BMW i8 va avea faruri pe bază de laser

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 05.09.2011
BMW va introduce pe noul i8 o tehnologie de iluminare complet nouă, superioară celei actuale, bazate pe LED. Modelul bavarez va beneficia de faruri cu lumină laser.

După ce majoritatea constructorilor auto şi-au echipat modelele cu lumini xenon sau bi-xenon, iar o bună parte se adaptează deja noului curent al tehnologiei LED, BMW pregăteşte o nouă revoluţie la Salonul Auto de la Frankfurt.

Bavarezii lucrează de câteva luni la o nouă generaţie de lumini pe bază de laser, tehnologie folosită în premieră în segmentul maşinilor de serie. Văzută ca o evoluţie a actualelor lumini LED, tehnologia laser va fi expusă în premieră mondială la Frankfurt pe versiunea concept a viitorului model hibrid i8, promis deja de BMW fanilor săi.

Oficialii germani susţin că iluminarea cu laser nu va avea efecte negative asupra celorlalţi participanţi la trafic. "Laserul este într-adevăr periculos pentru ochi, însă atunci când nu este convertit. Atunci când fasciculul este filtrat, poate rezulta o lumină mult mai clară şi mai albă, complet inofensivă pentru ochi."

Comparat cu actuala soluţie de iluminare LED, care îşi face loc pe tot mai multe modele, laserul are avantaje clare.

Acesta din urmă are o eficienţă energetică mai mare, beneficiază de un fascicul luminos mult mai intens, poate avea o proiecţie mult mai exactă, fără dispersie, şi poate avea dimensiuni mult mai mici decât cele ale luminilor LED. Această caracteristică ar putea favoriza viitoarele idei creatoare ale designerilor auto mondiali.

Comentarii (7)

  • laser frate
    19 2
  • the force is strong in this one ...
    15 1
  • BMW
    Audi se odihneste :))
    BMW mereu a surprins lumea cu inovatii sub capota, perforanta si angels eyes
    11 8
  • Zau BMW-M?
    uite-te la filmu asta si zi-mi k nu e adevarat: http://www.youtube.com/watch?v=O0rMdjqNxMI
    2 6
  • abc_e?
    @CM
    Si tu ai crezut niste maimutoi care au prins niste masini si s-au filmat.
    Ala nici nu stia sa schimbe pe DriveMode, dar sa fie obiectiv in ceea ce priveste drive test-ul.
    Drag race-ul iar e stuid, pt ca ala din spate niciodata n-ar putea sa ia startul in acelasi timp cu cel din fata; soferul din spate pleaca abia cand vede A6-le ca se misca, adica foarte tarziu.

    Pana la urma modelele Audi sunt pentru oameni ca tine, plictisiti de viata, cei care nu depasesc nici cu 5km/h o limita de 40-50 in oras, dar asta nu pentru ca sofeaza prudent. Acei oameni care ii judeca pe ceilalti ca au plecat mai energic de la semafor si care afirma "are bemve... e cocalar".
    Dealtfel, aveti niste idei preconcepute cum ca tractiunea spate e "zero" iarna, iar voi rulati cu Quattro fara cauciucuri adecvate sezonului.
    5 3
  • @CM
    uita-te si u la asta http://www.youtube.com/watch?v=DaZExdTHHjY

    Bravo BMW pentru inovatie, din nou sunt cu un pas in fata !!!
    4 3
  • @Radu
    daca tu iti iei masina ca sa mergi pe circuit, atunci pe mine ma cheama Madonna . frate, voi astia fanii infocatii cred ca sunteti niste (fara suparare) schizofrenici . cui ii pasa ca x a fost cu 1 secunda mai repede decat y ? potoliti-va frate, cred ca de cand sunt pe site-ul asta niciodata n-am vazut sa nu se adreseze jigniri, insulte, unei anumite marci. toate masinile nemtesti sunt niste masini briliante !
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru