe multe pieţe a ţinut mulţi clienţi departe de reprezentanţe. Succesul noilor modele precum Ford Focus şi Audi A1 demonstrează importanţa unor produse "proaspete" şi pozitiţionate competitiv într-o piaţă dificilă", a declarat Gareth Hession, Vicepreşedintele departamentului de cercetare de la JATO Dynamics.

Oficialii IHS Global Insight preconizează o scădere a vânzărilor în Europa în cea de-a doua jumătate a anului. Specialiştii respectivei companii se aşteaptă la o scădere de 3% a vânzărilor în comparaţie cu 2010, marcând puţin peste 13 milioane de unităţi. Motivul este legat de scăderea încrederii consumatorilor în siguranţa zilei de mâine, nesiguranţă provocată de măsurile de austeritate aplicate în ţări precum Marea Britanie, Spania şi Italia.

Via | AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (1)

  • Ar trebui sa urmeze si piata din SUA, dar "american dream" nu a auzit de austeritate
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru