STUDIU: Criza economica a schimbat soferii europeni

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 23.10.2009
Un studiu efectuat in sapte tari din Uniunea Europeana arata ca soferii sunt mult mai interesati decat acum un an de economie si de consumul masinilor din garaj.

Esential

90% dintre soferii europeni declara ca si-au schimbat stilul de condus din cauze economice in ultimul an.
40% dintre posesorii europeni de masini ar renunta oricand la una dintre vehiculele aflate in proprietatea lor.

Un studiu realizat in sapte tari ale Uniunii Europene arata ca locuitorii Batranului Continent si-au schimbat radical comportamentul la volan si in afara lui in ultimele 12 luni, odata cu izbucnirea crizei economice mondiale, din ratiuni economice.

Analiza realizata de Europcar prin interogarea a 5000 de persoane cu varsta de peste 18 ani din Germania, Belgia, Spania, Franta, Marea Britanie, Italia si Portugalia reliefeaza faptul ca economia de carburant a devenit o problema spre care soferii europeni privesc mult mai serios acum. Nu mai putin de 90% dintre persoanele intervievate au declarat ca si-au schimbat obiceiurile la condus, 60% afirmand chiar ca utilizeaza mult mai putin masina, mai ales cand este vorba de deplasari pe distante scurte. Schimbarea de atitudine a fost observata mai ales in Franta si Portugalia.

Cea mai evidenta modificare de abordare a fost sesizata atunci cand 40% dintre europenii care au participat la sondaj au spus ca ar renunta in orice moment la una dintre masinile familiei din cauza costurilor mari de intretinere.

In comparatie cu anul trecut, cifra s-a dublat.

Alternativele pe care europenii le vad ca fiind cele mai viabile in conditiile economice actuale sunt , in ordine, transportul in comun, mersul pe jos si bicicleta. Inchiriereal unei masini (mai ales pentru calatoriile de weekend) este vazut si el ca o alternativa serioasa la calatoriile cu masina personala.

Conform companiei care a realizat sondajul, europenii pot fi categorisiti in cinci mari grupuri. Dependentii/constansii sunt acele persoane care locuiesc de obicei la tara sau in zonele externe oraselor si nu au alta alternativa decat sa circule zilnic cu masina. Detasatii nu iubesc prea mult masinile si prefera sa foloseasca transportul in comun, in ciuda faptului ca poseda un vehicul personal. Nomazii versatili/strategi au de gand sa se separe de masina din motive economice si ecologice si utilizeaza in acest sens orice masura in avantajul lor, luand in calcul chiar si inchirierea unor alte masini. Proprietarii non-restrictivi isi apreciaza masina, dar sunt in acelasi timp deschisi la alte solutii.

In sfarsit, Exclusivistii nu au de gand sa se desparta de masina lor, nefiind convinsi ca renuntarea la posesia masinii le aduce avantaje.

via | MoniteurAuto

Comentarii (1)

  • stupid
    sondajul:) ce categorii de varsta? ce aberatii!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru