REPORTAJ: Cu maşinile prin "infernul alb" de lângă Bucureşti

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 10.02.2012
Automarket s-a teleportat astăzi la 15 kilometri de Bucureşti, cu două maşini de test. Am descoperit un peisaj împietrit, un tunel croit prin zăpadă şi o autostradă A2 părăsită.

"Infernul alb". Îl vezi în fiecare seară la televizor, din confortul canapelei de acasă. Vezi cum oamenii ies pe geamurile caselor, le plângi de milă şi îţi doreşti ca totul să se oprească pentru a le fi mai uşor nefericiţilor. Mai bei un ceai cald, mai auzi de nişte rude care nu au curent de trei zile şi vezi nişte poze pe Facebook cu câteva indicatoare troienite.

Te pui în pat, adormi şi nu-ţi dai seama că subconştientul tău lucrează şi are de gând să-ţi proiecteze un film cu "Infernul alb" în care tu eşti actorul.

Un tunel croit prin zăpadă

Zăpada reflectă extraordinar de bine razele soarelui. Atât de bine încât orbeşti atunci când priveşti în zare, în necuprinsul alb. Deschizi ochii şi te trezeşti la intrarea într-un tunel croit prin zăpadă. Exact cum ai văzut în ştirile "umflate" ale celor de la Antena 1 şi PRO TV. Eziţi la început pentru că e loc doar pentru o maşină şi pereţii de peste doi metri te înspăimântă.

Deşi nu ai suferit niciodată de claustrofobie şi nu ştii cum se manifestă, devii tot mai sigur că faci cunoştinţă cu primele simptome. Dincolo de vârful nămeţilor se întrezăresc copaci încărcaţi de gheaţă. Înaintezi pe şleaurile croite de, cel mai probabil, o freză. Ai văzut-o tot la televizor pe Discovery, doar că acum mănâncă zăpadă. Nu ştiu cum a fost iarna din '54, dar în mod cert zidurile de zăpadă îngheţată sunt desprinse de acolo.

Un accident evitat "la mustaţă"

Drumul se îngustează şi înaintezi încet.

Te laşi îmbătat de peisajul antarctic şi eşti izbit apoi în moalele capului de imaginea unei maşini care apare în mare viteză de după curbă. Apuci să opreşti şi cauţi marşarierul. Timpul îngheaţă. Mâna ta pe schimbător la fel. Priveşti dincolo de parbrizul Octaviei argintii, la şoferul înspăimântat care frânează cu putere şi învârte cu disperare de volan. Izbeşte violent peretele de zăpadă şi vine spre tine pe două roţi.

Impactul e aici. Îl vezi. E frontal. Auzi parcă pe fundal trosnetul spoilerului. Muşchii ţi se contractă, însă dincolo de parbriz vezi două mâini ce mestecă cu disperare într-un volan ce nu vrea să mai asculte. Octavia ricoşează înapoi pe drum şi trece milimetric pe lângă tine, într-o alveolă miraculoasă, ieşită parcă din pământ. Să mai zică cineva că "drumarii" nu sunt oameni cu cap. Treci peste tremuratul picioarelor, înghiţi toţi sfinţii şi părinţii pe care vroiai să-i pomeneşti şi îţi vine să chiui de bucurie în pustiul îngheţat.

Visul se populează. Apare din spate şi colegul Dragoş, la volanul unui Aveo. Pornim în coloană prin galeria săpată parcă de o cârtiţă uriaşă. După aproape 500 de metri scurşi cu transpiraţii reci prin tranşeul croit de comandamentul de iarnă ieşim la lumină... o baie de lumină. Îmi revin obsesiv în minte versurile "Tot e alb, pe câmp, pe dealuri, împrejur în depărtare".

Alecsandri şi-ar fi frecat mâinile de bucurie să dea nas în nas cu feeria asta albă. O câmpie de necuprins cu privirea, şi la orizont un nor de zăpadă, răscolit probabil de freza "drumarilor".

Peisaj apocaliptic pe autostrada A2

Şoseaua ne poartă peste un pod, dincolo de care stau îngropate zeci de case. Târziu realizăm că dincolo de grilajele podului avem în faţa noastră o autostradă părăsită. Visul capătă deja un iz de coşmar, cu conotaţii apocaliptice. Pustietatea este ruptă parcă din filmele care se grăbesc să anticipeze sfârşitul lumii.

Liniştea este tulburată de un utilaj ce mătură zăpada încercând să găsească asfaltul. Nu a fost un vis. S-a întâmplat chiar astăzi. La numai 15 kilometri de forfota Bucureştiului, în apropiere de Brăneşti. Un loc de poveste, împietrit de gerul de afară, un decor perfect pentru o şedinţă foto, care i-a avut ca actori pe Chevrolet Aveo şi pe Citroen DS4, ultimul scăpat ca prin urechile acului de un şofer inconştient. Testele şi galeriile foto ale maşinilor vin în scurt timp, pe Automarket.ro

Comentarii (6)

  • zapada
    Nameti ca astia, am mai vazut acum cativa ani, doar pe Transfagarasan,aproape de Balea.
    2 1
  • zapada
    Tot cu buldozerul dau zapada. In ritmul asta o sa dureze mult si bine deszapezirea. Este obligatoriu ca firmele care se ocupa cu acest aspect sa aiba freze ca in strainatate.
    Bine ca nu dam toata zapada cu lopata.
    12 1
  • BobbyR0
    zapada
    @Cris "Bine ca nu dam toata zapada cu lopata" asa cum facem pe strazile secundare din ***** (inlocuieste stelutele cu oricare oras vrei tu din Romania, in cazul meu, in Bucuresti, in sectorul 6),
    Fiecare isi da zapada din fata portii, creand pe zi ce trece troiene din ce in ce mai mari. Nimic de reprosat, e obligatia noastra.

    Zapada?
    Nu cred ca este chiar atat de apocaliptica precum o prezinta televiziunile, dar in schimb altceva este apocaliptica, indolenta celor care s-au angajat, adica au participat la licitatii si le-au si castigat, care asteapta venirea primaverii, ca sa se dezghete totul. Dar anul asta nu se va intampla prea curand asta. Poate la urmatoarea licitatie vor impune si conditia de a detine cel putin x nr de freze performante... Lopeti si ambitie avem, dar nu asa se face treaba!
    Cel putin nu in secolul XXI!
    6 0
  • daniel
    De indolenta drumarilor, se stie de mult timp, mai "apocaliptica" este indolenta fara precedent a oamenilor de rand. De la an la an, tot mai putine persoane ies sa-si dea macar zapada din fata curtii sau macar a blocului. Nesimtirea oamenilor a atins noi recorduri, asta e stirea care ar trebui sa fie data pe toate posturile TV.
    1 0
  • Bocescu
    Cu freza nu poti sa dezapezesti satele alea troienite. Unde arunca freza aia zapada? Peste cosul inzapezit al caselor? Aia daca nu mai vor troiene in sat sa puna mana sa planteze perdele de protectie (ceva copaci) pe langa sat. In rest imi pare bine ca a iesit securistul nr 2 al tarii sa ne explice ce popor lenes suntem ca nu dezapezim singuri satele, fara ajutorul armatei. Sa le fie rusine lui mos Craca si babei Vetuta, amandoi de 80 de ani ca nu fac partie in sat sa poata trece domn ministru cu Porshele.
    8 1
  • Bogdan
    Pacat ca nu l-ati filmat pe idiotul cu Octavia.
    Si pacat ca nu aveti mai multe poze cu locurile pe unde atu fost.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru